• et ve süt ürünleri dahil kuru ya da yaş gıdaların konulduğu muhtelif şekillerde doğal ya da sentetik malzemeden mamul kap.
    sentetik ya da pamuklu kumaşlardan yapılmış torba ve çuvallar, şişe, kavanoz ve teneke kutular, kapaklı plastik tabak, kase ve kovalar, muhtelif filmlerden mamul poşet, kese ve torbalar, kağıt ve kartondan paketler, kutular, koliler... giderek çeşitlenen atıştırmalıklar, lezzet katan katkılar ambalajların da küçülmesine neden oluyor. örneğin tek kullanımlık ketçap ambalajları gibi.
    yeri gelmişken bunlar pratik olmakla birlikte içindeki marka ne olursa olsun, nerede yapıldıkları, yapıldıkları yerin denetlenip denetlenmediği önemli. ambalaj dışarıdan sızmalara, mürekkep temasına karşı korumalı mı? lamine edilmiş mi? kullanıldığı malzeme koruyucu vasıflara sahip mi? tüm bunlara bir fast food restoranında atıştırma esnasında karar vermeniz zor. peki bunu sizin yerinize kim yapacak? işte böyle işler için bir devletiniz, birkaç bakanlığınız (tarım bakanlığı, sağlık bakanlığı...) var. bunların gıda hijyeni ve sağlığı kriterlerine uygun üretilip üretilmediğini denetlemek onların işi.
    peki onlar bu denetim işini yapıyorlar mı? bu denetimler belediyelerin yaptığı gibi hiç değilse 'bayramdan bayrama' yapılıyor mu?
    kimbilir?
    ben bildiğimi söyleyeyim:
    öyle ambalaj tesisleri gördüm ki, pasta kutuları üretilen ortamın tozu sağlık bakanlığının yıllardır oraya uğramadığını gösteriyordu!
  • gıda ile temas eden madde ve malzeme üreten iş yerleri gıda ve tarım bakanlığına bağlı denetim mekanizmaları tarafından denetlenmektedir. gıda ile temas eden bir ambalaj üretiyorsa zaten işletme kayıt belgesi olmak zorundadır. günümüz türkiyesinde ambalaj firmaları birçok gıda firmalarından daha iyi alt yapıya ve hijyenin koşullara sahiptirler. ambalaj sektörü diyince tek düşünülmesin. bunların üretimleri başlı başına ayrı sektörlerdir. mesela karton ambalaj sektörü , cam ambalaj, plastik ambalaj v.s. ki bunlar bile kendi içlerinde ayrılmakta. velhasıl ambalaj çok önemlidir dostlar. bir gıda maddesinin satışının albenisin %80 i ambalajına aittir. unutmayın.
  • 9 yıldır içinde bulunduğum ve severek çalıştığım sektör. tasarım kısmında yer almaktayım. tabi gıda ambalajı deyince çok büyük bir ürün yelpazesi var, poşetli ambalajlar, termoform üretiminden elde edilenler, vs. benim bulunduğum kısım tereyağı kaselerinden, çikolatalı krema kaplarına, yoğurt kovalarından, peynir kaplarına uzanan büyük muazzam bir sektör.

    etiketli ürünler (iml) daha ince cıdarlı duvar et kalınlığına sahip (0.30mm lere kadar tasarladığım oldu). bu ürünler plastik enjeksiyon kalıplarıyla üretilir. konu gıda olduğu için kalıpların basıldığı firmalar hastane gibi titiz, ve mutlaka saç, sakal, ayakkabı galoşlarıyla çalışan işçilerden oluşur. hatta lavabodan çıkınca ayakkabının altını kurutmak için zeminde kurutucular bile var. ürünler 1 yılda milyonlarca adet üretilir tabi en az duyduğum yılda 50 milyon adetti ürünün giderine göre satışına göre bu değişir.

    otomotiv ve beyaz eşya kalıplarından farklı bir yapısı ve beklentisi olduğundan yapımı kolay olsa da kalıp içeriği pek bilinmez sır gibi saklanır.

    bu işin uzmanları isviçre ve almanya'dır.bu konuda adamların ciddi çalışmaları var. pandemi başlangıcında işlerimiz artmaya pandemi süreci uzadıkça daha da yoğunlaşmaya başlamıştık.

    şimdi ise farklı bir ivme ve hız kazandı. buda pandemi dolayısıyla yatırımlarını bekleten firmaların piyasaya agresif bir şekilde yüklenmesinin bir sonucu bana kalırsa.

    edit: entrye eklemeler yapılacaktır.
hesabın var mı? giriş yap