• elektro gitar çalmayı öğrenmek isteyen bir kişiyi klasik gitarla başlatmaktır. ikisi birbirinden ayrı iki enstrümandır. çoğunlukla böyle yanlış bir kanaat vardır. 'elektro gitar mı istiyorsun, ilk önce al bir klasik gitar kendini geliştir'. hayır. klasik gitar istiyorsan klasik gitarla başla, elektro istiyorsan elektroyla, bas istiyorsan basla. bu söylediklerimin aksini söyleyen müzik mağazası personeli ile karşılaşırsanız derhal mağazayı terkedin yada daha deneyimli başka bir personel rica edin.
  • hasan cihat örter'in herkes gitar çalabilir vcd'si ile öğrenmek.
  • 1. iki günde çatır çatır çalmayı öğreneceğini zannetmek.
    2. "klasik gitarla başla" mantığı. yok öyle bir şey. istediğiniz gitar türü ile başlayabilirsiniz.
    3. "nota öğrenmek şart değil ya" kafası. şart kardeşim. nota ile çalmayı öğren. o zaman başka enstrumanları da kolay öğrenirsin.

    şeklinde sıralanabilen hatalardır. enstruman çalmayı öğrenmek, o enstrumana harcanan mesai ile gerçekleşebilir. kurstan kursa kılıfından gitar çıkaran kimse bir s.kim öğrenemez. her gün bir iki saat egzersiz gerekiyor.
  • kendi yaptığım hatalardan yola çıkarak elektrik gitar çalmak isteyen arkadaşlar için birkaç tavsiyem var.

    -iyi ekipman çok çok önemlidir. fakat asıl olan gitara hakimiyettir. nota ve egzersiz çalışacağınız süreyi gitar ve ekipman araştırmak için harcamayın.

    -falan gitarist nota bilmeden çalıyormuş yav diyenlere kulak asmayın. müzik teorisi bilmiyorsanız en fazla birkaç şarkılık bir repertuarın ötesine geçemezsiniz. doğaçlama yapamazsınız. başka enstrümanlara eşlik edemezsiniz.

    -sizinle beraber çalışacak birini bulmaya çalışın. ara sıra video kayıt alın ve ilerlemenizi takip edin. yapıcı eleştirilere açık olun.
  • hatalar bu yazdıklarımı yapmamaktır, oradan yola çıkalım. ilk olarak müzik teorisini anlamak, aslında çok basit. sonra klavyeyi tanımak. daha sonra kas hafızasını güçlendirmek. bunları yaparken severek dinlediğin müzik türü ile yapmak, eskiden nota çıkartma vardı, şimdi çok kolay. isteyen istediği gitarla başlasın, bir öncelik yok, sadece alacağınız gitarın sap yapısı kavramanıza uygun mu ona bakın, araştırın, deneyin, sormaktan utanmayın. son olarak gerçekten çalışmak, ama müzikle.
  • parmak uçları başta ağrıyor diye, notaları düzgün çıkaramayıp akıcı çalınamadığı için hemen pes etmek

    o parmaklar zonklayacak, akorların üstüne gide gide bir bakmışsınız yağ gibi akıyorsunuz haberiniz yok :)
  • kişi solak diye hemen sol gitar almak. özellikle gitar isteyen çocukların anne ve babalarının yapmış olduğu hatadır. kişi solak diye direk sol gitar alınmaz. doğru tarafı anlamanın bir kaç yolu vardır. çevrenizde gitar çalan biri varsa ondan rica edilir ve çocuğun gitarı tutmasına izin verilir. çocuk nasıl rahat ediyorsa direk o yönde tutacaktır. bir kaç dakika içinde bu durum netleşir. çevrenizde gitar sahibi biri yoksa gitar satın alacağınız bir mağazada bu durumu gerçekleştirebilirsiniz. mağaza personeli eğer bu söylediğimin aksi yönünde bir şeyler söyler ve sizi direk solak gitar almaya yönlendirirse o mağazayı hemen terkedin. gitar da aynı piyano gibi iki elle aktif kullanılan müzik aletidir. solak piyano diye bir şey hiç duydunuz mu? yoktur.
  • doğrudan ve sadece teorik bilgi üzerinden ilerlenmesi yönünde aşırı baskı kuran dogmatik bir eğitmen de kişinin hevesini söndürebilir.

    hayatımın sadece birkaç haftalık bir sürecinde böyle bir zattan ders almak gibi bir deneyimim oldu. dayı sanki herhangi bir stüdyoda bir ergene değil de konservatuarda eşek kadar adama ders veriyor; habire notasyon, habire ölçü saymaca, gırla azar, ceza ödevi vs. derken gına geldi de bıraktım.

    şimdi dönüp bakıyorum; tam 24 yıl olmuş şu aleti elime alalı ve bu kadar zaman içinde müzik, ekipman, enstrüman vs. şu uğraş ile alakalı verdiğim en doğru 2-3 karardan biriymiş bu kişiyle devam etmemek. ha bu abimizin yarattığı gerilim sebebiyle bir başkasından ders almak konusunda resmen fobi sahibi oldum ve bir daha bu yola gitmedim. haliyle bireysel olarak ancak bir noktaya kadar gelişim sağlayabildim, fakat ulaştığım seviyeden kendi adıma mutluyum.

    özünde amaç her zaman olaydan zevk almak olmalı, işin bu yönünü de unutmamak lazım.
  • elektrik gitar ile baslayacaksaniz - ki baslayabilirsiniz -, gitari mutlaka gitardan anlayan birisi ile secin ve / veya gitari aldiktan sonra guzelce set up’ini yaptirin. gitarin hayvan gibi action’i varsa (tellerin gitarin sapina olan uzakligi) calmakta zorlanir, birakirsiniz. yakin zamanda bir arkadas icin gitar bakarken iki tane affinity serisi squier strat denedim. ılk denedigim gitarin perde uclari calarken insanin elini kesecek kadar uzun ve keskindi. ıkinci strat nispeten iyiydi ama onun da perdeleri iyi cilalanmamis olacak ki, ufak bir bend yaparken bile kart kurt diye ses geliyordu perdeden. daha da onemlisi sol elde (ya da solak iseniz sagda) cok rahatsiz edici bir his olusturuyordu. gidip de prestige serisu bir ibanez ya da amerikan strat / les paul falan almayacaksiniz gitarin aldiginiz hali ile set up’inin iyi olmasi cok dusuk bir ihtimal. aldiktan sonra mutlaka bilen birisi elden gecirip ayarlarini duzgunce yapsin. bir de goruntu olarak hosunuza giden bir gitar secin ki alip alip calmak isteyesiniz. yeni basliyorsaniz gitarin agaci ne falan bunlara takilmayin. set up’i duzgun yapilmis olsun, goruntusu hosunuza gitsin yeter.
  • akor basmayı ezberlemek, ezberletmek.

    bunun sorumlusu tabiki öğretenlerdir. yahu adama ilk önce bi nota dizilimini öğret, akorun mantığını anlat, hangi akorda hangi notalar vardır ve neden böyledir, gitarda nota yerlerinin sayarak nasıl bulunacağını bi öğret sonra, evet arkadaşlar em akoru şöyle basılır am akoru böyle basılır... amcık ağızlı ya.

    adam canlı müzik yapıyor daha gam nedir, transpoze nedir bilmiyor. açıyor önüne ordan burdan akor bulursa çalıyor. internette akoru olmayan şarkıları çalamıyor. bakın bu utanç verici bir şey dikkatinizi çekerim.
    bu kulaklar 3 senedir gitar çalan adamın kelepçeyi nereye takacam diye sorduğunu duydu. içi bomboş adamın baştan beri, tıngırdayıp duruyor kendince. boş olduğu için kimseye bir faydası da olmuyor tabi. çünkü en baştan öğretenin bir faydası olmamış ki.

    o kadar sene çalan adamlar sizin yüzünüzden 5 li 7 li sus vs akorlarla karşılaşınca anasının amından yeniden çıkmış gibi oluyor.
    en baştan anlatsan mantığını, o adama ufak da olsa geçse zaten üzerinde çalışan adam öğrendikçe mantığını da çözer ne neden böyle diye.

    velhasıl ezberle değil mantığını öğrenerek ilerleyin.
hesabın var mı? giriş yap