• http://scholar.google.com/
    adresinden ulaşabildiğimiz ve yazdığımız anahtar kelimeleri ticari sayfaları ayıklayarak sadece akademik sayfalarda arayan $ukela hizmet. varol google.
  • hastasiyim, delisiyim, syllabus hazirlarken makaleler icinde yuzdugum su donemde yapan ekibe pizza ismarlamak istiyorum falan. simdi soyle bir guzelligi var scholar.google.com'un: diyelim ki bir universite networkundesiniz, aramanizi yapiyorsunuz, sonuclar cikiyor tikir tikir ve hemen saglarinda "find it @x" gibi bir link oluyor (okuldan okula degisiyor, stanford icin find it @stanford iken, uc icin uc- elinks oluyor). o linke tikladiginizda universitenizin abone oldugu ve bu makaleye ulasabileceginiz yerlerin(jstor, muse, cambridge vs.) linkleri oluyor, basiyorsunuz direk oraya (ya makalenin kendisine, ya da yayincinin erisim verdigi sayfaya) gidiyorsunuz. yani diyecegim o ki makaleyi bulup citationunu/ozetini vermekten fazlasini yapiyor, o citationu bir de universite kutuphane sayfasina girip aramak zorunda kalmiyorsunuz, butun opsiyonlari direk veriyor. (edit: makalenin hard copy/print copysinin kutuphanedeki fiziki yerini de gosterebiliyormus. ohhhh...)

    bir de "seytan isi google dedirten kismi var bu arama motorunun. hadi universite kampusunde universite networkunden google'a baglandiginizda taniyip "haa buna bu universitenin kutuphanesinden sonuclari linkleyelim" demesini anladim. ya off-campus baglandigimizda nasil anliyor ben ona sasiyorum. daha once networkune hic baglanilmamis bir universite icin de yapiyor, yani onceden bilgisayari bellemis olmakla ilgili bir sey olmasa gerek. tek aklima gelen ip'den yerini bulup o bolgedeki en buyuk universiteyi bulup oneriyor. olayin aslini bilen beri gelsin.

    yirim.
  • teknolojinin eski makalelerin kesfedilebilirligine getirdigi etki bariz. bunun en onemli onculerinden biri de eski makaleleri digital ortama aktaran dergiler/yazarlar kadar onlari aranip bulunabilir hale getiren google scholar.

    2013 itibariyle atiflarin %36'si 10 yil yahut daha eski makalelere gidiyor. bu oran 1990 yilinda %28 civarinda ve %28-->%36 -bilim tarihi icin kisa kabul edilebilecek bir surede- %28'lik ciddi bir artisa tekabul ediyor. ayni tarihler arasinda incelenen 261 kategoriden 231'inde artis gozlemlenmis. bu da az sayida alanda ortaya cikan buyuk artislarin ortalamaya etkisinden ziyade eski makalelelerin oneminin cumle cemaat toplu halde ilerledigini gosteriyor.

    1990-2013 araligindaki artisi incelersek bu surenin ikinci yarisinda (2002-2013) eski makalelere atif verme ilk yaridakinin iki kati civarinda. eski makaleleler cok ciddi bir hizla artan bir ivmeyle onem kazanmaya devam ediyor.

    daha fazla detay icin makaleye buyrun, adamlar yazmis.
  • procrastination aracı. araştırmacı yazmak yerine saatlerce makale indirip rahatlar. o makaleleri de okumaz. tez yatar.
  • neredeyse tek bir atıf almadan profesör olacak akademisyenleri görmemizi sağlıyor. insan üzülüyor tabi böyle şeyleri görünce.
  • ilk denemesini başarıyla geçmiş arama motoru.
    "biz bilimden çok aldık, şimdi geri ödeme zamanı" diyormuş google, arnoldvari bir deyiş.

    (bkz: payback time)
  • google alerts ile kullanılınca çılgın attıran hizmet. google scholar'dan bir alert yaratıyorsunuz, yeni makale, tez, kitap, patent... anında bildiriyor. önsözü geçen hafta yazılmış bir tez indirdim sayesinde. yaşa varol google şanınla şerefinle.
  • üniversite içerisinde üniversitenin abone olduğu kaynaklarda da arama yapabilen, üniversite dışında ise akademik tercihleri tıkladıktan sonra, üniversitenizin ismini girmenizle yine aynı hizmetten yararlanmanızı sağlayan oluşum(en azından odtü için bu çalışıyor, tabii bir de üniversitenizin proxy ayarlarını kullanmanız gerekebilir). sadece şu yaptıkarı hizmet yüzünden bile larry page ve sergey brin kişilerine kazandıkları milyarlar helal olsun. tezle boğuştuğum şu dönemde her bulduğu makalede, kenarına full-text @ metu library her yazışında gözlerimin yaşarmasına neden oluyor kendileri.
  • bilimsel araştırma için bulunmaz nimet olmanın ötesinde, harika bir göt etme fasilitesi. sözlükte şurda burda bana "bilimsel kanıt göster" diyen olursa hemen anahtar kelimelerle aratıyorum burda, muhatabına yapıştırıyorum makaleyi. sonra ehe mehe diye kalıyor. çoğu zaman makaleyi açıp okuyamıyor bile zaten.

    en son akraba evliliklerinin zararlı olduğuyla ilgili kanıt isteyen olmuştu, yaşadığım zevki hala hatırlarım.
hesabın var mı? giriş yap