• http://en.wikipedia.org/wiki/dendrocnide_moroides
    intihara neden olduğu gibi rivayetler olsa da (https://pbs.twimg.com/media/b8kiv1tcaaea0_e.jpg) bunlar biraz rivayet gibi görünüyor.
    rivayet de şuradan çıkmış olsa gerek: http://www.australiangeographic.com.au/…-forgotten/
  • (bkz: http://io9.com/…l-make-you-vomit-in-pure-1693770289)

    etrafında bulunulmasının bile sıkıntıya sebebiyet verdiği bir garip bitki. dokunmaktan ve içine düşmekten bahsetmiyorum bile. dokunan yanar. yanmış. buna neden olan şeyin de moroidin adı verilen bir peptit olduğu düşünülüyormuş.
  • acısının şiddeti "dayanılması güç" olarak tanımlanıyor ve sırf bu acıya daha fazla katlanmamak için intihar eden insanlar hatta uçurumdan atlayan beygirler var.

    sadece şiddetli acı olsa iyi, kötü olan şey bu bitkinin derinize saplanan lifleri bu acıyı aylarca devam ettirebilmesi.

    maruz kalmanız durumunda önerilen tedavi derinizin temizleyip seyreltilmiş hidrokloril asit sürmek.
  • avustralya'ya özgü ve dünyanın en tehlikeli ağacıdır. gympie-gympie'nin verdiği ıstırap yüklü ağrısı, yakıcı asite bürünmüş olmasından kaynaklanmakta. bu bitkinin, zehrinden morfin gibi anında etkilenen kişiler intihara sürüklenir. rivayetlere göre zamanında bir adam, ormandayken bu ağacın yaprağını yanlışlıkla kullandıktan sonra kendini vurmuş.

    bu bitkinin, egzotik bitkiler sınıfından olmadığı kesin.
  • avusturalya'ya özgü bir ağaçtır. ağacın yaprakları adeta akrep gibi sokar, acısı saatler hatta günler sürer. ağaç tarafından sokulanlar acıyı yanma hissi veya parmakların bir kapıya sıkışmasıyla eşdeğer olduğunu söylüyorlar. bazı kişiler ise acının aylar sürdüğünü söylüyor.
    araştırmacılar gympie-gympie'nin sokmasının arkasındaki sırrı araştırdıklarında ağacın nasıl soktuğunu bulmak için yapraklardaki tüylerin içindeki kimyasalları araştırmaya karar verdiklerinde tüylerde akrep, örümcek veya ölümcül koni salyangozunda bulunan toksinlere benzer bir kimyasala rastladılar. bu kimysala ise ağaçtan esinlenerek "gympietides" adı verildi. bu kimyasal derinin altına girdikten sonra uzun bir süre bozulmadan kalıyor ve bedenin beyne gönderdiği acı sinyallerini bozuyor, sinir hücrelerinin kapanmasını engelliyor.
  • avustralya'ya özgü bir bitki olan bu ağaç, dünyanın en tehlikeli ve bütün yakıcı ağaçlar arasında en acı verici ağacı olarak biliniyor.

    bu bitkinin bir diğer adı ise "intihar bitkisi". bu ağacın yaprağına temas etmiş bir kişi, yaşadığı acıyı kaldıramayıp intihar edebiliyor. ağacın yaprağının etkisi ise yıllarca ve aylarca sürebiliyor.

    bu bitkiye temas eden bir kişi, bir kaç dakika içerisinde vücudunda batma hissine kapılıyor. bir adam ormandayken bu ağacın yaprağını yanlışlıkla tuvalet kağıdı olarak kullandıktan sonra yaşadığı acıya dayanamıyor ve intihar ediyor.

    bu korkutucu bitki, insanlarda tespit edilen en etkili zehirlerden birini içerir ve bir araştırmacı zehir kalıntılarının 20 yıla kadar etkili olabileceğini tespit etti. bu bitki öylesine tehlikeli bir bitkidir ki; o bölgede çalışan işçiler bu bitkilerden kendilerini korumak için özel kıyafetler giyerler.
  • normal ısırgan otlarında bulabileceğiniz (bkz: histamin) gibi maddeler içermekle kalmaz, aynı zamanda (bkz: gympietides) adı verilen kendi (bkz: peptit) grubunu da içerir . bu peptitler karmaşık yapıları sayesinde o kadar kararlıdırlar ki, bozulmadan önce uzun süre dayanabilirler .
  • gympie gympie, avustralya ve malezya'nın yağmur ormanlarında bulunan zehirli bir bitkidir. kalp şeklinde yaprakları ve dikenli bir gövdesi olan bu bitki, dokunan kişiyi tarif edilemez bir acının içine sokmaktadır. dokunan kişi şiddetli bir acı çekiyor ve acı içerisinde kusmaya başlıyormuş. bitkinin yakınında durmak bile sakıncalıymış aslında.

    bir söylentiye göre eskiden insanlar, bu bitkiyi şaka yapmak için arkadaşına tuvalet kağıdı görevini karşılaması için veriyormuş. tuvalet kağıdı olarak kullananlar inanılmaz bir acı çekiyorlamış ve bu acıya dayanamayıp kendilerini öldürüyorlarmış.

    bu bitkiyi araştıran dr. marina hurley, dokunanların şiddetli bir acı çektiğini söylüyor. hatta bir keresinde bu bitkiye dokunmuş, hapşırma nöbetine girmiş ve acı çektiği için hastaneye gitmek zorunda kalmış.

    gympie gympie'yi araştıran bilim insanları da oldukça zor şartlar altında çalışıyorlarmış, çünkü en ufak bir temas ile vücuda giren nörotoksik kimyasallar hapşırma, kusma ve burun kanaması gibi semptomlara yol açabiliyormuş. bu semptomların geçmesi ise günler hatta aylar sürebiliyormuş. bu bitkinin bir diğer ilginç özelliği ise ölü olanlarının bile aynı semptomlara neden olması.

    gympie gympie bitkileri, çok hızlı çoğalabilen bitkilerdir ancak iklim değişiklikleri nedeniyle bazı bölgelerde nesli tükenmekte olan türler arasında yer almaktadırlar. neden oldukları semptomlara bakınca belki de böyle olması daha iyidir...
  • şu video izleyebileceğiniz gibi bir youtuber bu bitkeye dokunmayı deniyor sıradan bir "challange" videosu değil bu bitkiye dokunursanız neler yapılması gerekiyor yada yapılmaması gerekiyor bir çoğunu deniyor.

    https://www.youtube.com/watch?v=5bovme0xrqy
  • avustralya halkı arasındaysa "gympie gympie" olarak bilinen, bilimsel tür adı dendrocnide moroides olan bu bitkinin kalp şeklindeki yapraklarına ve dikenli gövdesine dokunacak olursanız, acı içerisinde kusabilirsiniz
    bitkiye sadece dokunmakla aldığınız nörotoksin miktarı, bir insanı, bir köpeği ve bir atı kolaylıkla öldürebilecek miktarda ve günümüzde nesli tükenmek üzereymis
hesabın var mı? giriş yap