• bu jazz stilinin kitabı, django reinhardt tarafından yazılmıştır.
  • gitar çalıp da gypsy swing tekniği hakkında (sağ el, sol el, akorlar) öğrenmek isteyenler için güzel bir başlangıç kaynağı şurada mevcut : http://guitarejazzmanouche.com/…y:gypsy_jazz_method
  • minör tonların çok kullanılmasına rağmen çok oynak ve canlı bir müzik türü(bkz: minor swing). fransa taraflarından çıkan belki de en güzel olay. yamulmayı göze alarak django reinhardt ve stephane grapelli'nin ortak meşhur ettikleri bir tarz diyebilirim. bu yüzden çoğunlukla gitar, olmadı kemanla yapılıyor.

    kullanılan gitarlar küçük ayrıntılar ve biraz ton farkı hariç bildiğimiz akustik gitar. iki çeşidi var bu gitarların. biri yumurta şeklinde ufak bir deliğe, diğeri kenarları yuvarlatılmış büyük bir yarım daire şeklinde bir deliğe sahip.

    yıllar sonra edit: minör gamlar çok kullanılıyor diye bir şey yok.
  • fransa'da jazz manouche olarak bilinir.

    genel olarak bir ritm gitar (ki bu la pompe dedikleri ritm formuyla ilerler), bir lead gitar (chromatic, melodic minor, dorian veya diminished gamlarını kullanır) ve bir kontrbas yeterlidir. keman, akordeon da kullanılabiliyor, lakin çok da hoş durmuyor zannımca.

    güzel bir örneğini de şuraya bırakayım.

    https://www.youtube.com/watch?v=altdtynwfuo
  • turkiye'de pek bulamadığımız ve bir o kadar güzel olan bir caz türevidir. bu müzik tarzi minör bazlı olmasına rağmen, fazlası ile hareketlidir. arka fonda mutlaka ''cın çak'' yapan bir gitar olması ile birlikte, ön planda solo atan bir manouche gitar veya bir keman olmalıdır. bu müzik tarzını suslemek istiyorsanız ve daha çingene duyulmasını istiyorsanız, akordeon bile ekleyebilirsiniz. gypsy jazz'da perküsyon aleti pek yoktur. arkadaki akor basan gitar perkusyon gorevını zaten üstlenmektedir. arada sırada ise perküsyon gorevini washboardalacaktır.
    turkiye'de bu müzik tarzını çalan bir kaç grup vardır. bir tanesi istanbul swingobür grup ise daha amatör ve tam gypsy swing olmasa da ona benzer low tempo swing ve çingene müziği çalan teraz projecttir.
  • bu müzikte ön plana çıkan solist enstrümanlar gibi gözükse de en önemli
    aktör eşlikçilerdir. arkanızda sağlam bir la pompe çalabilen bir gitarcı yoksa icra edilen müzik manouche caz stilinde duyulmaktan uzaklaşır.

    çingeneler genellikle göçebe topluluklar olduklarından büyük bir perküsyon kurulumu bu müzikte tercih edilmemiştir.aynı zaman diliminde caz, daha çok büyük orkestralar (big band) tarafından icra edilirken çingene cazı çok daha küçük topluluklarla icra edilir ve davul görevini “la pompe” diye bilinen gitar eşliği üstlenir. bu müziğin kurucuları gitarist django reinhardt ve kemancı stephane grapelli olarak kabul edilir. main stream olarak kabul edilen kuzey amerika cazına kıyasla melodik minör değil de daha çok armonik minör dizisini duymak mümkün olduğu gibi swing sekizlik notalar yerine daha köşeli ve üçleme şeklinde çalınan notalar duyulur. yine aynı şekilde blues etkisi kuzey amerika cazına göre çok daha az olup, pentatonic dizilerin kullanım uslubu açısından da çok daha farklıdır.

    çağdaşı charlie christian elektrik gitar ile yumuşak bir gitar tonu ve blues etkileşimli çalarken,django reinhardt ise çok daha keskin ve patlamalı bir müzikal anlayışla kendini ifade eder. bu yönleriyle caz içerisinde ayrı bir yer edinmiş manouche caz, daha ilk dinleyişte kendini belli eden bir müzik türüdür.
hesabın var mı? giriş yap