• yarak kürek genellemeler içeren izlenimler. hiçbir değeri yok. günümüze ışık falan da tutmuyor. yok öyle bir şey. gelzer isminde noname bir filologun sıçmıkları. kayıkçı ve kürt hamalları gözlemleyip türkleri ve istanbul'u yorumlamak da nasıl bir geri zekalı olduğunu gösteriyor. izlenimlerinin doğruluğuna karşı endişeli. kendisi türkleri çok iyi tanımadığını söylüyor, ve emsal olarak alınmamasını istiyor fakat anlatırken ne mal olduğu ortaya çıkıyor. istanbul gibi bir şehire nasıl yaklaşacağını bilmiyor. istanbul'a burjuva burjuva gelmiş, mal mal izlenimler yapıp geri dönmüş. hepsini okumak tamamen zaman kaybı olacaktır. şimdiden söyleyeyim. bu hataya düşmeyin.

    edit: adam dıdı'nın dıdısıymış. çok önemli bir adammış gerçekten. bir de arkadaşına entry kastırıyor. haha. biraz daha uğraş , ha gayret , gündeme girecek. evet, sadece kayıkçılardan ibaret değil. kürt hamallar da var. istanbul'a gitmiş , insanların arasına bile karışmamış. çok güzel tespit yapmış , " herkes sigara içiyor" haha. gerçekten bunu söylemek için mükemmel bir adam olmak gerekiyor. bir de türk tütününe kötü falan demiş. sikiğe bak. türk tütünü o zamanlarda dünyanın en iyisidir.

    yabancı biri gelip istanbul'daki izlenimlerini aktardığında neden bu kadar değerli oluyor anlamıyorum? çünkü yabancılar müthüş dimi sayın yazar? türkler tu kaka. türkler izlenim de yapamaz dimi? iki google araştırmasıyla öğrenebileceğiniz şeyleri bir yabancıdan duyduğunuzda ne de güzel etkileniyorsunuz öyle! sizin ben tanrılaştırmalarınızı sikeyim.

    edit2: adam benim üzerimden başlığını up'lamış, hatta yetmemiş , gitmiş tütün rejiisi başlığına entry'sini bkz vermiş. haha. öncelikle tütün rejisinin sattığı sigaraların istanbul'da kötü olduğunu gösterecek bir kanıtın yok. olsa da ,gözümden kaçmış tütün rejisi detayı. normal tütün olarak algılamışım. koca bir çöp izlenim okuduktan sonra entry'i yazdığım için kafam sikildi tabi. kusura bakmayın. fakat bu hala o zamanlarda osmanlı tütününün en iyisi olduğu gerçeğini değiştirmiyor. umarım başlık gündeme düşer de , şu mal adamın izlenimlerini değerli bulup çeviren kişiyi anar insanlar. aklı başında olan bir insan güler geçer bu izlenimlere. inadına, bu sikik istanbul izlenimleri başlığına yeni entry girmeyeceğim. buradan oku. senin başlığını uplamayacağım.
  • türklerle ilgili gözlemleri kendisinin de dediği gibi sadece kayıkçılarla sınırlı kalmış, yani bugünün dolmuş şoförlerini gözlemlemek gibi bir şey.

    bir de batılılarda tipik olan "türkler kabadır" önyargısı ile geldiği anlaşılıyor. ilginçtir bu bugün bile var. avrupa/amerika'daki 3 kişiden biri bugün hala türkiye'de kadınların kapanmak zorunda olduğunu, içki içilmediğini, ortalıkta hamallar dolaştığını, herkesin birbirine bağırıp çağırarak iletişim kurduğunu falan sanıyor. acaba nereden geliyor bu imajın kaynağı, okulda falan böyle mi öğretiyorlar merak etmiyor değilim.
  • “galata’daki kayıkçılar çoğunlukla trabzonlu lazlardan oluşuyor; trabzon ve çevresinde tarif edilemeyen bir yoksulluk var, bu zavallılar da istanbul’da güçbela ekmeklerini kazanıyorlar ve bu imparator şehrini kendi (bkz: el dorado)’ları olarak görüyorlar. türkiye’deki her meslekte olduğu gibi, laz kayıkçılar da hemşehricilikle ayakta duruyorlar. türkçe’yi karadenizin bu çocuklarından öğrendim, gerçekten felaket bir şive; benim kaba telaffuzum iyi eğitimli bir persli’de en hafif tabirle dehşetle karşılanıyordu. buna rağmen sandalcılar beni anlıyordu, esas olan da buydu zaten.“
    laz power!
  • dogru duzgun bir ustad cevirse de okusak bu izlenimleri, ondan sonra yorumlanabilir.
  • adam yaşasa da bu günleri görse (bkz: eskiden buralar hep dutluktu)
  • ilgimi çekti sıkılmadan okudum keza izlenimler çoğunlukla doğru şeyler boş milliyetçilik kasmayın bazı eleştirenler bokunu çıkarmış bugün bile turist gören taksici kaldırıyor kafasını ne anlatıyorsunuz gezer izlenim olarak yaklaşım böyle ama inanılmaz bir minnet duygusu var demiş ahbap olduktan sonra gerçekten tanımaya başlamış ahaliyi yazar arkadaş martin ilk gün uzun uzun çevirmiştin ne güzel şimdi tadımlık olmuş devamı. tamamını okumayı sabırsızlıkla bekliyorum
  • bugünde takip ettik çeviren arkadaşa saygı sevgi minnet ile tekrar selam olsun
  • güzel kaynak olmuş sağol.
  • irish seven adam'ın istanbul izlenimlerinin çok çok daha değerli olduğu gerçeğini değiştirmez. boşverin gelzeri melzeri
hesabın var mı? giriş yap