• yurdumun her yerinde rastlanilan ozellikle gecenin bir yarisinda gobeklerini de vucutlariyla birlikte top pesinde kosturan guzel insanlar toplulugu.

    yurdum insaninin en iyi organize edebildigi sey kesinlikle hali saha maclaridir, ustelik en cok talep goren spor aktivitesidir hali saha maclari. iste bu yuzden hali saha maci adamlari da her daim karsiniza cikabilen simalardir.

    is arkadaslariniza bir bakin, mutlaka vardir soyle insanlar:

    - ahmet abi aksama hali saha macimiz var gelir misin?
    - gelirim muzaffercim, uzun zamandir oynamiyorum zaten, bi ter atariz...

    ya da

    - ahmet abi hali saha macimiz var aksam, 1 kisi eksik. gel abi takim tamamlansin.
    - ayipsin muzaffer, maksat muhabbet olsun..

    oysa daha muzaffer 2inci adami bulmaktadir, butun halisaha adamlari "abi valla 1 kisi eksik sen gel tam olsun" muhabbettiyle toplanir sayi birden bire 10 - 12yi bulur.

    hali saha maci adamlarinin cogu amator vucutlarin icinde profesyonel oyunculardir, en az enerji sarfederek en cok gol atmanin formulunu bulanlari, butun mac kosmayip havadan gelen bir topa rovesata atanlari bile vardir.

    ama en onemlisi hali saha maci adamlari futbolcu olmak arzusuyla yandiklari gunlerden sonra kader onlara musaade etmeyince hinclarini ve futbol asklarini gece maclarinda gidermeye calisan, senin benim gibi adamlardir. gecelerin mesin yuvarlak pesinde kosan sovalyeleridir onlar.
  • halı sahada mac yapan turlu turlu adamlardır. 7'şerlikten oynanabilen bir saha için 14 ayrı karakter düşünülebilir ama genelde göze çarpan birkaç karakterdir..

    iyisi mi tahlillerimize kalecilerden başlayalım *

    halısaha kalecisi:
    -genelde * halı saha maçında adam yetmezliğinden dolayı son saniyede sahaya davet edilmiş adamdır.kıyafet olarak bir sporcuyu andırmaz.sahaya girdiği anda kösele ayakkabılarını çıkarıp içlerine de çoraplarını sıkıştırdıktan sonra kenara koyar ve rakip takımın ataklarına cengaverce karşı koyar, birkaç ayak kırar...
    -başka bir durumda; takım fulldür * oynayanların hiçbirinin kalecilik skill i yoktur. kesilen forvet veya orta yaşlı kesilen amca olmadı takımın en küçüğü * bu göreve soyunur.
    -bunların dışında bu işe gerçekten inanmış, kazaklarını bir profesyonel edasıyla giymiş, sahaya sıgmayan kaleciler vardır.

    halısaha defansı:
    -daha çok mahallenin sabırlı abilerinden oluşur bu pozisyon... oyunun sadece oyun oldugunu bilen, fazla gaza gelmeyen görev adamları mevcuttur bu bölgede...
    -ikinci bir durumda, yine ilerde kesilmiş abiler bu bölgeye geçer ve bu bölgedeki sabırlı abileri ileri yollarlar: "abi ben biraz defansta durayım sen çık ileri ben bakarım buralara" der ama bakamaz zira savunma yapacak hamleyi gerçekleştiremez.
    -bu bölgeye asla paleler yerleştirilmez...

    halısaha ortasahası:
    -halısahada en çok iş düşen bölgedir ortasaha... mahallenin gençlerinin bu bölgede oynatılması farzdır. bu bölgede dinamik olmak lazımdır. geriden alınan topların seri bir şekilde ileri götürülmesi lazımdır. bundan dolayıdır ki çogu halısaha emekçisi bu bölgeden çıkar. yine bu bölgede görev alan oyuncuların çogu mutlaka bir kulüpte lisanlı futbolcudur.bazen bu adamlar gaza gelip 50-60 kişiyi * çalımlayarak gol atatıp geri dönerler.asla yerlerini kaybetmezler..
    -bazen bu bölgede eli belinde göbekli amcalara rastlamak mümkündür. maçın ilk 5 dakkası deparlı koşup kesilmiştir bu amcalar. ne ileri giderler ne geri gelirler. oldukları yerde dalaklarıyla ugrasırlar. defans hata yaparsa defansa bagırırlar,forvet gol atamazsa forveti fırçalarlar. hep pas isterler. "osman!* kaç olm!" diyip arapası yapacakken topu abuk sabuk yerlere gönderirler. "pardon abi ya.." "düşünce güzeldi" gibi teselli cümleleri kurup kendi hatalarının üstünü kapatırlar.sonra da bir taraflarını sakatlayıp kenara artistçe topallayarak çıkarlar. aradan 2 dk geçer, kendilerini hazır hissetiklerini zannederler ve topallayarak tekrar sahaya girerler.tüm amaçları dikkat çekmektir.

    halısaha forveti:
    -bu da bazı ortasaha adamları gibi dinamik kişilerden oluşur. ortasaha adamları kadar kararlı olmasalar da en azından onlar kadar teknige sahip olduklarından estetik goller atabilme yetenegine sahiptirler. alayı arif erdem triplerindedir.
    -bunun haricindeki halısaha forveti genelde mahallenin en buyuk abilerinden oluşur. eskiden top oynamış, sonradan olaydan kopmuş, kendini sigaraya, işe adamış adamların bölgesidir bu bölge. maçı da genelde bu adamlar organize eder. insan ilişkileri çok iyidir bu adamların. delikanlılardır.. abidirler ya ondan dolayı çok sevilirler aynı zamanda mahallenin paleleri çok da korkarlar ondan zira pas atmadıkları zaman abileri tarafından gayet güzel haşlanırlar..
  • ne yazık ki hayatında ayağına ilk defa o maçta top değecek kişilerin de bulunabileceği topluluktur. oynayacak herkes tanıdık değilse sürpriz kaçınılmazdır. bu futboldan habersiz arkadaş tanıyan kişi tarafından itinayla karşı takıma verilir. gerçeğin ortaya çıkması uzun sürmez ama iş işten geçmiştir. ne kalede ne de başka bir mevkide başarılı olması mümkün değildir. pas ver(e)mez, çalım atamaz, top kapamaz, top tutamaz. takımı tek başına baltalama gücüne sahiptir. o bir saatte insanı futboldan, hatta hayattan soğutur, çıldırma aşamasına getirir. bundan sonra yapılacak tek şey bundan ders almaktır. haftaya mı? tabii ki hayır.
  • kendi adamin diyo adami: hakkini delillerle, hukuki yollarla arasa da en nihayetinde cirkef bir adamdir. bir de cok kliselerin adami, yillardan beri kendi adamin diyo, kendi adamin diyo. bir degistir be adam.

    gol yedikten sonra defansa usulca gelip ileridekileri fircalayan adam: gercekten var. zaten ileride top kaybedilince geriye dogru yuruyusune baslar. bakti ki gol olacak, hizlanir ibne. ilerideki diger arkadaslarindan birkac metre de olsa geridedir artik. rahatlamistir. macin tansiyonuna gore fircasini atar veya atmaz. cakaldir.
  • gerekli gereksiz birçok şeye "sakin" diye bağıran adamlardır. bunu yaparak izleyenlere sahanın tecrübeli abisi mesajını yollamaya çalışırlar.
  • dar kot pantolan ile ayakkabilarinin topuklarina basarak saha kenarina gelen, agzindan sigarayi dusurmeyen ve hep aci birseyler yiyormus gibi agzini yuzunu burusturarak sigara dumanini icine ceken, ancak sahaya ciktigi vakit manyak calim atip sahsi oynayan bickin mahalle delikanlisi.
  • yenilen 3 golden sonra "hadi beyler ciddi oynuyoruz artik" diye hayiflanan defans oyuncularinin da dahil oldugu tipler.
  • mahallenin en kısa, en zayıf elemanının da eksik olmadığı tiptir.
hesabın var mı? giriş yap