• televizyon için yapılmış olmasına rağmen televizyon standartlarının üstüne çıkabilmiş bir film. soğuk savaş ve bilim kurgu ikilisinin seviyeli birlikteliklerinden doğmuş. 1970 yapımı. curt siodmak'in romanından adrian spies'ın uyarladığı hikayeyi, boris sagal çekmiş. baş rollerde david mccallum, susan strasberg, helmut kautner, lilli palmer ve (sıkı durun) leslie nielsen var.

    soğuk savaş ve bilim kurguyu aynı potada eritmeye çalışan filmlerde genellikle iki yaklaşımın öne çıktığı görülür: 1) silah ya da silahların tetiklediği (tercihen nükleer) kıyamet filmi çekmek, 2) sinemanın başlangıcından beri vazgeçemediği çılgın doktor hikayelerini ekrana aktarmak. hauser's memory, ikinci yolu seçenlerden. filmde, nazilerden kalma bir projenin doğu ve batı bloku ajanları tarafından ele geçirilmeye çalışıldığını da ekleyelim ki bütün taşlar yerine otursun.

    ilk başta da dediğim gibi film, tv filmi kalıplarının biraz üzerinde. mali olarak da, kalite olarak da. oyunculuklar iyi, karakterlerin (özellikle ana karakterimizin) kişisel geriliminin de, dönemin oluşturduğu genel gerilimin de ekrana aktarımı başarılı. orta üstü bir hikaye, yine orta üstü bir şekilde anlatılmış. izlenebilir bir film olmuş açıkçası. arşivlik mi? cevabı kişiye göre değişir.

    filmi benim için değerli kılan unsur ise hikayenin (soğuk savaşla ilgili bölümleri dışarıda tutarsak) çok sevdiğim bir başka filmle benzeşiyor olması: mesut uçakan'ın kavanozdaki adam'ı. ikisini arka arkaya izlediğinizde ahmet mekin'e bir kez daha saygı duyuyorsunuz, o ayrı.
hesabın var mı? giriş yap