• 1930’ların ve 1940’ların lider dans figürlerinden biri.

    rus bir anne-babanın çocuğu olarak new york’un doğu yakasında dünyaya geldi. irene lewishon’un yanında henry street saettlement house’da eğitim gördü; yorum dansına ek olarak, metropolitan bale okulunda eğitim aldı. rosina galli’den italyan balesi ve michel fokine’den rus balesi öğrendi. bir süre broadway’de revülerde ve gece klüplerinde dans etti; ayrıca metropolitan operasında da –yurtdışında berlin ve paris dahil – dans etti. daha sonra 1927’de kariyerine konser dansçısı olarak devam etti. amacı zamanının ve ülkesinin dansçısı olmaktı ve ne bale, ve etnik dans ne de duncan dansı ona yardım etmiyordu. modern dans yardım edebilirdi, modern problemlerle ilgilenmek, izleyicileri ilgili ve harekete hazır tutmak onun amaçlarından biriydi.

    birçok koreografisi hayatı sosyal konuları kapsıyordu; örneğin, revolutionary march, dance of the city, how long brethren, songs of protest ve adelente, ispanyol iç savaşını konu alıyordu. bunlar; zamanın sol-kanat hareketiyle ilişkili olan yoldaşlık, isyan ve onay içerikli danslardı. kara ruhaniler ve karayip seremonileri de konser programının parçalarıydı. tamiris etkili bir organizatördü; 1930’da martha graham, doris humphrey, charles weidman ve bir sonraki yıl agnes de mille’yi bir araya getirerek dans repertuar topluluğunu kurdu. programı başarılı olduysa da topluluk devam etmedi. tamiris, broadway müzikallerinde ve televizyonda baş dansçı olarak görülen ve konserlerde kendisine eşlik eden kocası daniel nagrin ile açtığı tamiris-nagrin dans topluluğunda 1960’ların başına kadar bağımsız dans etti. tamiris de broadway’de çalıştı; koreografisini yaptığı şovlar annie get your gun, show boat up in central park ve inside u.s.a. idi.

    dansçı ve koraograf olarak yeteneğinin yanısıra modern dans için güçlü bir teşvikti. birinci milli dans kongresinin baş organizatörlerinden biri, amerikan dans derneğinin ilk başkanı ve 1930’ların sonuna kadar çalışma gelişme yönetiminin birleşik tiyatro programında söz sahibi oldu.
hesabın var mı? giriş yap