• 1669'da fosfor elementini keşfetmiş bilim adamıdır. almandır kendisi
  • altın yapmak için kendi idrarını kaynatırken fosforu bulan simyacı.
  • hennig brand, simyacıların bulmayı arzu ettiği herhangi bir metali altına çevirmeyi sağlayacak filozof taşını keşfetme konusunda takıntılı bir simyacı.

    dünyada insandan daha soylu bir şey olamayacağını düşünerek, insan idrarından filozof taşını elde ederek, soylu bir maden olduğu düşünülen altını sentezlemek istemiştir. bu çalışmalar sırasında çevresindekilerden litrelerce idrar toplamış ve bu idrarı uzun ve karışık bir proses sonucu buharlaştırarak beyaz çökelti halde bir madde bulmuştur. 1669 yılında bulduğu bu madde fosfor elementi idi. bulduğu madde karanlıkta ışık yaymaktadır ve bu maddeyi "ışık saçan" olarak adlandırmıştır. fosfor ile altın elde etmeye çalışmış fakat başarılı olamamıştır.

    akıllı bir simyacı olarak sırrını para ile satmıştır. satın alanlardan biri de calculus'un newton'la beraber eş babası olan leibniz'dir, o da bu sırrı başkalarına pazarlamıştır.

    (brand'in bulduğu fosfor beyaz fosfordur, ve kendi başına yanıcıdır. kibrit çöpündeki yanıcı madde de fosfor fakat kirmizi fosfor kullanılır, onu yakmak için de sürtünme gerekmektedir.)
  • 1669 yılında fosforun element formunu keşfeden alman simyager.

    "brand, basit metalleri değerli metallere çeviren efsanevi felsefe taşını bulabilmek için 50 kova üreyi yoğun bir şekilde ısıttı. bu çalışması sonucunda simyacılar için çok değerli olan büyülü değişim taşını bulamadı ama fosforun karanlıkta ışıldayan en saf halini buldu. brand'ın fosforu keşfetmesinden yaklaşık 100 yıl sonra antoine lavoisier fosforu yeni bir element olarak tanımladı."
hesabın var mı? giriş yap