• başbakan bu konuşmayı -yanılmıyorsam- seçimden önce yapılacağı duyurulan öğretmen atamaları seçimlerden sonra yapılmayınca isyan eden öğretmen adayları için söylemişti. işletme mezunu adam çıkar iş bulamaz anlarım, mühendis çıkar iş bulmaz anlarım ama fizik öğretmenliği okumuş adama ne iş yapmasını önerirsiniz, bu söyleme sahip çıkan dostlar?
  • augustus'un ve/veya sonrasında gelenlerin pleblere beleşe dağıttığı* jetonlar, tesseralar ya da spintrialar gibi bugün de her üniversite mezununa beleşe çip para vb. dağıtılacaksa eyvallah, sonuna kadar katıldığım önermedir.

    bazı bölümler vardır; tillahı olsan olmaz. çalışabileceği iş sahası belli, ayrılan kadrosu belli, sınırlı yerlerdir; devletin bir kurumudur ama öyle binlerce kadro ayrılmaz. bir sanat tarihçi, bir arkeolog, bir antropolog gidip özel bir şirkette işini yapamaz, bir doktor gibi muayenehane, bir mühendis, mimar gibi büro açamaz. parası yoksa bakkal dükkanı da açamaz. limon satmak için bile bir sermaye gerekir. özel sektörde bambaşka işlerde çalışır, tabii bulabilirse... yüksek lisans, doktora yapması da özel sektörün pekte orasında, burasında olmaz. afganistan'da da iş bulması* zordur.

    haddinden fazla mezun var ise bölümlere öğrenci alınmamalıdır. bölümler açık bırakılır, akademisyenler işini yapar, projelerine devam eder, akademik çalışmalarını sürdürür, diğer bölümlerle paslaşır, bunun dışında öğrenci alımı ötelenir, plan-program dahilinde bekletilir. olay dönüp, dolaşıp plana-plansızlığa geliyor. misal, türkiye'de ankara ve istanbul üniversitelerinde olmak üzere iki hititoloji bölümü var ve 2011 yılı kontenjanları toplamı 40. türkiye'nin yılda bu kadar hititologa ihtiyacı var mı? durum sadece bu bölümle ilgili değil, benim de bir kastım yok, sadece örnek verdim. örnekler bir dünya çoğaltılabilir.

    ancak bu kadar üniversite açıp, bununla propaganda yapıp, açık olanların da kontenjanlarını her sene arttıranların "her üniversite mezunu iş bulacak diye bir şart yok" dememesi gerekir. bu ülkede üniversite iş bulma kurumu değil, bir yönüyle işsizliği öteleme kurumudur. okunan süreye göre 2 yıl, 4 yıl, 5 yıl ötelenir işsizlik. işsizlik istatistiklerine katkısı bu şekildedir. ayrıca ekonomiye de can vermesi cabasıdır...

    her üniversite mezununun da işi olmayıversin... yine aklıma leonard cohen pirin everybody knows'u geldi bak...
  • bir ülke başbakanı bunu söylediğinde adama gülerler. bunun yerine söylenmesi gereken; "istihdam sağlayamayacaksam bu kadar bölümün açılmasına niye izin veriyorum" söylemidir. bir özeleştiridir, kendisini yüceltir. ancak bu şekilde türk halkının ve ve tüm dünya halkının gözünde olabildiğinde küçülmüştür.
  • iran, ‘mezun olduklarında iş bulamadıkları’nı öne sürerek 77 lisans bölümünde kadın öğrencilerin eğitimini yasakladı. (bkz: http://goo.gl/vdddj)
  • unutulup giden diğer bir çok halkla dalga geçen kibirli iktidar beyanatlarından sadece birisi.
  • asıl tercümesi; "her devlet adamı, 'adam' olacak diye bir şart yok." şeklinde olan söylem.

    edit: imla
  • bunu söyleyen kişi, her ile her ilçeye üniversite adı altında taş yapılar yapıp peynir ekmek gibi diploma dağıtıyorsa yaptığı ile söylediği tezatlık içerir. herkes üniversite okuyacak diye bir şart yok ama üniversite okuyorsa eğer iş bulma olanacağını sunacaksın ya da o kıytırık üniversiteleri eğitim kurumu diye açmayacaksın..
hesabın var mı? giriş yap