• çok melem bir derttir..şöyle ki;

    en sık yaralanmalardan, genellikle de cerrahilerden, böcek ısırmalarından, dövmelerden, yanıklardan sonra iyileşme döneminde oluşan, keskin sınırlı ancak deriden yüksek, yara sınırları dışına taşmayan lezyonlardır.en sık kulak memesi, omuz bölgesi ve iman tahtası denen kemiğin önünde görülür.

    nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte genetik yatkınlık olduğu düşünülmektedir.esmer tenlilerde daha sık görülür.

    tedavisinde cerrahi önerilir ancak başarı şansı düşüktür.cerrahiden sonra düzelen olgular olduğu gibi yayılan, genişleyen ya da aynı boyutlarda kalan olgular da vardır.cerrahi tedaviye alternatif ya da ek olarak silikon jel bantlarla basınç uygulanır, yara bölgesine steroid enjekte edilir, kan akımını yavaşlatan maddelerle gelişmesi önlenmeye çalışılır, lazerle tahrip edilebilir.

    yara sınırlarının dışına taşan tipine keloid skar adı verilir ki, cerrahi sonrası yayılma kötüye gidiş bu tipte daha yoğundur.

    önerilen; hipertrofik skar için tedavinin denenmesidir.
  • normal skara göre epidermis tabakası daha kalın olan, buna rağmen tip 3 kollajen lifleri kısa, parçalı ve düzensiz dağılan, zengin bir damar ağı bulunan, çocuklarda, beyaz tenlilerde ve özellikle kemik çıkıntı üzerindeki yara izlerinde sık görülen anormal yara iyileşmesi. tedavisinde cerrahi ilk planda değildir. cerrahi her zaman için nüks ile sonuçlanır. eğer cerrahi uygulanacaksa radyoterapi veya steroid enjeksiyonu ile kombine edilmelidir. tedavisi fiziksel veya farmakolojik olarak yapılır: fiziksel tedavide radyoterapi, ultrason, kriyoterapi, basınçlı pansuman veya lazer seçenekler arasındadır. farmakolojik olarak intralezyoner triamsilon, penisilamin, retinoik asit, dekstran sülfat, anti-neoplastik ilaçlar ve çinko bantları ve son zamanlarda interferon-gama kullanılmaktadır.
  • cogunlugu doc dr ahmet sonmez tarafindan lazer ile tedavi edilebilmektedir.
  • cerrahi sonrası oluşan yara izinin istenmeyen saçma sapan bir şekle bürünmesi hadisesi.
  • 14 gün içerisinde iyileşen yanıklarda genellikle görülmezmiş. 14-21 gün arasında iyileşen yanıklarda ihtimal var, 21 günden fazla sürenlerde ise çok yüksek ihtimalle görülürmüş. yandıktan sonraki ilk birkaç ay içinde gelişir, 6 ayda en üst düzeye ulaşır, 12-18 ay içerisinde ise azalır veya olgunlaşırmış.

    https://msktc.org/burn/factsheets/scar-management
hesabın var mı? giriş yap