• üçüncü reich'ın yükselişini ve çöküşünü anlatan,birleşik krallık yapımı,22 şubat 2018 tarihinde 10 bölüm olarak çıkış yapan yeni netflix belgeselidir.olaylar uzman tarihçiler,yazarlar ve akademisyenler tarafından anlatılmakta ve anlatımlar profesyonel oyuncularla çekilen sahnelerle ve dönemin fotoğraf ve film arşivleriyle de desteklenerek ilgi çekici hale gelmektedir. yapım özellikle hitler veya reich'in okültist yapısından ziyade hitlerin beyin takımına odaklanarak dönemi anlatmasıyla benzerlerinden ayrışıyor.belki kendi cahilliğim olsada bu tarz hitlerin çevresindeki karakterlere odaklanan başka bir yapım hatırlamıyorum.hitleri hitler yapan insanların ve olayların anlatıldığı bu seri kanımca the untold history of the united states ile birlikte özellikle lise öğrencileri ve üniversitelerdeki ilgili bölümlerin -özellikle birinci sınıf- öğrencileri için önemli yapımlardır.

    not:iş bu entry kendini ilerleyen zamanlarda detaylandırarak güncelleyecektir.

    özel teşekkür:ne nedir ne ne degildir e verdiği ukteyi kaldırarak bu yaznın ve yazar adayının önünü açtığı için teşekkürü bir borç bilirim.
  • adolf hitler'in politik kariyerinin şekillenmesinde rol oynayan kişiler ve onların hikayelerine de değinen, nazi almanyasının doğuşundan çöküşüne kadar olan süreci işleyen yeni netflix belgeseli.
  • hitler’in ve nazi partisinin önde gelen isimlerinin kariyerlerini tek tek anlatan harika bir belgesel.
  • oldukça başarılı belgesel. adolf hitler'in nasyonel sosyalizm ile tanışmasından intiharından hemen sonrasına kadar yaşanan dönemde, dietrich eckart, rudolph hess, hermann göring, joseph goebbels, martin bormann, albert speer, heinrich himmler ve reinhard heydrich'in kariyerlerinin yükselişi ve düşüşü, bu arada birbirleri ile güç mücadeleleri gayet güzel anlatılmış.

    nazi almanyası denildiğinde hep akla hitler gelir, ama onun bir adım gerisinden nazi almanyası'nın asıl mimarı olan ekibini bu belgesel dizisi güzel anlatmış.

    tabi belgeselde sürekli olarak bu ekip üyelerinin acınası yönleri de rahatlıkla verilebiliyor, nasıl olsa açıkça nazizmi savunabilen yok. ama bu durum, günümüzde de varolan diğer diktatörlük saraylarında da nasıl otorite kavgaları verildiğine dair bir fikir verebiliyor...
  • netflix zaten hitler, naziler ve ikinci dünya savaşına dair çok doyurucu içeriklere sahipken bir de böyle harika bir şey yapmışlar. gerçekten çok iyi hizmet. belgesel de şahane. teşekkürler ve tebrikler.
  • hitler'in çevresindeki dalkavukları anlatan belgesel. netflix'te yayınlanmakta.
  • tarihi hiç okumamış , 1918-1945 tarihlerinde almanyasında yaşananlar hakkında hiçbir fikrim olmasaydı eğer bu belgeselde anlatılanlan gerçeklere fantastik, hayal ürünü, bilimkurgu, distopya derdim herhalde.
  • izlediğim ilk 4 bölüm itibariyle son derece başarılı belgesel. fakat netflix'teki altyazı rezalet olmuş. kimi yazılar çok hatalı, kimi yerlerde ise hiç çevrilmemiş.
  • ilk 6 bölümü izledim çok güzel bir formatı var. hitler'in dalkavukları arasındaki çekişmeler çok güzel anlatılmış sanki bir pembe dizi gibi ama bunlar yaşanmış olaylar.
  • hitler'in etrafındaki yardımcılarını ve yol arkadaşlarını anlatan netflix belgeseli. heinrich himmler , joseph goebbels , hermann göring, rudolf hess , martin bormann, reinhard heydrich, dietrich eckart ve şu an aklıma gelmeyen diğer adamlar üzerinden o dönemin almanya'sını, hitler'i, nazi partisi'nin kuruluş yükseliş ve çöküşünü gerçek görüntüler, profesyonel oyuncular ile canlandırmalar ve tarihçilerin anlatım görüntüleriyle işlemiş. o dönemi anlamak isteyenler için harika bir belgesel. izlerken aslında benzer şeyleri şu an bizim de yaşadığımızı fark ediyorsunuz. ekonomik kriz ile iktidara gelme, iktidara geldikten sonra medyanın ele geçirilmesi ve medya üzerinden insanların yaşamlarına müdahale edilmesi, tek adamı yükseltme ve yüceltme, etrafındaki danışmanların çıkar kavgaları ve ona yakın olmak için verdikleri mücadeleler, şansölye ve cumhurbaşkanı makamlarının birleştirilip reichsführer ünvanı ile diktatörlüğe geçiş falan çok tanıdık geliyor.
    bu belgeseli izledikten sonra gerçek görüntülerle hazırlanmış 6 bölümlük (bkz: apocalypse the second world war) belgeselini de izlemenizi tavsiye ederim. sıralama olarak hangisini önce izlediğiniz önemli değil.
    yine aynı dönemi bilimsel gelişmeler bakımından incelemek isterseniz einstein'in hayatının anlatıldığı genius dizisini de izlemelisiniz.
hesabın var mı? giriş yap