*

  • ota boka ambulans çağıran bir millet oldukları için yolda gözünüz kararsa gözünüzü €600luk bi faturayla hastanede acmanız kuvvetle muhtemeldir. ayrıca hollanda vatandası olmayan, dolayısıyla ab sağlık sistemi kapsamında olmayanlar için bu parayı sigortadan almak da baya sıkar.

    ayrıca hastanede de hiç bişe yapmazlar, hayır benim kafasını carpan bi arkadaşıma sadece boyunluk takmışlardı ordan biliyorum.

    ama gariptir ki bu sağlık sisteminin gazabından korunmanın cok kolay bi yolu var. hastanede kesinlikle kendi ismimizi ve adresimizi vermiyoruz. çünkü faturayı adrese yolluyolar ve çoğunlukla da hastanede bilgilerinizi size sorarak kayıt alıyolar. bize de bunu bi türk amca söylemişti. ama söylediğinde maalesef çok geçti!!
  • turkiyedeki saglık siteminin tam tersi sistemdir.cunku bizde soyle olur
    -ne sikayetiniz vardı.
    ben bi kolesterol,karaciger enzimleri,aclık tokluk seker bi de kan grubuma baktırmak istiyorum.
    -bi sikayetiniz var mı?
    -yooo aylık baktırıyorum ben bunlara.

    hollandaya gelirsek sebebi ne olursa olsun hamilelerin anne adaylarının da agrı kesici istememe ve evde dogum yapmaya yonlendirilmesine karsıyım ben doktor olarak.o donemi yasamayan tam bilemez ama karar tamamen ve tum dini hurafelerden ve toplum baskısından ve tabii ki ekonomik kaygılardan arındırılarak anne adayına bırakılmalıdır.tıbbi gercekliklerden demiyorum dikkatinizi cekerim.

    ayrıca hollandada yasayan teyzemi de kalpte aritmi odagın daha seni öldürecek sekilde değil takibe alalım deyip 8 yıl sonra ablasyona almıslardı.turkiyede bunu dusunemiyorum bile.aynı sekilde enistemin de basit bir protez kisti nedeniyle 4 ay acaba kanser miyim diye inlettiler.
    fakat bu esasında sadece hollandanın sorunu da degil.mesela house dizisi biz türkiyede pratikte doktorluk yapanlar için çok komik.hastayı özel kliniğe getiriyorlar 3 gün 5 gün toplanıp konuşuyorlar.bi sürü test ilac vs dan sonra biri tomografi cekelim diyor.
    bizde hasta kapıdan girerken tomografi ayarlanır.step by step gidilmez.
    ha hangisi doğru derseniz ikisi de yanlış.

    edit:gebelik boyunca bakılan usg sadece bebegin cinsiyetini öğrenmek amacı ile yapılmaz.sadece bu kadarına indirgemek bu ucuz ve zararsız teste haksızlık.
  • uzman doktor sıkıntısı, uzman doktor konsültasyon ücretleri ve hastane masraflarının aşırı pahalılığı, uzman doktorların muayenehane ve özel klinikte çalışamamalarından ötürü problemli bir sistemdir. bu sistemde öncelikle aile hekimi denen, her şey den az bilen ama aslında hiçbir şey bilmeyen doktora bir görünmeniz gerekir. aile doktorumuz sizin hastanelik bir vaka olduğunuza karar verir ise, ilgili makama sevk edecektir. yalnız sigorta şirketleri aile hekimlerine "mümkün olduğu kadar az hasta sevk et hastaneye" şeklinde bir direktif verdiğinden, şikayetiniz ne olursa olsun aile hekiminizin size ilk önereceği tedavi "git iyici dinlen, bir ağrı kesici at, geçmezse 1 hafta sonra gel" olacaktır.
  • bu sistemde başıma şunlar gelmiştir:

    - aylardır geçmeyen mide bulantısı: aile hekimimize olayın bakteriyel bir enfeksiyon olabileceğini hatırlatıp bir tahlil istememle beraber şu güzel cevap gelmiştir: "hollanda gelişmiş bir ülke, burda bakteri yok, türkiye değil burası, gerek yok tahlile. stresten oluyor bunlar bence". doktorumuzun tavsiye ettiği ağrı kesiciler doğal olarak bir boka yaramayınca soluk türkiye'de alınır. yapılan testlerde helikobakter tespit edilir, yapılan tedavi ile bulantıdan kurtulunur.

    - durmayan burun kanaması: aile hekimimin bana ilk sorduğu soru "iyice sıktın mı burnunu?" olmuştur. "yok bıraktım ben böyle aksın, temizlensin için, ohoo" şeklindeki yanıtımı doktor "biraz daha sık bişi olmaz" cümlesi ile savuşturmuştur. gece yarısı tekrar nükseden ve durmayan burun kanaması ile hastanenin acil servisine gidince gene sorulan ilk soru "sıktın mı burnunu?" olmuştur. 2 saat bekledikten sonra bizi makamına kabul eden kbb uzmanı doktorumuz ise burundaki damarları elektronik bir aygıt ile yakıp, ardından antibiyotik vermeyerek burunda türlü türlü iltihaplara sebep olmuş, soluğu türkiye'de alan bendeniz 1 haftalık sıkı bir antibiyotik tedavisi ile burun mukosasını zor kurtarmışımdır.

    tanıdıklarımın başına gelenler:

    - kalbi ile ilgili şikayetleri olan hastaya direkt "strestendir, yoga falan yap sen" önerisinin ardından gelen kalp krizi. apar topar hastaneye götürülüş, son anda müdahele..
    - sürekli bayılan, yataktan kalkamayan hastaya "stres" teşhisinin 2 gün sonra acile kaldırılış, kolestrol ile bağlantılı bir teşhis.
    - devamlı karın ağrısı ile gelen hastaya yazılan ağrıkesicinin ardından, apandis patlaması ile acile kaldırılış, son anda kurtulan bir hasta...

    genel problemler:
    - ameliyat olmanız gerekirse ve hayatınızı tehdit eden bir rahatsızlık değilse 1-2 sene sıra beklemeyi göze alın, uzman doktor sıkıntısı olduğundan insanlar belçika ve almanya'ya gidiyor ameliyat olmaya
    - olay tamamen aile hekimi denen şahısın nasıl bir insan olduğuna bakıyor. doktorunuzun çok yaşlı olmamasına dikkat edin, tecrübelerime göre genç doktorlar tahlil istemeye, olayın köküne inmeye daha yatkınlar.

    işin ilginci hollandalılara soracak olursanız sağlık sistemi ile ilgili şikayetleri yoktur, çünkü bu sistemin normal olduğunu düşünmektedirler (siz bir de yabancılara sorun bunu, en başta almanlar şikayetçi bu sistemden) aynı hollandalıların bulaşıkları deterjanla yıkadıktan sonra durulamadan bezle kuruladıklarını göz önünde bulundurur isek sağlık alanındaki görüşlerini dikkate almayabiliriz elbette.
  • aile doktoru denilen kisinin, turkiyede ki cami onunde oturan yaslilarla ayni kafa yapisi vardir.
    ikiside aspirin onerirler yada patates/et falan sar, gecer derler. hastaneyi iyi bir yer olarak gormezler.

    hastane denen ortamlar profesyonellikten uzaktir. sadece mecburi mudehaleleri yerine getiren ve bunlari yaparken bile bilgi vermeyi gerek gormeyen personel ile doludur. bu ameliyattan sonra ne gibi sorunlar bekleyebilirim, neler yenmesi gerekli, ne gibi seyelerden uzak durulmali gibi bilgiler sadece direk olume sebeb verecekse verilir. kontrol sadece eger yine acil bir durum varsa gerceklesir. buna tabiki kontrol denmez.

    eli presin arasina sikismis olan bir kisinin eline bakmadan once 15 dakika sirada beklemesi onerilir. cunku direk hayati tehlike yoktur ve 15 dakika gec bakilsa ve 2 saat sonra mudehale edilmesi fazla fark etmez. hasta olmeyecektir en kotu ihtimalde elini kayip eder. buda onlar icin buyuk bir kayip degildir.

    apandis gibi aciliyet gerektirebilen vakkalar ciddiye alinmaz. sadece patladiktan sonra teshis konulur ve insanin hayati kurtarilir. aile doktoru bunu aklina getirip teshis edemez. hastanin aklina getirmesi halinde bile, aspirin atip beklemesi onerilir.

    bu sistemde yapilmasi gerekenler:
    1. her durumda hastaneye sevk edilmeyi israr etmek. her hangi ters bir durumda aile doktorunu sorumlu tutacaginizla tehdit etmek.
    2. hastanede analizlerde israr etmek. yeterli tip bilgisiyle donanip ne gerektigini, nasil bir tedavi uygulanmasi gerektigini belirtmek.
    3. mumkun oldugunca hastalanmamak
  • acil servise gitmek için bile aile doktorunuzun 3 gün sonraya randevu verdiği sistem. böyle bir düzen olamaz, olmamalı. boşuna değilmiş demek ki sağlık turizminin ortaya çıkması, türkiyede gün geçtikçe artması.. 3 gün ölmemeyi başarabilirseniz, yine de kimse iyileşme garantisi vermiyor size. ilginç!!
  • annemin midesinde cok kucuk bir sorun olmasina ragmen birinci ameliyati basarisiz yapan, ardindan gelen ikinci ameliyatta da ellerine gozlerine bulastiran doktorlara sahip bir sistem. bunlar yuzunden annem bir yil karin agrisi cekti.
  • hollanda saglik sistemi aslinda sizi sagliginizdan eder. hic bir sikayetinizi ciddiye almayan aile hekiminizin, agri kesicinin her turlu hastaligin tedavisine birebir olduguna inanmasi, yapilan hic bir tahlil sonucunun, cekilen hic bir filmin sonucunu tam olarak ogrenememeniz, en ufak bir islemin yapilabilmesi icin aylarca beklemeniz, size neyiniz oldugu yerine neyinizin olmadiginin anlatilmasi, teshisi tam olarak konulamayan bir rahatsizliga tedavi olarak, sirf yan etkisi ise yarayabilir diye omur boyu kullanmak uzere antibiyotik uygulanmak istenmesi... ilk anda aklima ve basima gelen ornekler bunlar, hollanda saglik sistemi denince. kisacasi hollanda saglik sistemi pek saglikli degildir; her ne kadar onlar sadece en ufak bir rahatsizlikta bir uzmana gorunmeyi talep eden disaridan gelen ve hollandada yasayanlardan sikayet ediyorlarsa biz onlardan daha da sikayetciyiz.
  • hollanda'nin aslinda tek iyi yonu. herkesin aile doktoru oldugu icin hastanelerde sira neyi olmaz. cunku hastanede bir uzman doktoru gormek icin aile doktorundan izin gerekiyor. ama o izinin cikmasi cook uzun surebilyor.
  • gayet iyidir. hastanelerde yigilmayi onlemek icin aile dr olayi vardir. ama icimizdeki turk ona da itiraz eder. duzen batar.
    cok isterseniz ve huisart'i kafalarsaniz 1 haftada hastaneye de gidebilirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap