• devrimi gerceklestiren kisiler veya bu kisileri devrimi gercekleştirmeye azmettirenlerin sozkunusu devrimi amacindan saptirmalari sonucu ortaya cikabilecek durum.
    fransız ihtilalindeki burjuva-halk iliskisi bu duruma ornek olarak gosterilebilir. zira burjuvalarin cikarlarina uygun gelmedigi icin memnun olmadiklari sistemi degistirmek amaciyla halki devrim sonrasi donemin daha iyi olacagina inandirarak gaz verip yaptirdiklari, ancak sonrasinda halkin ihtiyaclarini gormezden geldikleri bir durum soz konusudur.

    belki burada oncelikli olarak ihanete ugrayan halk olabilir, orasi kesindir, ancak devrimin amacindan tamamen sapmasi ve ozgurluk,esitlik,kardeslik ilkelerinin ihanete ugradigi gercegi devrimin kendisini de ihanete ugrayanlar arasina sokmaktadir.
  • - dur devrim!! açıklayabilirim
    - açıklaması mı kalmış kaltak karı.. tak tak tak..
    - ehe abi ben masumum valla yenge kışkırttı gunahim yok
    - iyi dedin .. tak tak tak..
  • troçkinin sovyetler birliğinde bürokrasinin iktidara yerleşmesiyle sonuçlanan karşı devrimi anlattığı eseri.
    bu kitapta ileri sürdüğü tezlere göre sovyet bürokrasisi bir devlet kapitalistleri sınıfı olarak tanımlanamazdı. ona göre sovyetler birliğinde “bürokratik diktatörlük“ vardı. o, kitabının başlığından da anlaşılacağı gibi, bürokrasinin devrime ihanet ettiğini söylemektedir. yani ekim devrimi iktidar tabakası tarafından ihanete uğramış, ama henüz yenilmemiştir. sovyetler birliği kategorik şekilde kapitalist ya da sosyalist olarak tanımlanamaz. sözkonusu olan geçici (ara) bir sistem ve rejimdir. bu rejimden hem kapitalizme geri dönüş, hem de sosyalizme geçiş olanaklıdır. yani sovyetler kapitalizm ile sosyalizm arasında yarı-yolda bulunan çelişkili bir toplumdur. stalin rejimi tarihte daha önce görülmemiş tipte bir bonapartizmdir ve bonapartizm ise bir kriz rejimidir. sovyetler birliğinde gerekli olan toplumsal devrim değil fakat bürokrasiye karşı bir politik devrimdir.
  • saglikli devrimdir.
    ihanete ugramayan devrim yoktur, ihanete ugramayacak kadar etkisiz bir $ey devrim olamaz. bu yuzdendir ki ihanetler devrimin yolunda gittigini anlatirlar.
  • " permitting and encouraging the development of economic individualism
    (piecework, private land allotments, premiums, decorations) [the bureaucracy] at the same time ruthlessly suppresses the progressive side of individualism in the realm of spiritual culture (critical views, the development of one's own opinion, the cultivation of personal dignity),"

    the revolution betrayed - lev troçki
hesabın var mı? giriş yap