• dies irae'yi resmi requiem programından çıkararak klasik müziğin en dramatik konularından birini hacamat etmiştir bu konsil. neymiş? korkunçmuş, dehşet vericiymiş sözleri. dehşet verici olacak tabii. duyan tir tir titreyecek, titreyecek ki, mozart requiem'i dinlediğinde tüyleri diken diken olsun.

    ayrıntı için (bkz: dies irae/@calendil)
  • ruhbanlar arasında vatican secundum şeklinde de anılır. papalığın yayınladığı bir sistem güncellemesidir denilebilir.

    alınan kararlara, ya da bir bakıma "fetva"lara aşağıdan erişilebilir:
    http://www.cin.org/vatiidoc.html

    nostra aetate, bu kararların arasında en ses getirmiş bölümlerden biridir. ilgili başlıkta güzelce anlatılmış, ancak yine de buradan incelenebilir:

    http://www.cin.org/v2non.html

    şu kısmı da dikkat çekicidir:

    true, the jewish authorities and those who followed their lead pressed for the death of christ;(13) still, what happened in his passion cannot be charged against all the jews, without distinction, then alive, nor against the jews of today. although the church is the new people of god, the jews should not be presented as rejected or accursed by god (...)

    - evet, bazı yahudiler isa'nın ölümünden sorumludur ama o zaman ya da günümüzde yaşayan yahudilerin hepsi suçlu sayılamaz, tanrı tarafından lanetlenmiş gibi sunulamaz - özetli, anti semitizme konsept limitlerinden çıkmadan karşı duran, geç kalsa da* önemli bir açıklama.

    chuck palahniuk'un choke'unda da bahsi geçer, ama kısaca "vatican two" şeklinde. filmde, eskiden meleklerle bezeli olan güzelim şapel tavanının boyanmasının nedeni olarak gösterilir.
  • 1962-1965 yılları arasında düzenlenen, katolik kilisesi'nin ekumenik konsillerinden birisidir. kilisenin sadece demokrasiyi değil, insan hakları ve dini özgürlükleri de benimsemesi ve vurgulamasıyla katolik kilisesi doktrininde, temel bir değişikliğin simgesidir. din ve devlet ilişkileri açısından, özellikle italya'da, önemli yansımaları olmuştur.
  • -concilium vaticanum secundum
    --orıentalıum ecclesıarum
    ---de patriarchis orientalibus
    7. ab antiquissimis temporibus in ecclesia viget institutio patriarchalis, iam a primis synodis oecumenicis agnita.[8]
    nomine vero patriarchae orientalis venit episcopus, cui competit iurisdictio in omnes episcopos, haud exceptis metropolitis, clerum et populum proprii territorii vel ritus, ad normam iuris et salvo primatu romani pontificis.[9]
    ubicumque hierarcha alicuius ritus extra fines territorii patriarchalis constituitur, manet aggregatus hierarchiae patriarchatus eiusdem ritus ad normam iuris.

    [8] cf. syn. nıc. ı, can. 6; constantınop. ı, can. 2 et 3; chalced., can. 28; can. 9; constantınop. ıv, can. 17; can. 21; lateran. ıv, can. 5; can. 30; florent., decr. pro graecis; etc.

    [9] cf. syn. nıc. ı, can. 6; constantınop. ı, can. 3; constantınop. ıv, can. 17; pıus xıı, motu proprio cleri sanctitati, can. 216, § 2, 11.

    "ad normam iuris et salvo primatu romani pontificis." ibaresiyle o zamanlar ikinci bir şizma isteyen bazı kiliselere retorik bir hatırlatmada bulunmuştur bu kararname: ne olursa olsun doğu katolik kiliseleri tanrı'nın vekili, aziz havari petrus'un halefi, summorum pontificum olan roma başepiskoposuna bağlıdır.

    yine aynı bölümde doğu ortodoks kiliselerine de bıyık altından göndermelerde bulunarak (metropolit hiyerarşisine sahip doğu katolikleri üzerinden) tüm bizans riti kullanan kiliselerin üstünde her zaman roma katolik kilisesinin bulunduğunu hatırlatır.
hesabın var mı? giriş yap