• havacılık teknolojisi ilk uçakların uçmaya başladığı 1900'lü yıllardan daha gelişmiş bir şekilde ilerlemekteydi. bu gelişmeler ve yenilikler uçakların havada yakıt ikmali yapmasını da gerektiriyordu. 1921 yılında 3 havacılık sevdalısı wesley may, frank hawks ve earl daugherty bu işi ilk gerçekleştiren kişiler olacaktı. iyide nasıl yaptılar bu işi?
    plan basitti havada uçakları yaklaştır ardından biri aradaki bağlantıyı sağlasın ve yakıtı diğer uçağa nakletsin. aradaki kişi ise wesley olacaktı.
    iki adet curtiss jenny uçağının kalkmasıyla aksiyon başladı. uçaklar 1000 feet'e(305 metre) geldiklerinde birbirlerine yanyana yaklaşmaya başladılar. yakınlaşma güvenli bir hale geldiğinde wesley pilot arkası kokpitinden kalkıp uçağın sol kanadına doğru tırmandı. wes kanatta yürüme konusunda tecrübeliydi. bu tecrübesini kullanarak iki kanatlı uçakların kanatları arasında geçiş yaptı birde sırtında 19 litrelik yakıtla. wesley yakıt kapağını açtı ve başladı yakıtı doldurmaya dikkat etmesi gereken yakıtın parlamaması veya dökülmemesiydi.
    bir fotoğrafçı wesley eğlenirken fotoğrafını çekmiş.
    ikmal gayet başarılıydı. üç adam havada yakıt ikmalinin yapılabileceğini göstermişti. fakat bu ikmal düşük hızlarda ve insan gücüyle yapılıyordu yani pek pratik değildi ayrıca alınan yakıt da az miktardaydı.
    ordu daha gelişmiş bir sistem denemek istiyordu. 1923 yılının ağustos ayında iki adet dh-4b uçağı günümüz yakıt ikmallerine benzer bir şekilde bir ikmal gerçekleştirdi. ikmal verecek uçak kendisine bağlı bir hortumu havaya saldı. bu hortumu ikmali alacak uçağın pilotu yüzbaşı lowell smith eliyle tuttu ve yakıt tankına taktı.
    sonuçta işte bu şekilde bir fotoğraf oluştu.
    ve bu beş adam sayesinde modern havacılıkta yakıt ikmalinin yapılabileceği anlaşıldı. bugün havacılıkta bu iş biraz daha kolay sadece boom ucunu uçağın ikmal prob'una 300-400 km hızla giderken denk getirmeniz gerekiyor. hadi kolay gelsin.
hesabın var mı? giriş yap