• charlotte gainsbourg'un nefis oyunculuguyla dikkat ceken, uzun suredir izledigim en gercekci fransiz filmi..evlenmeden once bi izlenesi, bi dusunulesi film. ve bir de tabi johnny depp faktoru..
  • nutella kaşıklayarak çizgi film izleyen koskoca aile babası kavramını bağrıma basıp izledim, "dünyanın en güzel insanı da olsan monogami yalan şekerim" mesajını aldım. johnny depp ve yüksek dozda radiohead'in beklenen toksisitesi bir yana, nihayetinde fransız filmi.
  • (bkz: passe simple)
  • 2004 yılı fransız yapımı hoş bir film. aile içi meselelere parmak basmakla kalmıyor, derinlemesine ikili ilişkileri irdeliyor. seviyorum fransız filmlerini, soundtrack'inde radiohead şarkılarının çoğunluğu takdire şayan.
  • biraz kıyıda kalmış bir film sanki bu. oysa hem konu, hem oyunculuklar, hem kurgu gayet başarılı. heralde hem festival filmi hem de fransız filmi olmayı aynı potada erittiği için ötelenmiş biraz. charlotte gainsbourg'un da güzel mi çirkin mi olduğuna bi türlü karar veremiyorum bu arada. bi bakıyorum dupduru bi güzellik, bi bakıyorum pasaklı çirkin bi tip. johnny depp ise bize armağan ettiği hepi topu iki sahnesiyle gönüllerimizdeki yerini kuma sapladığımız bardağı bi sağa bi sola çevirircesine sağlamlaştırıyor.

    film aslında her zaman aklımızda olan, içkili içkisiz sofralarda konuşup bir sonuca varmaya çalıştığımız, konusu açıldı mı herkesin hakkında atıp tutmaya çok meraklı olduğu evlilik ve monogami çıkmazından el sallıyor.

    bir tarafta "dünya üzerindeki tüm diğer kadınlar" ve kendi karısını ringin çapraz köşelerine oturtan, bu amansız karşılaşmanın hakemi olduğu için tırlatmak üzere olan bir adam var.

    --- spoiler ---

    sabah akşam kavga ettiği karısını aldatmak için içi içini yiyen ve buna rağmen ya götü yemediği için ya da tesis yetersizliğinden monogam kalan bir adam.

    --- spoiler ---

    diğer tarafta monogamiyi baştan reddedip hayatını "önümüze gelene bir tekme" mottosuyla yaşayıp bir gün götü güzel olan, ertesi gün memeleri arasında şehir turuna çıkabileceği, milletlerarası ilişkileri düzeltebilecek kadar çok çeşide sahip portföyüyle başka bir adam.

    --- spoiler ---

    arkadaşlarına aslında ne kadar yalnız olduğunu çaktırmaya çalışıp beceremeyince en sonunda tesadüfen hamile
    kalmasına vesile olduğu kadının çocuğuna baba olmak istediğini bir anda fark eden ya da içten içe hep farkında olan adam.

    --- spoiler ---

    son adam ise evli. çok güzel bir karısı, bir de oğlu var. yukardaki iki adam muhtemelen bu adamın karısına geçmişte inceden hastaymış. şimdi bile "mükemmel kadın"ın bu kadın olduğunu söyleyip duruyorlar adama ne zaman bahsi geçse. adam kadını, kadın adamı seviyor. ilişkileri de süper filan...

    --- spoiler ---

    ...sanırken biz, adam kadını başka bir kadınla aldatmaya başlıyor. ve tabi ki kokuyu alıyor kadın. (kadınlar kokuyu hep alır. burnumuza sıçayım) ama adamı ne terk ediyor, ne de "sen beni aldatıyo musun ulan adam, allah cezanı verecek" deyip adamın saçlarına yapışıyor. duruyor sadece. neden diye sorarsan "çünkü seviyorum" diyecek. ama sevgi de bi yere kadar kuzuciğim. sen karını göz göre göre başkasıyla ilişki yaşayacak kadar küçük düşür, sonra da bunun cezasız kalmasını bekle. olmaz öyle.

    --- spoiler ---

    filmi, amerikan klişelerindeki bir sonla karşılamak isteyenleri hayal kırıklığı bekliyor. oysa film sonuyla bile bence bundan çok daha fazlasını vaadediyor.

    --- spoiler ---

    adam ne büyük hata yaptığını anlayıp göz yaşları içinde karısına dönmüyor evet, ama evren kendi dengesini yaratıyor, her zaman yaptığı gibi. ve tesadüflerin asla küçümsenmemesi gereken şeyler olduğunu bir kez daha hatırlatıyor bize.

    filmin tek cümlelik özeti ise: karısını aldatan lain karşısında johnny depp'i bulur. ona göre!

    --- spoiler ---
  • (bkz: and they lived happily ever after)
    senaristlerinin bir masal klişesi olan ''ve sonsuza dek mutlu yaşadılar'' olgusunu tamamen yanlış anlamış olduğu film.

    şu mvyi izledikten sonra karar verdim filmi izlemeye.
    ''evlenmeden önce mutlaka izlenilmesi gereken bir film!!'' yorumunu yapan arkadaşa da buradan selam ederim.
    insanı evlilikten soğutur bu film. ben soğudum mesela. yayında ve yapımda emeği geçen herkesi allah bildiği gibi yapsın. allah'ım sen konuyu biliyorsun amin.
    izlemeyin. izlettirmeyin.

    şu filmdeki tek güzel şey johnny depp. tabi radiohead faktörünü de es geçmemek gerek.
  • 3 farklı evlilik üzerinden ilişkilerin gerçekliğini anlatmaya çalışan hoş bir film.

    evlilikte sadakat var mıdır? ya da "evli ve mutlu bir erkek başka bir kadınla neden birlikte olmak ister?" sorularının hemen hemen her toplumda aynı cevapları bulacağınız şekilde 3 örnek evlilikle açıklamış film. ve evliliğin asıl yükünün kadınların üzerinde olduğunu, erkeklerin ise evlilikten sıkıldıkları ve yeni heyecanlar arayışı içinde olduğu anda, doğalarını yaşamaya meyilli olduğunu göstermiştir. hem sevgilisini hem karısını seven erkek modeliyle de çokeşliliğin insan doğasına aykırı olmadığını savunmuş. sürekli kavga eden çiftle, evliliklerine her daim heyecan katarak mutlu olmaya çalışan çiftin, bütünüyle mutlu olamadıklarını çok iyi anlatmış. herkes birbirine razı aslında.
  • yıllardır aklımda olan parça parça oradan buradan görüp izleyeceğim deyip sonunda izleyebildiğim 2004 yapımı film.film evlilik ve mutluluk dilemmasını seyirciye sunuyor. fransız filmlerine aşinasanız keyif almanız olası. benim gibi radiohead fanıysanız bu film radiohead şarkılarına doyuruyor. özellikle johnny depp ve charlotte gainsbourg'un kulaklıkta creep dinledikleri o kültleşmiş sahne <3
hesabın var mı? giriş yap