• kıraat farklılıklarında dolayı karışıklık olmaması için tamamen iyi niyetlerle yakıldığı iddia edilen mushaf.
    anlam olarak bir farklılık yok ise neden yakılıyor?
    düşünün, babanıza bir vahiy geliyor, onu not ediyor, uyduruk bir kalemle bir müsvedde kağıdına. yıllarca o halde saklıyor.
    babanız öldükten sonra düzgün bir kağıda geçiriyorsunuz. öteki müsveddeyi atar mısınız çöpe?
    yoksa ne olur ne olmaz deyip bir köşeye, kasaya falan koyup saklar mısınız?
    herşey bir yana manevi hatırası var deyip saklamaz mısınız?
  • rivayetlere göre deri, kemik, taş vs. gibi şeylerin üstüne yazılı kuran ayetlerinin bir halka ile tutturulmasından ibaret olan kitabımsı.

    yahu madem bu kadar önemli bir metin, neden bu kadar ilkel şartlarda bu ayetler korundu diye insanın sorası geliyor. bugün kıçı kırık bir toplantıya girsen not alıyorsun. kalkıp sigara kağıdına, elinin içine falan toplantı notu almaya kalksan adamı kovarlar ciddiyetsizlikten.

    şimdi imkansızlıklardan falan bahsedenler olabilir. peygamberin ölümünden kısa süre sonra kitaplaştırılabilmiş. demek ki o kadar da imkansızlık yok aslında. pekala yapılabilirdi. belli ki çok da ciddiye alınmamış ki peygamber ölüp hafızların sayısı azaldıktan sonra müslümanların aklı başına gelmiş.

    bir de bazı müslümanlar peygamberin ölümüne 9 gün kalana kadar vahiy geldi. onun için temize çekilmedi diyorlar. eh o da çok mantıklı değil. sürekli vahiy inmiyor ki. arada temize çekilecek zaman oluyordu mutlaka. böyle sürekli bir vahiy gelme durumu yok ortada.
hesabın var mı? giriş yap