• the koh-i-noor * (ışık dağı)
    108.93 kırattır.
    ilk kanıtlara göre 1304 yılında rajah malwa' nın mülkü olarak kayıtlara geçti. daha sonra sultan baber' in eline geçti. daha sonra da 2 asır boyunca moğol imparatorluğu'nun en kıymetli mücevherlerinden biriydi.

    1739 yılında nadir şah, delhi' ye saldırdı. bu kıymetli taşı açığa çıkarmak için yapılan sistematik şehir yağmalama planı gerçekleşemedi. fakat daha sonra nadir şah, haremde olan kadınların birinden, moğol imparatorunun taşı sarığının içinde sakladığını öğrendi. doğulu olmanın avantajlarından faydalanarak, nadir şah esirini bir şölene davet etti ve turbanlarını değiştirmelerini önerdi. şölen sonunda sarığı teşhir etti ve sarığın içindeki muhteşem taşı ortaya çıkardı. taşı görünce ağladı ve taş nadir şah tarafından iran'a geri götürüldü. fakat nadir şah 1747 yılında suikaste uğradı ve kendisinin yerine geçenler de bu taş için savaştılar.

    bu taş punjab'ın başkentinde, lahore' nın mücevher kısmındaydı. fakat bu eyalet 1849 yılında british india' ya katıldığı zaman, doğu india bölüğü bu taşı savaş tazminatı olarak aldı. 1850 yılında koh-i-noor taşı, doğu india bölüğünün 250. kuruluş yıldönmü nedeniyle kraliçe victoria'ya sunuldu. bu iri taş crystal palace sergisinde gösterilmeye başlandığı zaman, insanlar bu taşın çok fazla parlamadığını görüp hayal kırıklığına uğradılar. bu sebeple, victoria taşı yeniden kestirmeye karar verdi (186 karattan şimdiki ölçüsüne küçültüldü).

    1911 yılında kraliçe maryy' nin tacını süslemek üzere koh-i-noor ile birlikte merkez taş olacak yeni bir mücevher yapıldı. 1937 yılında, kraliçe elizabeth'in tacını süslemek üzere transfer edildi. bu taş şimdi london tower' da, british kraliyet mücevherleri arasında sergilenmektdir.

    the cullinan
    530.2 kırattır. bu armut şeklindeki elmas dünyadaki en iri kesimli taştır. africa' nın büyük yıldızı olarak da bilinmektedir. imparatorluğa ait koleksiyonun bir parçasıdır ve devamlı olarak londra’ daki tower of london’ da sergilenmektedir.

    the cullinan ii
    317.4 kırattır. pırıl pırıl parıldayan kare kesimli bu taş cullinan' la aynı hammeddeden kesilmiş dünyadaki iri kesimli ikinci taştır. buna "lesser of the africa" da denilmektedir. kraliyet mücevherlerinden biridir ve günümüzde londrada’ ki tower of london’ da sergilenmektedir.
  • 600 yıldan fazla geçmişi bulunan ve kraliyet taçları, cüppeleri ve diğer törensel nesnelerden oluşan paha biçilemez olarak kabul edilen reelde ise 20 milyar sterlin'den daha değerli koleksiyondur. 1600'lü yıllardan bu yana tower of london'da sergilenmektedir.

    tower of london yılda yaklaşık 3 milyon ziyaretçi tarafından bu mücevherleri görmek üzere ziyaret edilir. mücevherler fransız kadifesi üzerinde ve 5 cm kalınlığında kırılmaz cam vitrinlerde sergilenmektedir.

    ziyaretçiler mücevherlerin sergilendiği odaya girmek için nükleer patlamaya dayanıklı güvenlik kapılarından geçmek zorundadır.

    sergilenen mücevherlerden bazıları aktif olarak kullanılmaktadır. örneğin "imparatorluk devlet tacı" kraliçe tarafından eyalet parlamentosu açışı (state opening of parliament) sırasında kullanılmaktadır.

    aç parantez (
    bu parlamento açılış törenleri ise hayranlık uyandırmaktadır.
    2015 yılı açılış töreni (çekimler daha çok hoşuma gitti)

    özellikle avam kamarasının kapısının black rod'un yüzüne kapanması, kapıyı üç kere vurması sonrası kapının açılması ve derin sessizlik oluşması, kraliçenin emri ile lordlar kamarasına geçiş...

    her anı ufak detaylarla dolu masal gibi...

    2020 açılış töreni - 1958 yılı açılış töreni
    ) kapa parantez

    neyse mücevherlerden bahsediyorduk.

    tower of london'ın sıkı korunmasına rağmen ikinci dünya savaşı sırasında bu mücevherlerin korunması için farklı bir yöntem kullanılmıştır. altıncı george'un talimatı ile üzerlerindeki değerli taşlar sökülmüş ve bir bisküvi tenekesine konulmuştur. bu kutu ise windsor kalesi'nin (windsor castle) sally bağlantı noktasına (sally limanı) açılan bir delik içerisinde muhafaza edilmişlerdir.

    black prince's ruby, st edward's sapphire, kaşıkçı elmasından 200 kat büyük cullinan ve koh-i-noor gibi değerli taşların en iyi korunabileceği yer pek tabii ki altıncı george'un kızlarını da korumak için gönderdiği windsor kalesidir.

    [sally bağlantı noktası korunan bir bölgeye güvenli şekilde girmeyi sağlayan arka kapı görevi gören bir giriştir.]

    kaynak: bbc history extra
  • her gün önünden geçiyorum, çokta skimdeydi. ama feodal age ve kalelerde inanılmaz bir çekicilik var
hesabın var mı? giriş yap