• şurada, herkes tarafından bilinen kaynakların yanı sıra bazı kıyıda köşede kalmış ama faydalı içerikler paylaşılmış. mesela tarih obası'ndaki makale okuma çalışmalarından falan bahsedilmiş. epey uzun bir zincir, çok fazla seçenek var. mutlaka size hitap eden bir şeyler çıkacaktır.
  • joe rogan ve youtube.
  • (bkz: slowly)

    pratik yaparak yazılanı anlama ve writing yeteneklerinizi geliştirmenizi sağlayan, dünyanın dört bir yanından kullanıcılarla anlık değil gerçek zamanlı mailleşme uygulaması slowly ile kolaylaşan eylem.
  • film izleyerek program izleyrek vs kendinizi heba etmeyin.
    önce gidin bir kursa ya da iyi bir eğitim setine yatırım yapın.
    önce alt yapı oluşturun sonrası çorap söküğü gibi geliyor.
    (tabi bu anlattıklarım çevresinde ingilizce konuşacak kişi bulamayanlar için.)
    sonra kelime ezberleyin. oldu bitti bu iş. yıllardır öcü gibi sokuluyor gözümüze yabancı dil işi. hiç zor değil. sadece temel yaratmakta zorlanıyoruz.
    ha sonra film mi izleyeceksin, izle alt yazılı. konuşacak biri mi lazım? git arkadaşlık sitelerinde yazıl herkese.
    ben yıllardır öğrenemiyorum diyenlere son sözüm. demek ki sizin ihtiyacınız yok.
  • meet yasin altun youtube kanalına bir göz atın derim listening için gayet iyi ve günlük konuşma tarzı ile dolu videolar
    not:yavaş yavaş editlerim
  • bir an önce başlanılması ve başlayanın da sonuca vardırması gerekendir.

    öncelikle şunu söylemek istiyorum başlığın son 12 sayfasındaki tüm entryleri okudum ve ingilizce öğrenmeye dair tek bir entry bile göremedim. herkes durmadan kaynak paylaşmış içlerinde oldukça emek verilen ve faydalı olanları da var fakat ingilizce öğrenememizin en büyük sebebi bence nasıl çalışmamız gerektiğini bilmememiz, nereden başlamamız gerektiğini, nasıl bir yöntemle hangi konuya ne kadar süre ayırmamız gerektiğini bilmiyoruz. yani kısaca temel sebebin method problemi olduğunu düşünüyorum. bu nedenle çalışma methodu önerileri daha faydalı olacaktır.

    b1 seviyesinde biri olarak iş amacıyla 2 hafta önce tekrar ingilizceye odaklanmaya başladım, daha çok yeni olduğum için şuan bana hiçbir şey öğrenemiyor ve hiçbir şeyi anlamıyormuşum gibi geliyor. sanırım intermediate bariyer denen olayı yaşıyorum. yine de 3-5 ay boyunca kendimce oluşturduğum methodla devam etmeyi düşünüyorum.

    başlıktaki kaynak entrylerinden bir çıkarım yapıp kendime günlük olarak bir yöntem belirledim. belki bir faydası olur diye anlatıyorum.

    gramer önemli arkadaşlar tenseleri tek seferde çalışıp geçebilirsiniz fakat cümle yapısını, bağlaçları, sıfatları, zarfları bilmeden anlamlı ve karışık cümleler kuramazsınız. bu nedenle şu entyrden faydalanarak (#87311112) unuttuğum ya da bilmediğim ileri düzey gramer konularını deftere not alarak çalışıyorum konuya bağlı olarak 30-45 dk arası gibi bir süre alıyor.

    reading yapmadan bu iş olmaz bu nedenle reading için (bkz: reader at work) ve (bkz: more to read) kitaplarını satın aldım ve günlük olarak 15-20 dk bu kitaplara ayırıyorum. yöntem olarak (#86596706) şu entryden faydalandım.

    listening için de learn english with tv series burdan günde 2 video izliyorum ortalama 30 dk alıyor. ayrıca şu entryden (#100747550) faydalanarak ilgi alanıma göre çeşitli podcastler buldum, yatmadan önce 10-15 dk da burda vakit geçiriyorum.

    writing için günlük tutuyorum, hergün olmasa da aksiyonlu geçen bir günümü mutlaka yazıyorum. yaşadıklarınızı, duygularınızı ve düşüncelerinizi ingilizce ifade etmenize büyük katkı sağlıyor. ayrıca gün içerisinde çalışırken rastladığım anlamını bilmediğim kelimeleri not alıyor ve günlük yazarken 5-10 kelime aralara serpiştirip bu kelimeleri kullanarak cümle kurmaya çalışıyorum.kelimeleri böylece ezberlemeye gerek kalmadan kendiliğinden öğrenmiş oluyorsunuz.

    speaking olayına henüz bulaşmadım, bir kaç hafta sonra başlamayı düşünüyorum. bunun için de şu entrydeki (#107711709) discord gruplarına üye oldum. gerçekten interaktif gruplar ve bildiğin beleş speaking imkanı sunuyorlar. bazen girip bir topluluğun konuşmasını dinliyorum. değişik aksanlar duymak faydalı olabiliyor.

    bu şekilde günde ortalama 2 saat ingilizceye ayırmış oluyorum. ilerleme gösterebilirsem editlerim. method önerisi olan ya da fikirlerini paylaşmak isteyen suserler bir yeşil kadar uzağınızdayım.

    edit:imla

    edit2: bir kaç mantıklı öneri geldi. writing çalışırken yanlış yapıp o yanlışı doğru zannedebilirsiniz bir kontrol olması gerekiyor şeklinde. bunun için de (bkz: grammarly for chrome) günlüğü wordde tutuyorum. bir paragrafı bitirdikten sonra translate yapıştırıp bu uzantı sayesinde eksiklikleri ya da hataları görebiliyorum.

    bir diğer öneri de listening için yabancı haber sitelerindeki videolardan muhabirleri dinleyip anlayabildiklerinizi yazabilirsiniz. haber sitesi olduğundan diksiyonu daha düzgün insanlardan duyacaksınız böylece hem listeningi hem de writingi geliştirebileceksiniz.
  • kelime gramer telaffuz vs okey. tek eksiğimiz maruz kalmak. exposure
  • ingilizcede c2 akip giderim. hic oyle method kasmaya falan da gerek yok size kisa yoldan eglenerek ingilizce ogrenmenin yolunu soyluyorum:

    ilginiz olan bir konu ile ilgili forumlara dalmak. tek bi foruma dalsaniz yeter. atiyorum konu cilt bakimi. gir babacim redditin cilt ile ilgili bi subredditine. postlari new olarak siralayin, baslayin tavsiye vermeye. ordan konu acilacak konusacaksiniz, populer olan seyleri okuyarak bir seyler ogrenirken ingilizce de ogreneceksiniz. boylece hem yazma hem okuma bilginiz hem de gore gore gramer hazneniz gelisecek. bunlari yaptiktan sonra gelin bana size konusmanin puf noktasini da vereyim.

    kisa surede muhabbet kuracak kadar olacaksiniz merak etmeyin. oyle duolinho, youtube vidyosu kitap falan bosverin bunlari.
  • yıllardır dil öğreniyorum ve tam anlamıyla istediğim aşamaya gelemediğimi fark ettim. şu an pek iyi bir noktada olduğum söylenemez yani.

    birkaç gereksiz detay vereceğim şimdi hazır olun.

    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
    aslında ortaokul ve lisedeyken iyiydim ingilizce konusunda. sonra ben bu yatkınlığımın üzerinde durmamaya başladım ve iyice köreldim. araştırmalar yaparken polyglot yöntemine denk geldim ve bir video buldum. bana açıkçası mantıklı geldi ve uygulamaya geçeceğim en kısa sürede. size de yardımcı olması açısından linki bırakıyorum.
    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    polyglot yöntemini, kendi hayat hikayemdeki gereksiz detaylarla harmanlamam bitmiştir.

    bahsettiğim link

    not: reklam kokan hareketler bunlar ama reklam değil.
  • bu sıralar kafama taktığım düşüncedir kendileri. bu konuda sıfırım diyemem ama başlangıç seviyesinin az üzerindeydim. belki 200 300 kelime biliyorumdur. ama cümle kurmayı bilmiyorum. cümle kurmayı ogrenebilecegim ekstra kelimeler ogrenebilecegim kitap önerilerine açığım. aklımda basit ingilizce kitaplar alıp sözlük karıştıra karıştıra türkçeye çevirmek var. kelime dağarcığıni geliştirmek için. ama cümle yapılarını öğrenmem gerek sanırım önce. herneyse konu hakkında bilgisi olup tecrübesini aktarmak isteyen olursa yesillendirirseniz sevinirim.
hesabın var mı? giriş yap