• olmayacak olan tsunamidir zannımca... marmaranın en bi dibinde toprak kayacak da, kayan toprağın sebep olacağı dalgalar istanbula vuracak.. yani depremden dolayı şehir yıkılmış olmasa derim ki dolmabahçede oturanlar dikkat etsin, üstleri ıslanabilir gelen tsunamiden.
  • yurt dışında olan biten herşeyi özeniyoruz ya, şimdi de doğal felaketleri özenmeye başladık. zamanında bilim adamları defalarca istanbul'da, istanbul'u geçtim, marmara denizinde tsunami olmasının mümkün olmadığını açıkladılar. bizim medya inatla tsunami isteyip duruyor. ha yok illa istanbul depremi sonrasında bir tsunami oluşacaksa, olmasını isteyen medya boğulsun kalsın altında. hakkat boğulsun ibneler.
  • en fazla sahilde demlenen abilerimizin paçalarını ıslatacak büyüklükte olacaktır.
  • dün gece ntv'de istanbul büyükşehir belediye'sinden ünvanını ve ismini unuttuğum bir yetkili, deprem anında özellikle anadolu yakasında sahilden 150 metre içeri gidilmesini söylemiştir. 150 metre çok değil ama çok az da değil. böyle bilimsel konularda, yetkili merciler genelde bilim adamlarını pek dinlemez. ama belediye bile bunu böyle diyorsa bir gerçeklik payı vardır galiba.
  • ayamama deresi taştığında yaşanmıştır. bizim şehrimizde yağmur yağsa halihazırda bir tsunami etkisi yaratıyor, depreme gerek yok.
  • bir deprem sonrasında tsunami oluşması için depremin gerçekleştiği fayın ters fay olması gerekir. marmara denizi'nin derinliklerinde pek çok irili ufaklı ters faylar vardır. bu faylar tsunami üretebilecek kapasitedirler. bu yüzden bilip bilmeden, tsunamiyi heyelan gibi bir toprak hareketi zannederek dalga geçmek kendinizi küçük düşürmenizden başka hiç bir işe yaramaz.

    istanbul'da şimdiye kadar tsunami denebilecek iki olay olmuştur. birincisi 1509 yılında meydana gelen büyük istanbul depreminde oluşan tsunamidir. dalga boyları altı ile 10 metre arasındadır. istanbul'u vuran tsunami dalgaları bazı semtlerde surları aşmış, sulardan dolayı geri çekilemeyen sular pek çok insanın boğulmasına neden olmuştur. hatta cankurtaran semtinin adı da bu felaket sırasında su altında kalan bölgelere cankurtaran semtinden yardım yapıldığı için bu şekilde kalmıştır. malum oralar tepe olduğu için güvenli bölge olarak kalmış.

    ikinci tsunami olayı ise 1894 depreminde meydana gelmiş, yine 6 metrenin üzerinde dalgalar olmuştur. her iki depremde oluşan tsunami dalgaları sadece istanbul'u değil tüm marmara kıyılarını vurmuştur.

    (bkz: #27683473)
  • prof. dr. özener, “depremin nerede olacağı yüzde 99.9 oranında belli. bu yer de marmara denizi’nin içi. depremle birlikte 3 metreyi bulacak tsunami bekliyoruz” dedi
  • 1509 yılında, küçük kıyamet olarak adlandırılan deprem sonrasında yaşanan tsunaminin surların yükseliğine kadar (15 metre) çıktığı söylenir.
  • dert edilecek sorun değildir. şayet istanbul'da tsunami çıkaracak bir deprem olması durumunda tsunamiden önce nüfusun çok büyük bir yüzdesini deprem çoktan öldürmüş olacaktır.
hesabın var mı? giriş yap