• bilindiği üzerine yök uzaktan eğitim ve sınav sistemini duyurduktan sonra uygulama biçimlerini üniversitelerin kendisine bırakmıştı. bazı üniversiteler sınavlarda kamera ve ses zorunluluğu getirmişti ve özel hayatın gizliliğini ihmal gerekçesiyle o üniversiteler geri adım attı. çoğu da bahar döneminin sınavlarını bitirdi ve dönemi kapattı.

    bizim üniversitemiz(itü) önümüzdeki ay final sınavlarını yapacak. yapacak ama nasıl? kamera ve mikrofon zorunluluğu, 20 soru 20 dk kısıtlaması gibi sınav anında stresi artıracak birtakım şeyleri getirdi.

    bakınız;
    - itü'de her ders seçim zamanında sistem kilitlenir. hem de öyle böyle değil! en az 3 saat.
    - daha geçenlerde final takvimi yayımlandı ve sıkı durun; o site de çöktü. komik değil mi?
    - şimdi yine o insanların hazırladığı sistemde sınava gireceğiz, herhangi bir kamera kopmasında, ses kesilmesinde sorumlu öğrenci olacak ve sınavı geçersiz sayılacak.

    sizden bu konuda yazmanızı ve sesimizi duyurmamızda yardımcı olmanızı istiyoruz.

    twitter'daki etiketimiz; #itüöğrencinegüven

    ekleme: bu verilen açıklamaya bakıp hâlâ kopyadan dolayı kamera, mikrofon gibi şeyleri istemediğimizi düşünebilir misiniz? final takvimi yayımlandığında 3 saat site çöktü yahu koskoca modern ve çağdaş itü'de. ülkedeki internet ağını hepimiz biliyoruz. benim bulunduğum yerde sürekli kesilen bir internet var mesela. benim gibi binlerce öğrenci bu mağduriyeti yaşıyor ne yazık ki...

    kopya çekecek olan her türlü ortamda çekecektir. kaldı ki artık doğrudan yorum içermeyen cevapların olduğu sorular sorulması saçmalık. üniversiteler fikir üretme yeri diyorsunuz ve sorulan soru;
    "84848382*3 kaçtır?" tarzı. cevap herhangi bir yorum veya fikir içermiyor.
  • bilkent'e her hoca kendi karar verdi nasıl yapacağına en adil sınavlar kamera ve mikrofon olan sınavlardı.
  • doğru yapmıştır. adama bak ya "güvenmiyor" diyerek ağlıyor. o zaman gitsin akrabasını sınava koysun, kopya çeksin, şarkı söylesin. yok öyle. şuraya bak ya. bu kafalar bu üniversitelere nasıl giriyor anlamıyorum.
  • gayet seviyenin yüksek olduğu bir bölüm ve okulda okuyorum ve burada bile herkes bir şekilde kopyaya yeltendi. bence yerinde.
  • kamera mikrafon ve mikrafona ek olarak ekran paylaşımı yapılmasını engelleyen sistemler var yani sınava girerken ayrıca o ekranı paylaşıyorsunuz.bununla beraber mouse o sınav ekranından uzaklaştırdığın takdirde sistem sana uyarı mesajı atıyor o ekranı değiştiremezsin diye. şimdi ben böyle bir sınava boktan bir ik sınavında girdim. bizim okul böyle sınav yapıyor mu? hayır kopya çekiyormuyum hayatımda hiç çekmemiştim şuan kesinlikle çekiyorum.
    çünkü ben çekmezsem diğer arkadaşlarım çekecekler gidip böyle bir salaklığı da yapmam hiç gelip bana etik falan demesin kimse.

    özetle gelip yaabize güvenmiyorlar hiç mahremimiz falan yok demek asalakça.
    hadi üniversiteler siklemiyor kim ne alırsa alsın diyolar, biz bizeyiz burda aptal aptal konuşmanın anlamı yok .
  • #itüögrencisikopyacekmekistiyor
  • izil hiyitin gizliliği...
    sınav oluyorsun amk, özel hayat ne? olağanüstü bir dönemden geçiyoruz ve sınavı yüzyüze olamayacaksın işte. ne diye ötüp duruyorsunuz hala. ha sınav sırasında 31 çekeceksen kamera önünde onu bilemem.
  • sistemin sınav başladığı anda çökmesiyle sonuçlanacaktır
  • boşa ağlamadır.

    ekran görüntüsünde kastedilen aksaklık sistemsel aksaklıklar değil; hocam internetim kesildi, elektrikler gitti tarzı aksaklıklar. sistemsel bir sorun olduğunda bunun sorumluluğunu öğrenciye yüklemezler. ben de inanmıyorum bu yönetimin böyle bir şeyin altından kalkabileceğini ama yapılması gerekeni yapıyorlar.

    sen çok namusluysan, kopya çekmeyeceksen zaten senin avantajına bu durum. diğerlerinin de kopya çekme şansını azaltıyorlar. ben buradaki mantık hatasını anlayamayan bir itü öğrencisi olmasını kaldıramıyorum.

    daha dün itü facebook gruplarının birinde arkadaşı yerine sınava girecek insan arıyorlardı. sınav için her derse özel whatsapp grupları kurulduğuna bahse girerim. bunu ekşiye taşıyacak kadar sosyal bir kişinin de herhalde bundan haberi vardır. herkes bu kadar etik düşünemiyor itü'de bile.
  • üniversitelerin iyice dershaneye dönmesi sonucu gerçekleşen olaydır.

    sorunun içine yorumu gömersin, istediği yerden baksın o saatten sonra. özellikle mühendislik fakültesi "hoca"ları kağıt okumaktan kaçmak içim kırk takla atıyorlar. bir soru soruyor, üç tane formülü ezbere bilsen zaten sonuç çıkıyor. formül kağıdı yap geç, istediği kadar kamera açtırsınlar. bir de bir soru bilmem kaç dakika kuralı kadar saçma bir şey görmedim hayatımda. bir mühendis olarak diyebilirim ki, mühendisin zamanı verimli kullanması çok önemlidir. mesela 5 soru var, sorulara baktığında, az buçuk çalışmışsan, hangisini bir çırpıda yapıp hangisinde debeleneceğini görürsün. yapabildiklerini önceden yaparsın ki diğer sorulara daha çok zaman kalsın. merak ediyorum, aynı şartlar altında kendi sorduğu soruları çözebilen kaç hoca çıkacak üniversitelerde.

    mesela sorunun bir kısmını googladığın zaman "columbia university 2009 final exam" falan çıktığı için mi bu kopya korkuları.
hesabın var mı? giriş yap