• peru ve bosna'dan
    hugo ve ınes'e aıt
    "kısa öyküler"in
    merakla beklendiği festival.
  • bu sene üçüncüsü düzenlenecek organizasyon. organizasyonda bulgaristan, rusya, avusturya ve italya'dan kukla sanatçıları ve kukla tiyatroları ile beraber türkiye'den de fiftheater, uçan eller kukla evi, diyarbakır devlet tiyatrosu, aliş arkadaş gölge tiyatrosu ve ahşap çerçeve kukla tiyatrosu yer alacak. gösterileri, 12 - 21 mart tarihleri arasında sabancı kültür merkezi, fransız kültür merkezi, güzelyalı kültür merkezi, selahattin akçiçek salonu ve fuar gençlik tiyatrosu’nda seyretmek mümkün.

    http://www.izmirkuklagunleri.com/
  • (bkz: opak opera)
  • 32 ülke, 58 kukla tiyatrosu, 64 gösteri. bu işler güzel işler, desteklemek, haberdar etmek gerek.
  • simge karakterlerini pupi ve mario olarak seçen, dünyanın en ünlü kuklacılarını ağırlayacak olan keyif dolu bir izmir festivali. neşeli
  • kukla son derece itici bir şey. kukla deyince insanın aklına yapmacık karakterler ve komik olmayan abartılı espriler geliyor. sanırım bu izlenimi trt'nin çocukluğumuzda yayınladığı saçma sapan gösterilerden edindik.

    oysa ben bu festival ile bunun da bir sanat olabileceğini gördüm. hayal edemeyeceğim seviyede profesyonel ve başarılı gösteriler izledim. gösterilerin tamamını izlemediğim için hepsine kefil olmuyorum, mutlaka aralarında sahip olduğumuz izlenimi destekleyici bir performansa sahip olanları da vardır.

    ancak programı iyi inceleyince zaten hangisinin hangi kategoriye girdiği az çok anlaşılıyor.

    dolayısıyla dersinizi çalışın, kuru gürültü bir kalabalıkla izlememek için ücretli olan gösterilerden kendinize yakın hissettiklerinize mutlaka gidin. etkileneceğinizden eminim.
  • eskilerde kalan bir sanatsal gösteri "kukla oynatıcılığı". şimdiki nesiller bilmez, anlayamaz. hatta saçma bile gelecektir. ama kukla ve kuklacılık tarih boyunca var olmuş bir dinsel, sanatsal gösteri aracıydı. eski mısır, antik yunan ve roma'da kullanılmıştı. uzakdoğu'da da gelişen kuklacılık, folklor ve kahramanlık hikayelerine dayalı temsillerden ibaretti. özellikle 18. yüzyılda kuklacılık avrupa'da çok yaygınlaştı ve gelişti. alessandro scarlatti ve josef haydn gibi ciddi opera bestecileri kukla tiyatroları ve özellikle ipli kukla için de yapıt yazdılar. bize de kuklacılık orta asya'dan gelmiştir. bizde kuklacılık daha ziyade karagöz ve orta oyunu tiplerine; daha çok tuluat tiyatrosuna yakın olmuştur. günümüzde usta (bkz: ali poyrazoğlu) kukla tiyatrosuna olan düşkünlüğü ile bilinir. kendisi, dünyanın pek çok yerinden topladığı farklı kültürlere ait kuklalardan bir koleksiyon oluşturmuştur.
  • 3 mart-9 nisan 2016 tarihleri arasında onuncusu düzenlenecek olan ve katılımcılarıyla uluslararası bir festivale dönüşen organizasyon. keyifli

    ve buyrun
  • konuyu açan 3. düzenlenecek demiş ama sitelerinde 10. uluslararası kukla günleri yazmaktadır.
  • 1-25 mart 2012 tarihleri arasında gerçekleşecek olan festival. özellikle belirtmekte fayda var ki; bu senenin yıldızı yeryüzünün bilinen en önemli kukla sanatçısı hollandalı neville tranter imiş. ayağımıza kadar gelmişken gidip sanatını görmek hoş bir deneyim olabilir.
hesabın var mı? giriş yap