• yok sayılan gerçeklerden birisidir.

    günümüzde izmir chp'nin kalesi gibi görülür ancak akp döneminden önceki seçimlere bakarsanız chp'nin sadece ecevit döneminde izmir'de birinci parti olduğunu görürsünüz. bir de 1999'da dsp birinci gelmiştir.

    bunun dışında izmir halkı hep demokrat parti, ap, anap ve dyp gibi merkez sağ partilere oy vermiştir.
  • izmir aslında yanlış hatırlamıyorsam menderes'in o son büyük mitingini de yaptığı yerdir. menderes'in egeli olmasının da etkisiyle demokratların uzun süre kalesi olmuştur. burası türkiye tabi, siyasi dinamikleri hızlı değişiyor. bir dönem de menderes'in ilçe yaptığı kırşehir uzun süre chp'nin kalesi imiş mesela. kim der ki bugünden bakıp izmir sağcı, kırşehir solcu?
  • bakarsanız solun kalesi olarak görülen trakya'nin da geçmişte hep sağ partilere oy verdiğini görürsünüz. çünkü ülkenin batısı kurtuluş savaşı'ndan, göçlerden ve ilk dönem inkilaplarinin verdiği zorluklardan en çok etkilenen bölgeler olmuştur. bu yüzden yaşadıkları her şeyin müsebbibi olarak chp'yi (tek partiyi ) görmüş ve uzun zaman karşılarında durmuslardir. hatta baya baya simdikinin aksine sağ partilerin ilk destek gördüğü yerler olmuştur. tabi şimdiki sağ ile o dönemlerdeki sağ arasında uçurum var. iyi analiz etmek lazım.
  • çünkü eskiden sağ, liberallik ve elitizmdi. gelir düzeyi yüksek şehirliler sağı tercih ederdi. sol ise işçi sınıfını temsil ederdi. bugün sağ, muhafazakarlık oldu sol elit kesimin görüşü oldu. ideolojiler bile kafayı yedi
  • doğru bir tespit seçilmiş tüm belediye başkanları incelenebilir.

    peki sağ bir parti olan akp ile yıldızı neden hiç barışmadı? izmir liman kenti olması ile her daim farklı din, mezhep, milliyet, kimliklere hoşgörü ile bakar ve özgürlüklere düşkün ve saygılıdır.
  • turkiye sağının bırakın yerinde saymayı, durmadan geriye gittiğinin ispatıdır. 70'ler, 80'ler, 90'lar derken 2000'lerde iyice faşizme, neolibarizme ve din tüccarlığına yaslanmış bir kakistokrasiye evrilmiştir.
  • menderes aydınlı olduğundan ege bölgesinde demokrat partinin ve onun geleneğinden gelenlerin ağırlığı vardır. ancak sonrasında merkez sağın parçalanıp yok olmasından sonra izmir'de chp öne geçmiştir. merkez sağın hepsi akp'ye geçmedi bir kısmı chp ve mhp'ye geçti. eğer güçlü bir merkez sağ parti gelirse özellikle ege ve akdeniz'de chp ve mhp'den ciddi oy alır.
  • burada şu an neden akp yoksa soru cevabı şudur, akp klasik merkez sağ parti değildir- çekirdek ideoloji olarak radikal - marjinal sağ denebilir - ama merkez sağ öylesine buhar oldu ki bu koltuğa haksız bir şekilde akp oturdu -bu parti de buralara hitap etmez
  • kozmopolit liman kentinizi yerim. izmir yobazı çok az olan, hoşgörülü, bu iki özelliğiyle türkiyede istisna olan, dev bir köydür. bereketli toprakları, iklimi ve yeri sebebiyle, tarım ve işlenmemiş ürün ticareti ile büyüdüğü için köydür. dışa kapalıdır, okumaz, üretmez, kültürel olarak zayıftır. siyasi tercihleri de bunu yansıtır.
    tüm köyler gibi en büyük kabusu değişmektir. akp izmirdeki ve genel olarak dindar olmayan hayat tarzını kendine düşman ilan edip değiştirme isteğini beyan ettiği için, şu an akp olmayan en güçlü partilere oy verir izmir. baykal zamanı ulusalcılık denen 1930 chf modeli faşistlik chpye hakim olmasaydı, ilk tercihi bugün de chp olmazdı sanırım.
    ironik şekilde, 2002de genç partiye verdiği rekor oylarla vaktinde akpyi tek başına iktidar olarak başımıza saranlardan olduğunu da hatırlatmak isterim bu köyümüzün. gerçi dyp barajı geçse de herhalde kaderimiz çok değişmezdi ya, yine de.
  • yanlış önerme.
    400-500 yıllık geçmişe sahip yerli izmirliler, yani osmanlı dönemini, izmir'in işgalini ve kurtuluşunu birebir yaşamış bir soyun torunları sağ partilere oy vermez ve vermeyecektir.
    beş yıl, on yıl yaşayan da izmirli sayılıyorsa o başka bir şey.
hesabın var mı? giriş yap