• bolşevik devrimi ya da ekim devrimi ya da 1917'de rusya'da çarın devrilmesi ve sscb'nin kurulmasi ile sonuclanan devrimin finansorlerinden biridir.

    alman bir finanscidir, japon imparatorluguna 200 milyon dolarlik borc vermistir, 1904 yilinda. bu japonlarin yabancilara ilk kez borclanmasi olayidir. peki japonya bu paraya neden ihtiyac duymustur ? 1904-1905 rus japon savaşı nedeni ile. o zamanlar rusya'da hala çar var, jacob schiff ise hem japonlardan guzel guzel paraciklarin gelecegini dusunuyor, hem de rusya'daki cara karsi calismalarina da faydali olmasi nedeniyle zevkten dort kose oluyor.

    zaten o zamanin alman imparatorlugu da bolsevik devrimini desteklemisti. asagida bir haber var, 1915 yilinda bir bolsevik isadaminin alman elcisi ile istanbul'da gorustugunden, nisan 1917'de lenin'in isvicre'den rusya'da almanya uzerinden donus yaptigindan bahsediliyor.

    http://www.history.com/…german-ambassador-in-turkey

    jacob schiff'e donersek, abd icisleri bakanligi 861/5339 no'lu, ve 1918 tarihinde hazirlanmis ve 1916'daki olaylardan bahseden raporda,

    jacob schiff'in trotsky'i finansal olarak destekledigini ve lenin'in isvicre'den rusya'ya donusunde etkisi oldugu tarihciler tarafindan belirtiliyor.

    ornek olarak tarihci george kennan, nytimes'ta yayinlanan yazida, japon rus savasi sirasinda, carlik rusyasina karsi japonya'yi destekleyen schiff'in, devrim propagandasina desteklerini de anlatir.

    http://query.nytimes.com/…3a25757c2a9659c946696d6cf

    ayrica, jewish communal register of new york city (yahudi toplumsal kayitlari gibi birsey diyebiliriz), jacob schiff'in carlik rusyasinda, cara karsi calisan gruplari finansal olarak desteklediginden bahsediliyor (otokratik rus carina karsi. otokratik denince biri hakkinda dikkat edin)

    https://archive.org/…r00marggoog#page/n953/mode/2up

    cikarilacak dersler,

    - rusyadaki devrimi, halk cok baski altinda, ozgurlukleri icin direndiler devirdiler otokrat cari diye dusunmek biraz saflik oluyor. halk baski altinda olur, bu ortami uygun hale getirir. ama yukaridaki adamlar, lenin, trotsky vb. kimden finansal destek aldigini da gorunuz.

    - devrimler, sokak eylemleri vb. gene, birseyleri degistirmek isteyen bircok insan destek verir. ama herhangi biriniz ne kadar gecerli nedeniniz olursa olsun, bir sokak eylemi yapmaya kalkin, kac kisiyi toparlayabilirsiniz ? ama bazi zamanlarda bir anda binlerce insan nasil sokaga cikabiliyor ? (gencligimde bu tip islerin icinde bulundum, okulda eylem yapalim desek, tanidiklar vb. ile en fazla 50 100 kisi toplayabilirdik.)

    kisacasi, biraz dusunun. yaptiginiz islerde kimin faydasina calisiyorsunuz.
hesabın var mı? giriş yap