• karakter sınırına takılan baslıgın dogrusu "11 eylul 2023 james webb uzay teleskopunun uzayda yaşamın ilk izlerini bulması" seklinde olacakti. burada basligini gormeyince sasirdigim olay.

    butun insanlik tarihinde uzayda yasamin elle tutulur ilk kaniti bu muhtesem teleskop tarafindan gectigimiz haftalarda ortaya kondu. resmi aciklamanin yapildigi tarih ise 11 eylul 2023.

    orijinal metin:
    "the webb telescope has detected carbon dioxide and methane in the atmosphere of exoplanet k2-18 b, a potentially habitable world over 8 times bigger than earth. webb’s data suggests the planet might be covered in ocean, with a hydrogen-rich atmosphere:"

    "webb also hinted at a detection of dimethyl sulphide (dms) on k2-18 b. on earth, this molecule is only produced by microbial life. because the detection needs to be confirmed, the team plans to follow up and look for additional evidence of biological activity on the planet."

    "while k2-18 b is in the habitable zone (where conditions are right for liquid water to exist), that does not necessarily mean it can support life. for instance, it may have a hostile environment due to its active star. ıts ocean may also be too hot to be habitable."

    https://twitter.com/…ebb/status/1701236201489891515

    webb teleskobu bilindigi uzere uzak yildizlardan gelen isigi analiz edip o isigin yansidigi gezegenlerdeki atmosferlerin kimyasal yapisini ortaya cikartabiliyor. bazi kimyasallar bizim bildigimiz sekliyle sadece biyolojik aktivite tarafindan uretildigilden bu kimyasallarin varliklari o gezegendeki biyolojik yasama kanit olusturabiliyor.

    buna gore; metinde de sozu gectigi uzere, dunyadan tam 8 kat buyuklugunde ve habitable zone'da bulunan soz konusu gezegen olan k2-18 b'in atmosferinde oncelikle karbondioksit ve metan bulunmus. bu durum gezegende su varligina isaret ediyor.

    sonrasinda dunyada sadece yasayan organizmalar tarafindan uretilen dimethyl sulphide (dms) molekulu de bulunmus. bu kesifler simdilik ileri seviye teyite muhtac olsalar da suanki halleriyle direkt olarak yasamin ilk izlerine bir kanit niteligi tasiyorlar.
  • gabar'da da petrol bulunmuş. kesin bilgi yayalım *.
  • şu önemli habere bile espri yapmaya çalışanlar var.

    veriler yaşamı destekler gibi.
  • kendini eşsiz zanneden insanoğlunun suratına tokat gibi cevap. aklımızın alamayacağı kadar büyük evrende tabi ki başka yaşamlar da olacak.
  • hadi başlıyoruz.
  • mikroorganizma seviyesinde yaşamdan bahsetmektedir. bilimsel olarak heyecanlandıran haber olmasına karşın insanlar akıllı yaşam bulunmadan bu haberlere çok heyecanlanmazlar

    edit imla
  • cahilce bir soru belki ama canlı diyebileceğimiz şeylerin suyun varlığına muhtaç olması şart mı. bildiğimizin dışında farklı şekilde var olan canlılar olamaz mı. ne bileyim suya ihtiyacı yoktur yemek yemez sadece belli maddelerin atmosferde olması yaşaması için yeterlidir falan filan...
  • k2-18 çok xojdır. hema benana, benana.

    yani geçim savaşı içinde yoksul bir milletin webb uzay telekobu veri analizi... maslowun üçgeninde en tepenin de üzerinde bir yerde bu. . biz en alttayız.

    buradakiler daha karı kız muhabbetini aşabilmiş değil. züğürt oldukları zaten aşikâr...

    anlıyor musun?
  • muhtemelen uzayda yaşam olmayan hiçbir yer yok...
    güneşin ve benzeri yıldızların merkezinde, milyonlarca derece sıcaklıkta, plazmada bile bizim beklediğimiz şekilden ve boyutlardan farklı yaşamlar olmaması için hiçbir sebep yok... uzay boşluğunda da belki galaksilerden büyük canlılar var, ama bizim beklediğimiz yoğunluktan çok daha düşükler, yani çok küçük birimlerin birbirleriyle bağlantı kurup ortak bir benlik ve akıl ile hareket ettiği "organizmalar" şeklindeler... ya da atom altı partikül boyutunda birçok başka yaşam formu var... bir de biz canlıların hep bizimle benzer hızlarda metabolizmaya sahip olacağını düşünüyoruz... metabolizması bizden milyonlarca kez daha yavaş ya da milyonlarca kez daha hızlı bir varlık olsa, onu canlı olarak algılamayız mesela... insanlar çok taş kafadır maalesef...

    tanım: şaşırılacak bir yanı olmayan bulgudur...

    edit: bir iki çeyrek cahil göt kafalı mesaj yazıp "galaksiden büyük canlı nasıl olur ehi ehi" türü şeyler yumurtlamışlar.. oğlum, canlılığın tanımıyla ilgili hiçbir konsensus yok, çünkü insanoğlu hiçbir konuda bir şey bilmediği gibi bu konuda da hiçbir şey bilmiyor... mesela canlı olan "siz" misiniz yoksa tek tek hücreleriniz mi? bu şekilde birbiriyle "bağlantılı" birimler bir "canlı organizma" oluşturuyorlarsa, bu bağlantının yalnızca bizim alışık olduğumuz şekilde mi olması mümkün yoksa mesela "gaz şeklinde", "plazma şeklinde" canlılar da olabilir mi? atom altı paracıklar bilinç sergiliyorlar, tercihlerde bulunuyorlar... bunların birbiriyle iletişimleri, etkileşimleri onları "canlı" sınıfına sokar mı? "sokmaz" diyerek geçiştiremezsiniz... canlılık sadece bizim rahat ettiğimiz belli sıcaklık aralığında mı var, yoksa bizim için çok yüksek sıcaklıklarda da veya mutlak sıfıra yakın sıcaklıklarda (soğuklukta) da mümkün mü? canlıların boyutu niye sadece izim alışık olduğumuz aralıkta olsun? atomdan küçük ya da bir gezegenden, yıldız sisteminden veya galaksiden büyük, ama bizim alışık olduğumuza kıyasla çok "seyrek" maddeden oluşan canlılar mümkün mü? canlılıkla ilgili çalışanlar bunlar üzerinde düşünüyor, bakışş açısını genişletmeye çalışıyor, götlek işsiz cahil gelmiş aklınca laf sokacak, cin olmadan şeytan çarpacak... çeyrek cahile hiç tahammülüm yoktur, hemen engellerim... benzerlerine buradan toptan yazmış olayım, sakın yazmasınlar, engellerim, söker atarım... : ))
  • hayat bulunmamış. sadece atmosferde kendiliğinden olması beklenmeyen, organizmalar tarafından salınması muhtemel gazlara dair iz bulunmuş. okuduğunu anlamamakta git gide daha iyi oluyoruz.

    olm işin özü bizden 120 küsür ışık yılı uzaktaki bir gezegenin atmosferinde gazlardan yansıyan ışıkları görmüş. yani kaynak muğlak. ola ki gerçekten yaşam var diyelim. bizim gördüğümüz o izler geçmişe ait. medeniyet olduğuna dair bir kanıt olamaz. zaten hayat mikroorganizmalar düzeyinde başlar. belki sadece bizim okyanuslarımızdaki alglere benzeyen organizmaların yaydığı gazlar. yaşamın bizim medeniyet seviyemize ulaşması belki milyonlarca yıl alacak.

    bilemeyiz.
hesabın var mı? giriş yap