• 1851-1927, irlanda milliyetçi partisi nin yönetsel özerklik yasası'nın kabul edilmesi için verdiği parlementer mücadelenin önderlerinden. 1880lerde sıkı bir işbirliği yaptığı ünlü irlanda milliyetçisi charles stewart parnell'le,adının bir boşanma davasına karışmasından sonra ilişkilerini kesmiştir. irlandalı yurtsever john blake dillon'ın oğluydu.
    1880-83 ve 1885-1918 yılları arasında ingiliz avam kamarası'nda yer aldı. adil toprak kirası, sabit kira süresi ve irlanda topraklarının serbestçe alınıp satılabilmesini savunan irlanda toprak birliği'nde sürdürdüğü çalışmaları nedeniyle mayıs 1881-1882 arasında iki kez hapsedildi. ekim 1881den sonra dublin'deki kilmainham hapishanesinde parnell ile birlikte yattı. ingiltere de oturan toprak sahiplerinin irlanda'daki topraklarında uyguladıkları yüksek kira bedellerine karşı bir plan hazırlayan william o'brien 'a yardım ettiği gerekçesiyle 1888de yeniden tutuklandı ve altı ay hapiste kaldı. parnell'in adı 1890'da albay william henry o'shea nin boşanma davasına karıştığında dillon ve o'brien , bu olaydan sonra parti lideri olarak kalmasının yanlış olacağı düşüncesiyle parnell'e verdikleri desteği çektiler.
    bunun üzerie parti ikiye bölündü ve çoğunlukta olan parnell'in muhalifleri irlanda milliyetçi federasyonu'nu kurdular. 1896'da örgütün başkanlığına getirilen dillon 1900'de parnell'in yandaşı olarak görülen john redmond'un önderliğinde tek bir partide birleşmeyi kabul etti. arthur james balfour başkanlığındaki muhafazakar hükümetin yürürlüğr koyduğu reformların özerklik isteklerini yatıştırma amacı taşıdığı kanısına varan dillon, 1905 seçimlerinde irlandalı seçmenleri liberal parti'nin adaylarına oy vermeye çağırdı. ; liberallerin iktidara gelmesinden sonra onların reformlarını destekledi. 1. dünya savaşı sırasında irlandalıların askere alınmasına şiddetle karşı çıktı; bu çıkışın temelinde hem de uygulanmasının daha milliyetçi bir çizgi izleyen sinn fein in propagandasına güç katacağı kaygısı , hem de britanya imparatorluğu'nun çıkarlarının her zaman irlandalıların çıkarlarıyla çatışmadığı düşücesi yatıyordu. 1916da dublin'de patlak veren paskalya ayaklanması'ndan sonra , uygulanan sert yöntemlere karşı çıktı ve avam kamarası'nda irlandalı ayaklanmacıları savunan ateşli bir konuşma yaptı. irlanda'nın savaşta yer alıp almaması konusunda görüş ayrılığına düştüğü redmond'un ölümü üzerine, milliyetçi parti nin önderliğini üstlendi. ama partisi halk arasındaki gücünü yitirdiğinden, sinn fein (işçi partisi) 1918 seçimlerini kolayca kazandı. avam kamarası'ndaki sandalyesini daha sonra irlanda cumhurbaşkanı olan eamon de valera ' ya kaptırınca siyasetten çekildi.
hesabın var mı? giriş yap