• kafein, dünyadaki en popüler uyarıcılardan biridir ve en çok kahvede ile tüketilir. insanlar sabahları uyanmak ve gün boyunca enerjik kalmak için kafeine başvurur, ancak çok fazla kafein, uyumaya hazır olduğunuzda bile sizi uyanık tutabilir.

    bu istenmeyen etkinin anahtarı, beyindeki nöron aktivitesinin bir yan ürünü olan adenosin adı verilen bileşiktir. sinir sistemimizdeki alıcılar sürekli olarak adenozin seviyelerini izler ve beyin ile omurilikte belirli bir seviyenin altına düştüğünde vücut kendini uykuya hazırlar. kafein, belirli adenosin reseptörlerini arar ve adenosinin etkilerini taklit eder, vücudu uyku zamanının henüz gelmediğini düşünmesi için kandırır.

    bir doz kafeinin vücudu ne kadar süreyle etkilediği, tolerans, genetik ve fiziksel sağlık gibi bir dizi faktöre göre değişebilir. ancak çoğu durumda, etkiler yaklaşık beş veya altı saat sürer. uzun süredir kahve içenler, aynı uyarıcı etkiyi elde etmek için artan miktarlarda tüketmelerini gerektiren kafeine tolerans gösterebilir. kahve içmeyi bırakırlarsa baş ağrısı, sinirlilik ve mide bulantısı gibi yoksunluk belirtileri yaşayabilirler.

    kafeine bağlı uyku sorunlarını önlemek için kafein tüketiminin günde dört fincan kahve ile sınırlandırılması ve son fincanın en geç öğleden sonra tüketilmesi önerilir. kafeinsiz kahve veya kafeinsiz çaya geçmek de yardımcı olabilir. amerikan pediatri akademisi'ne göre çocuklar ve ergenler ağır kafein tüketiminden kaçınmalıdır.

    kaynak: britannica
  • yarın beni ayakta tutacak şey
  • fosfatları* kullanıldıktan sonra tek kalan adenozin'in 'park edeceği' alanı işgal ederek yorgunluk hissedilmesini azaltan/geciktiren bir kimyasal madde, yalnızca çay ve kahvede değil, bir çok gıda maddesinde değişik oranlarda mevcuttur.

    kullanımının abartılması durumunda, kısa vadede kalp ve dolaşım sisteminde ufak yan etkileri olan, uzun vadede bağımlılık ve ciddi sağlık sorunları yaratabilir.

    stimülan olarak kullanılması durumunda, yalnızca gerekli durumlarda, kısa süreli kullanılması; uzun süreli kullanımında, tüketimin düzenli olmaması, örneğin günlük içilen çay, kahve miktarının değiştirilmesi gibi tedbirler alınması önerilmektedir.

    konsantre hap olarak da bulunabilmekle birlikte, ülkemizde satışı ve kullanımı yasaktır. bu nedenle 99'da deprem sonrası yollanan sağlık malzemeleri arasındaki kafein hapları, resmi kanallarda kullanılmamış, dağıtılmamıştır.
  • kısa bir süreliğine, tüketen bireye insülin direnci verir. bu sebeple yanında karbonhidrat tüketimi "caffeine crash" denilen bitkinlik haline girilmesine ön ayak olur.
    bu bitkinlik halinden kurtulmak için kafein tüketimi ile birlikte sağlıklı yağ içeriği yüksek gıdalar enerji regülasyonunu ayarlama konusunda daha fazla yardımcı olacaktır. (badem, ceviz vs)
    hatta literatüre bulletproof coffee olarak giren tereyağı ve hindistan cevizi yağı ile yapılmış kahve bu sebeple biçilmiş kaftandır.

    kısacası kahve ile birlikte pasta, kurabiye, çikolata kültürü pek matah bir şey değildir. anlık olarak daha çok zıplatır, keyif verir ama akabinde yerlerde süründürebilir. özellikle kafeini performans arttırıcı bir gereç (pre-workout vb) olarak kullanacaksanız bu hususa dikkat etmek önemli olacaktır.
  • bazen bir uyuşturucu ya da uyarıcı maddeler kadar sorun teşkil edebileceğini unuttuğum molekül. bugün en son içtiğim kahve ile birlikte elim ayağım titremeye, yerimde duramamaya ve bunun yanında göz ardı edip halının altına itelediğim sorunlarımın gün yüzüne çıkması ile ne yapacağım ben şimdi telaşesi başladı. artık kafeinsiz kahveye geçmenin zamanı geldi sanırım. çayı bile kesmem gerekiyor. gün içinde zaten çay içiyorum üstüne kahve içince kim bilir moleküler düzeyde neler dönüyordur vücudumda. en iyisi sadece su içmek. böyle deyince yıllar önceki ev arkadaşım aklıma geldi. çay bile içiremezdim. sadece su içerdi. gayet de sıkıntısız, mutlu mesut görünüyordu. sağlık için bu gerekli sanırım.
  • yarılanma süresi 5-6 saat olan kimyasal bileşik.

    o kadar sürede bir yarılanıyor yani.

    öğlen 4’te büyük bir latte iç, 150mg kafein al.
    11’de yatağa girdiğinde 75mg,
    sabah 4 gibi 37.5mg kafein olacak vücudunda.

    sonra insanlar neden uyuyamıyorum veya uykumu alamıyorum diye düşünüyor.
    basit bir ipucu, 12’den sonra içmeyin kahveyi.

    kısa bir google sorgusuyla, içeceklerin kafein oranları.
    1 shot espresso: 63mg

    starbucks'ta durum daha ilginçleşiyor.
    short: 180 mg
    tall: 260 mg
    grande: 330 mg
    venti: 415 mg

    mcdonalds
    küçük :109 mg
    orta:145 mg
    büyük: 180 mg

    öğlen bir white chocolate mocha, grande boy içersen, gece 2'de 82, sabah 7'de 41mg kafein. en derin uykularda olman gereken saatlerde vücüdunda bir espresso'dan alabileceğinden fazla kafein geziyor.

    4 işlem yapmak istemeyenler için hesaplayıcı.
  • her gün içtiğimiz siyah türk çayının içinde de ciddi miktarda bulunuyor.
  • kahveyi çok seven bir insana kahve içmeyi bıraktırabilecek şey. sebebi uyku tutmamasıdır.
  • iki bardak kahvede bulunan kafein (100-200 mg) yorgunluğun azalmasını ve mental fonksiyonlarda artışı sağlayabilir. bu etkilerini korteks başta olmak üzere beynin belirli bölgelerinde stimülasyon yaparak gösterir.
    günde yaklaşık 6 bardak kahve içenlerde (600 mg) letarji, iritabilite ve baş ağrısı meydana gelebilir. bu semptomlar oluştuğunda hemen kahve alımı kesilmelidir.
    12-15 bardak kahvede bulunan kafein (1.5 gr) anksiyete ve tremora neden olabilir.
    2-5 gr kafein spinal kordu uyaracak etkiler meydana getirir.
    letal dozu ise 10 gramdır (100 bardak). 10 grama ulaşan kafein miktarı kardiyak aritmilere neden olur.
    kafein stimülasyonuna tolerans ise hızlı gelişir, eksikliğinde sedasyon ve yorgunluk görülebilir.
hesabın var mı? giriş yap