• öncelikle köpek dövüşü vb. olaylara tamamen karşıyım.

    burda sadece bir değerlendirme yapacağım o kadar.
    bizim ülkemizde kangal ve kurt'un karşı karşıya gelmesine zaman zaman şahit olmaktayız. bu karşılaşmalarda genellikle galip olan taraf kangal köpeği olduğundan ötürü kangal daha güçlü gibi bir ima oluşuyor. belki de öyledir ama bence burada haksız bir karşılaştırma söz konusu. şöyle ki,

    - bizim ülkemizdeki kurtlar yapı itibariyle oldukça cılızlar. beslenme açısından da belgesellerdeki gibi geyik, bufalo vs. değil küçük kemirgenler vs. hayvanlarla, leşlerle, çoğu zaman da çöplerle beslenmektedirler. yeri gelir yemek bulamaz, günlerce aç gezer. ama diğer taraftan kangal köpeği besiye çekilir, yediği önünde yemediği arkasındadır. şimdi bu durumda fiziki olarak iri yarı bir hale getirilmiş kangalla, dağlarda yarı aç yarı tok gezen bir hayvanın mücadelesi eşit olamaz.

    - yine bizim ülkenin kurtları yukarıda belirtildiği üzere cılız bir ırktır. bugün bir tundra kurdu, mackenzie kurdu gibi kurtlarla kangal boy ölçüşsün de görelim.
    tabiri caizse iki kangalı tatlı niyetine tek başına götürürler.

    - tabii ülkemizde geyik, bufalo gibi büyük av imkanı olmayan kurtlar, kendi av becerilerini de belli bir yere kadar çıkartabiliyorlar.

    - şehirleşmeyle birlikte kurtlar insan görmeye, kalabalığa daha da alışıyorlar. kurt hep vahşi kurt ama bi tamamen izole ortamda yaşayıp vahşi olması var bir de böyle.

    - sonra kangalın beşeri avantajları vardır. bunlar kulaklarının kesilmesi ve boğazına çivili tasma takılması. böylece zayıf yönleri ortadan kalkar. e şimdi ne yapsın kurt?

    - bir diğeri büyük aldatmacalar. şunu demek istiyorum. gördüğünüz fotoğraf veya videolarda çoğunlukla çobanlar veya köylüler kurtları silahla vurur, sonra yarı ölü yarı canlı kurda kangallar salınır. sen de aa bak kurdu boğmuş dersin.

    yani şartlar uygun olmadığı sürece bu hayvanları kıyaslamak doğru değil. ama bundan daha doğru olmayan şeyler ise,
    yavru köpeklerin kuyruk ve kulaklarını kesmek,
    kurtları vurup, doğal dengeyi bozmak,
    gelişi güzel şehirleşme ve ormanları yok etmeyle yaban hayvanlarının yaşam alanlarını azaltmak,
    doğayı kirletmektir.
  • kurtun alacağı versus
  • sırtlanın ikisini de üst üste koyacağı versus
  • vahşi hayvanlar yara almak istemez.yaraların sonucu ölüm olur.bu yüzdendir ki en ufak riskli ortamlardan dahi kaçarlar,işin ucunda çiftleşme ya da açlıktan ölme gibi bir durum yoksa.bu yüzden kurtlar genelde kangallardan kaçar.fakat besili bir kurt,asla kangal tarafından alt edilemez.
  • aç kurtların köylere indikleri çeşitli videolar var. kurtlar, eğer köpekler tekse, köpekleri çeke çeke götürüyor. herhangi bir köpeğin kurdu tek başına öldürebilmesi için hakikaten olağandışı bir durumun olması lazım. üstelik bizim ülkenin kurtları küçük sayılır. abd kurtları herhalde köpek sürüsünü dağıtır. ancak zorunlu değillerse köpeklere buluşacaklarını sanmıyorum. ısırık alsa mikrop kapıp ölebilir. o yüzden riske girmeyeceklerdir.
  • ülkemizde, kangalların boğduğu kurtlar genellikle oldukça küçük, zayıf, hasta, yaşlı veya yaralı kurtlardır. ayrıca zaten anadolu havzasında yaşayan kurtlar genelde ufak ve zayıf yapıda olurlar. bunlara çayır kurdu da denir. kangallar ise bu çayır kurtlarına nazaran çok daha iri ve besili olmanın yanında, çoğunlukla tek değil iki veya daha fazla kangal ile beraber kurtlara hücum ederler. bu yüzden kangalların bu kurtlar karşısında üstün gelmesi olağandır.

    ayrıca köpekleri yetiştirmek de zahmetli bir iştir. hiçbir hayvan sahibi, hayvanının boş yere ölmesini yahut yaralanmasını istemez. bu yüzden bu köpeklerin boyunlarına çivili tasma geçirilir. hatta vücut bölgesini koruyan zırh yaptıranlar dahi vardır. böyle bir beşeri avantaj karşısında kurdun şansı yoktur.

    ancak gerçek bir bozkurt karşısında, bire bir mücadelede bir kangalın başarılı olacağını düşünmüyorum. kurtların ne kadar dayanıklı, kuvvetli ve olağanüstü savaşçı, inatçı bir yapıda olduklarını bilenler bilir. çok güçlü çeneleri ve oldukça sivri dişleri ile, birkaç hamlede bile rakiplerinde ölümcül yaralar açabilirler. köpekler ise böyle değildir. ölümcül yaralar için oldukça ciddi mücadele vermeleri gerekir. kurt, tabiri caiz ise tek ısırışta dişlerini kemiğe kadar saplarken, köpek sadece ete zarar verebilmektedir. ayrıca kurtların, bilhassa kışın kalın kürklere sahip olduklarını unutmamak gerekir. çok hızlı hareket edebilmesi de bir başka avantajdır.

    kangalın ise kurt karşısında tek artısı iri cüssesi gibi duruyor. gerçekten de iri gövdesi ile kurda vuruşlar yapabilir. ama kurdun çok daha atik hamleleri karşısında çok dayanacağını zannetmiyorum. kangal, ancak ani bir hareket ile, boyundan tutar ve bırakmaz ise bir şansı olabilir.
  • bizim ülkedeki kurtlar biraz çelimsiz ama dünyanın başka yerlerinde çok daha iri kurt çeşitleri var. mesela kanada kurdu. kangal’ın bazı kurt çeşitlerine karşı şansı olmaz diye düşünüyorum.
  • biri ehlileştirilmiş ve insanoğlunun esareti altında, türlü şaklabanlıklara meze olmuştur.

    diğeri bu devirde bile hala
    ''az yaşarım, öz yaşarım, sürü ile dolaşırım''
    kafasındadır.

    kurt daha saygındır, daha vahşi doğa uzmanıdır. kangal daha güçlü görünür.

    başında köylüsü, yanında yancısı, boynunda çivili tasması olmayan bir süper kangalın, sürünün başındaki alfa lider kurt karşısında şansı yoktur.
  • normal köpeklerle kangal türü (akbaş, malaklı dahil) karıştırmamak lazım. kurtlar akıllı hayvanlardır kangal türü daha akıllıdır. dişi kurtların köpekleri sürüye götürme eylemlerini kangal yemez. dişinin peşinden gitmez. her şeyi olay mahallinde halleder. kangal türünün en zayıf yeri boynudur. kurtlar düşmanına boynundan saldırır. kangalların boynuna "hırtal" denilen çivili tasma takarsanız artık kurdun bir şansı kalmamıştır. çok güçlü göğüs kısmı ile kurdu sersemletir. güçlü pençeleri ve dişleri ile operasyonu tamamlar.

    çok uzun zaman kangal beslemiş biri olarak bu tür durumlara şahit oldum. en ilginç tarafı ise birden fazla kangal varsa korkunç şekilde işbirliği yapıyorlar. kendilerine özgü bir saldırı planları oluyor. güney afrika'da sürüleri çitalardan korumak için kangal köpekleri besliyorlar. bizim elemanlar çitalara alanı dar etmişler. gözlerimle şahit olduğum durumdur.
  • kangal döver yorumlarını okudukça sanki netflix dizisinde ana karakter türk çıkmış gibi ezikçe bir sevinç kaplıyor içimi.

    hep döv sen kangal.
hesabın var mı? giriş yap