• dostarlimab adındaki ilacın denemelerinde, tarihte ilk kez, ilacın verildiği hastaların tümünde iyileşme gözlemlenmiş.

    ilaç denemesi geniş kapsamlı değil; sadece 12 kişi üzerinde denenmiş. fakat bu tarz deneysel ilaç denemelerinde ilk defa %100'lük bir başarı elde edildiği için bu durum ciddi önem arz ediyor.

    normalde hastaların bu ilaç uygulamasını takiben kemoterapi, radyoterapi ve cerrahi müdahale gibi standart tedavi süreçlerinden geçmeleri beklenirken sadece bu ilacın uygulanmasıyla kanserin tamamen temizlendiğini fark etmişler. yapılan fiziksel muayene, endoskopi, biyopsi, pet ve mri taramalarının sonucunda kansere dair hiçbir iz bulunmamış. ilaç tedavisini takip eden 6-25 aylık süreçte hiçbir hastada progresyon veya nüks vakası bildirilmemiş. ilaç kullanımına bağlı olarak da derece 3 veya daha yüksek herhangi bir yan etki bildirilmemiş. (bu derece 3 veya daha yüksek yan etki nedir ben de bilmiyorum arkadaşlar, tıp eğitimim yok)

    ilaç sadece kolon kanseri hastaları üzerinde denenmiş; diğer kanser çeşitlerine dair bir bilgi yok. her ne olursa olsun bu haberin ciddi anlamda bir umut ışığı olduğunu düşünüyorum. umarım çok daha güzel haberlerin ilki olur bu.

    new england journal of medicine'da 05.06.22 tarihinde yayınlanan makaleden konuyla alakalı diğer detaylara erişebilirsiniz: kaynak

    not: makalenin tamamına ulaşabilmeniz için dergiye üye olmanız gerekiyor fakat internette bu konuyla alakalı pek çok haber yapıldığı için başka yerlerden de bilgiye erişebilirsiniz.
  • amına kodumun uzanına siktiğimin hapis şoku tadında haber.

    yok işte siktiğimin hastalığına çare.

    (bkz: tamam sakinim)
  • sözgelimi, pankreas ca sağkalımının teşhisten itibaren ortalama 2 aydan, 10-12 aya çıkartılabilmesidir. "6 kat sağkalım artışı sağlayan başka bir dal söyle bana" derdi hocam.
    onkoloji işte böyle bir daldır...
  • güzel haber. umarım doğrudur, dilerim işe yarar.
    ben de babamı kaybettim kanserden. ama ben çare aramamak için kanserin nedenlerinin önüne geçmek gerektiğini düşünüyorum. safça bir düşünce biliyorum, tüm insanlığın organize olup "ey firavunlar! siz bizlere neler yapıyorsunuz?" soru ve mücadelesine girişmesi yazarken bana da komik geldi ama sanırım bu dünyaya da şerre karşı durmak için geldik.
  • bence burada aldığı tepkilerden çok daha büyük bir tepkiye neden olması gereken olağanüstü haber.
    bugünkü günümüzde neden mucize olmuyor başlığına sanki cevap gibi bir haber.
    umarım ve dilerim doğrudur, gerçektir.
    böyle bir şey bin yılın mucizesidir çünkü.
  • eşinden, dostundan, ailesinden birinin bu adını bile anmak istemediğim hastalığa yakalananlar bilirler ki, bu hastalıkta asıl zorlu süreç, hem hastanın kendisi hem de çevresindekiler için, o ağır tedavi sürecidir.

    böylesine bir ilaç, hele tüm kanser türlerine uyarlanabilirse, tıp tarihinde gelmiş geçmiş en önemli ilaç buluşlarından birisi olabilir.

    allah tabi ki kimseyi ne bu ilacı, ne diğer kanser tedavi ilaçlarını kullanmak zorunda bırakmasın, ancak bu hastalıkla mücadele etmek zorunda olan savaşçılar ve onların sevdikleri için, çok güzel bir haber.
  • böyle bir şey oldu ama spesifik olarak kolon kanserinde işe yaradığından bahsediliyor.

    kaynak: www.sciencealert.com/every-single-patient-in-this-small-experimental-drug-trial-saw-their-cancer-disappear
  • popüler bilim sitelerindeki makalelere göre tedavi yaklaşık 88 bin dolar tutmaktadır. ılacın bir dozu 11 bin dolar maalesef, 3 haftada bir uygulanıyor.
  • üstteki suserin belirttiği rakamlara mal oluyorsa tedavi, bize galiba ölmek düşer, zira böyle bir paramız yok.
  • bu çalışmaya konu olan dostarlimab adlı ilaç bir pd-1 inhibitörüdür. bu grup ilaçlar "tümör-agnostik" olarak bilinir ve yüksek mutasyonel yükü olan,mikrosatellit instabilite gösteren solid tümörlerin tedavisinde oldukça başarılı ajanlardır. dmmr negatif tümörlerde bu ajanlar kullanılamaz. entry'nin konusu olan dostarlimab iyi tolere edilen bir ilaç gibi görünmekte. daha geniş bir çalışmada kan lipaz düzeyi artışı dışında olumsuz bir etkisi gözlenmemiş. ilk çıktığında sadece endometrial kanser (halk arasinda rahim kanseri) için onay almıştı ama artık uygun moleküler yapısı olan solid tümörler için de onaylandı. dikkat çekmek istediğim son nokta ise bu ajanların hepsi relaps/refrakter hastalıkta onaylı. bu da şu demek;tedaviye direkt bu ilaçlarla başlanamıyor konvansiyonel tedaviden sonra hastalığı ilerleyen ya da nüks eden hastalara verilebiliyor.
hesabın var mı? giriş yap