• insanın ufkunu boğan detaylardan biri. hagaten çok ilginç değil mi ya. dikdörtgen, kare, kutu gibi evlere neden daire deniyor? yoksa doğrusu dayre mi?

    kralık dayre 120metrekare (doğalgazlı)
  • dikdörtgenler prizması olan eve neden daire diyoruz lan, tdk her zamanki gibi ölü taklidi mi yapıyordu acaba. bilen varsa yeşillendirsin

    tanım: huzur kaçıran olay
  • (bkz: moderatörlüğümü nasıl beğendiniz)
    başlık değişti editi: geometri ile alakası olmadığını düşündüğüm tanımlama.
  • a bu yazar olmuş ben çaylak sürünüyorum yaa. tebrikler gerçekten.

    t: anlamsız bir başlık.

    edit: başlığın ilk hali ‘kare şeklindeki evlere neden daire dememiz’ idi.
  • geometrik bir tanım olmanın ötesinde ilk kullanımları muhit, çevre anlamında,
    bir insan grubuna, belirli bir çevreye, bir insan "kümesine" işaret etmek için kullanılmış. daha sonraki dönemlerde belirli bir işte uzmanlaşmış bir grubu bir küme olarak tanımlamak, kamusal ofisleri isimlendirmek için kullanılmış. günümüze kalan en önemli örnekleri vergi dairesi, personel temin dairesi, sağlık, kültür ve spor dairesi gibi...
    burada aynı zamanda bir mekan tanımı olarak da kullanılmış. bir şirket veya kamu binası içinde ofisin yer aldığı tanımlı alana da daire denmeye başlanmış. buradan da modern ve büyük apartmanların inşaası sırasında bağımsız bölüm diye adlandırdığımız mekanlara daire denmeye başlandığını düşünüyorum.

    başlık "apartmanlara neden daire diyoruz" şeklinde açılsaydı daha iyi olurdu.
    çünkü bizim daire dediğimiz tanımlı alanın asıl adı apartmandır.
  • "dönüp dolaşıp yine eve gitmemiz" sebebiyle olabilir.
  • ingilizcede de apartman dairesine "flat" diyorlar. çok da üzerinde düşünmemek lazım.
  • daire kelimesi arapça'da çember anlamına gelmekle birlikte, güncel türkçe'mizde: konut olarak kullanılan bir yapının bölümlerinden her biri, belirli devlet işlerini çevirmekle görevli kuruluşlardan her biri veya bu kuruluşların içinde çalıştıkları yapı, yapı içerisinde belli bir işe ayrılmış bölüm gibi anlamları karşılar.

    matematikte ise daire 'bir çemberin içinde kalan düzlem parçası'nı tarif eder. arapça aslına daha yakın olan bu kullanım terim anlamıdır.
hesabın var mı? giriş yap