• tarkovsky'nin adini duyurdugu ilk filmi,mezuniyet odevidir.43 dakika suren orta metrajli bir yapim.
  • annesinin bruselloz olmasın diye sütünü her zaman kaynatarak içirdiği sasha ile ucuz, filtresiz sigara içen silindir işçisi sergei'nin hikayesi. tarkovsky'nin 1960 senesinde moskova'da vgik'i bitirmek için ev ödevi olarak çektiği filmde, yönetmene andrei konchalovsky eşlik etmiştir. su birikintisine düşen damlanın yarattığı dalgalara hastadır yönetmenlerimiz. eski, köhnemiş yapıların vinçlerle yıkılmasını takiben, üzerine güneşin doğduğu yeni yapıyı da gözümüze sokarlar. öte yandan sasha ve sergei ekim devriminin kahramanlarından, kızıl ordu mensubu chapayev'in hayatını anlatan filme gidebilmek için can atarlar. tarkovsky bu filmden 2 yıl sonra yine bir çocuk karakterin başrol oynadığı ilk uzun metrajlı filmi ivanovo detstvoyu hediye etmiştir bizlere.
  • silindir kullanan bir işçinin hareketiyle pratik yapan yedi yaşındaki kemancının müziğini bir sahnede biraraya getirmek suretiyle beni benden almış filmdir.
  • abimizin izlediklerim içerisinde en iyisi olabilir, elbette nostalghia dahil. "zerkalo geliyor" diyor sanki.
  • "sanatçı asalak gibi çocukluğundan beslenir." andrey tarkovski
  • tarkovskinin çok fazla metafor sığdırabilmeyi başardığı orta metraj filmi. ademle havvanın elmasına kadar bulaşmıştır. tabi bir okul bitirme filmi olduğu düşünülünce dumur edebilir.
  • her karesini izlerken büyülendiğim, şiirsel sinema dilini en derinden hissettiğim andrei tarkovsky filmi.

    bir çocuk ve onunla arkadaşlık eden bir işçinin gözüyle hayatla başedebilme yolunun sağlam dostluklarla yaratılabileceğini anlatan çok tatlı bir film.
  • sovyetlerin inşa sürecini bitirip, yaratma sürecine geçiş yaptığını ya da yapması gerektiğini tarkovski yorumuyla anlatan film.

    --- spoiler ---

    savaş görmüş, ekmeği sahiplenen, işçi rol model ile fazla yaratıcılığından kemana söz geçiremeyen, arkadaşları tarafından dalga geçilen ama kıskanılan (saygı da duydukları açık zira oyuncaklarının kırılmasına sebep olmasına rağmen keman ellerine geçtiğinde bütün bırakıyorlar.) ufaklığın bir günlük münasebetini tarkovski ekolünün filizlenmesi diyebileceğimiz ses ve görüntü efektleri ile bezeyerek izleten film.
    çocuğun doğru rezonansı bulmaya çalışırken yaptığı hareketler hiç o kadar küçük birisinden bu kadar profesyonel hareketler görmemiş birisi olarak hayli ilgimi çekti.

    --- spoiler ---
  • tarkovsky'nin mezuniyet projesi, orta metrajlı bir film. vladimir zamansky'nin oyunculuğu ister istemez şimdiki veletlerle kıyaslayıp vay anasını dedirtti, çocuğa bayıldım.

    --- spoiler ---

    sasha'nın babasını filmde hiç görmüyoruz. sergei ile arasındaki bu yakınlık belki de onu baba figürü olarak görmesinden.
    --- spoiler ---
  • küçük sasha karakteri bana ladri di biciclette filmindeki bruno'yu anımsatmadı değil.

    --- spoiler ---

    43 dakikaya sığan yaşamın özü. andrey tarkovski orta metrajlı ikinci filminde de duyuların tasavvurunu işlemiştir. su birikintisine damlayan hareketlilik izlenimi, işçiliğin kudretini de gözler önüne sermektedir. varoluşun etrafında toplanan bir takım yansımalar da mevcuttur hayatın içinde.

    --- spoiler ---
hesabın var mı? giriş yap