• kelp highway ya da kelp highway hypothesis, amerika kıtasına yerleşen ilk insanların clovis insanları olduğuna yönelik yaygın kanıyı çürüten ve ilk amerikalılara dair yeni bir bakış açısı getiren hipotez.

    yakın zamana kadar kıtaya yerleşen ilk insanların clovis ya da (bkz: klovis) insanları adı verilen donmuş bering boğazından yürüyerek geçen ve mamut avlayarak orta amerikaya ardından tüm kıtaya yayılan insanlar olduğu düşünülüyordu. ki yaygın kanı bu insanların 15 ile 9000 yıl öncesinde kıtaya göçmüş olduklarıydı. isimlerini de basit bir google aramasıyla görebileceğiniz yaptıkları özgün mızrak uçlarından almaktalardı.

    ancak 1980lerden bu yana artan kanıtlar ve arkeolojideki gelişmeler sayesinde çok daha eski tarihli pek çok yerleşim birimi-daha doğrusu kamp- bulunmuş durumda. kelp teorisinin öne sürdüğü hipotezde de oldukça basit aslında. asyanın doğu kıyılarına 50.000 yıl önce yerleşmiş olan insanların kelp forest denen pasifik sahilleri boyunca kaliforniya körfezine dek uzanan yosun örtüsünü-ki türkçesi (bkz: laminarya) ya da esmer suyosunu- takip ederek kıtaya ulaştıkları yönünde. kelp forest denen bu yosun örtüsü oldukça zengin bir deniz ekosistemine ev sahipliği yapar. ilk amerikalı göçmenlerin bu ekosistemin sunduğu zengin besin kaynağının peşinde farkında olmadan kıta değiştirmeleri çok olası.

    ayrıca şili, monte verde de bulunan 18.000 yıllık yerleşim kalıntıları clovis insanları teorisininin geçerliliğini büyük ölçüde sarsmıştı. güney amerikanın belki de en eski yerleşimi olan monte verde nin kelp ekosistemi açısından da oldukça zengin olması bir diğer dikkat çekici noktaydı. bu noktada da clovis insanları teorisi hemen hemen çökmüş durumda, ancak kelp highway de yaygın ve genel kabul görmüş bir teori olmaktan uzakta, hatta emekleme aşamasında. zira denizlerin 26.000 sene önce ciddi miktarda yükseldiği düşünülürse kelp higwayi takip eden insanların kurduğu yerleşim ya da kampların su altında kalmış olması son derece olası ki bu da onlara dair bilgilerimizi kısıtlıyor işin kötüsü binlerce kilometrelik kıta sahili boyunca nereye bakılması gerektiği de meçhul. ayrıca clovis insanlarına yönelik karakteristik bir imge olan mızrak uçları onları nerede görsek tanımamızı sağlarken kelp yolunun yolcularına dair böyle karakterize edilebilecek bir olgu ya da nesneler yok.
hesabın var mı? giriş yap