• bana hala en son babalar duyardaki defnenin sevgilisini ifade ediyor
  • afrika'nın en büyük rüzgar enerjisi santralini kuran ülke.
  • çin'e borçlarını ödeyemediği için mombasa limanını bu ülkeye devretmek zorunda kalan ülke.

    https://www.africanstand.com/…id-huge-chinese-loan/
  • omar bongo'nun dayısına zebra çarptığı için bm toplantısına da katılamamışlardı. ulen (bkz: umut sarıkaya) ne ekmeğini yedik
  • ben de 1 sene kadar batı afrika'da (sierra leone) çalıştım. söyleyeceğim şeyler yukarıdaki arkadaşınkine benzer. orospu cocugu zencilerin bize yaşattığı bir hikayeyi anlatayım da ibret olsun; şehir merkezinde yürürken afrika sıcağında takım elbise ceketi giyen orospu cocugunun biri bizi gözüne kestirdi ve yanımıza yanaştı. ben önceki ülke tecrübelerim nedeniyle muhatap olmadan geçiştirdim fakat yanımdaki salak durdu ve adamla konuşmaya başladı. bu ikisi konuşurken ben de okyanusa doğru bi bira içeyim diye boktan bi yere oturdum. bir süre sonra ne yapıyorlar diye baktığımda bizim salağın elinde parlak taşlar olduğunu gördüm. sikmesinler bizimkini diye gidip bu taşların para etmeyeceğini, sakın ama sakın almamasını tembihledim. bizim salak da zaten almayacağını söyleyip adama geri verdi. o an afrika'da bizim gibilerin başına sıkça geldiğini öğrendiğimiz şey oldu. adam elmaslardan biri eksik demeye başladı. başta üzerine yürüyüp biraz sindiriyim dedim ama adam "elmaslardan biri eksik, elmasımı çaldılar" diye bağırmaya devam etti. tahmin edersiniz ki etraftaki diğer zenciler de geldi ve 50 kişi oldular. bir ortam düşünün; çevreniz zenci dolu, hepsi aynı anda konuşarak/bağırarak adamın elmasını geri verin, beyazlar bizden çalıyor tarzında bir şeyler söyleyip duruyorlar ve hiç bir şey anlatamıyorsunuz. münakaşayı gören bi polis ekibi geldi ve bizi karakola götürdü. (karakolun vaziyetini vs anlatmıyorum çünkü kelimeler yetersiz kalır ya da çok detay vermek durumunda kalırım ve yazı çok uzar) diğer tüm yavşak zenciler gibi polisin de tek derdinin bizden para koparmak olduğunu bildiğim için karakol komiserine 50$ gibi bir para ödeyip, polis ekibinden bizi eve bırakmalarını rica ettim. bir daha da iyi tanımadığım adamla dışarı çıkmadım. şimdi bu anlattıklarım başka bir ülkede de başınıza gelebilir, ki benzerleri sovyet ülkelerinde başıma geldi(polis vs). fakat buradaki durumun en büyük farkı, olayın bir anda beyaz/siyah sorununa dönüşmüş olması. adi herifler zamanında yaşadıklarını kendi çıkarları doğrultusunda kullanıp milleti dolandırıyor. demem o ki; özellikle afrika'da yerellerden mümkün olduğunca uzak durun, ya da yanınızda güvendiğiniz bir yerel olmadan dışarıda dolaşmayın.
  • https://nmkearthsciences.org/
    kültür birikimlerini çevrim içi ortama taşımış ülkedir.
  • benim kenya’ya olan ilgimi bilirsiniz. yazılarımda bahsettiğim deniz ticaret yolunda haritada yapılan pik kenya içindir.

    önceki kenya yazımda olaylara bir şekilde bakış açısı sağlamıştım. bir es vererek yeniden analize devam etmek gerekliliğine inanıyorum.

    kenya özellikle çin ve rusya için ciddi öneme sahip bir ülkedir. emperyalizmin bölgedeki kapılarından olan kenya dengelerin değişmesi adına el değiştirme çabasıyla karşı karşıya kalmış durumda.

    özellikle kenya borçlarından dolayı limanını çin hükümetine kaptırmak ile karşı karşıya kalmıştı geçen sene biliyorsunuz. sonrasında da anlaşma zemini hazırlandı ve garip bir haber ile çin kenya yeniden gündeme geldi.

    eşek ihracatı kenya’nın çin ile önemli bir ticaret kalemi olmuştur. çin eşekleri derisini etini kullanıyor bu bakımdan da eşeklerin en bol olduğu etiyopya kenya havzasını seçmiştir. hem bu şekilde ihracat ve ithalat dengesiyle bölgede aktif kalmayı sürdürme kararı almıştır.

    son zamanlarda özellikle çin’de yaşanan yeni nesil virüs ile bağlantılı görünmeyen, lakin benim bir ucundan da olsa bağladığım bu ticaretin kesilmesi olmuştur. kenya çin ile ticareti azaltma yönünde aldığı karar tam da çin’in şu anda ticari yalnızlaşmasına kendinde bir darbe vurmaya çalışması anlamına geliyordu.

    borç durumundan limana el koyma durumu kenya’yı etkilemiş ve çin’e bir şekilde cephe almaya itmiştir. çin ise deniz ipek yolundaki ülkelere de sıçrayan virüs nedeniyle hem kara hem deniz ticareti ciddi yara aldı. tam anlamıyla çin’in sanayi kentinde başlayan bu virüs esir almıştı ekonomiyi.

    virüs aşısı bulundu şeklinde açıklama yapıldı. yahu bir ilacın bir aşının bulunmasının farmakolojide işlenen türlü yolları var. uzun uzun denek sayısı zamanlar in vitro çalışmaları...

    aşı açıklamasının geldiği yer ise çinli yetkilinin rusya’dan bunu gerçekleştirmesi ilginçti. bu rusya ile çini yine ortak olarak yola devam edeceğini gösteren bir simge idi.

    virüs şu ülkelere bile isteye bulaştırıldı demek tam anlamıyla kahvehane ağızı olur ki böyle şey mümkün değil. sadece ticaret yolları kesişen ülkelerde malum durum cereyan ediyor. coğrafi yakınlık da bir etken elbette...

    kenya bu konuda nasıl bir öneme sahip ve neler bekliyor ?

    kenya’da 2017 seçimleri olaylı geçmişti. uhuru kenyatta ve raila odinga mücadele etti. kenyatta babasının da eski kenya lideri olması ve amerikancı tutumlara sahip, eğitimini de amerika’da almış birisiydi. odinga ise almanya’da eğitim görmüş sosyal demokrat görüşe sahip siyasi kişiliktir. seçimi ciddi şaibeler ile amerikancı odinga kazandı. sonrasında bölgede tutum çinin ticari ve siyasi yakınlaşması ile değiştirilmeye çalışıldı. kenyattanın siyasi başarısında ayrıca kikuyu mensubu olmasının da etkisi tartışılmaz bir gerçektir.

    kenya özellikle çin’den ithalat konusunda ciddi bir iletişimde kalmaktan yana durmuştur. bu durum amerika’yı ve doğal siyasi abi ingiltere’yi rahatsız etmeye yetmişti. theresa may kenya ziyaretinde desteklerinden ve kalemlerin genişletilmesinden bahsetse de bunun ne hükümetten ne yerel halktan karşılık bulduğundan uzağım açıkçası. bölgede emperyal güçler ciddi manada tehdit unsuru kabul edilirken doğu emperyal gücü çin ve rusya’nın da bu bölgeye ılımlı yaklaşırken istekleri gerçekleşmeyince nasıl gaddarlaştığını liman konusunda görmüş olduk.

    yakın zamanda bölgenin belası eş şebab amerikan üssüne saldırı düzenledi. taşeron örgüt nereye saldırırsa bu kullanıldığı tarafın ağırlığını da gösterir. saldırı çin’in bu denli pasif olmadığı yeni yılın ilk günlerine denk gelir. bölgede zamanla da çin karşıtlığı yükseldi. tüm dünya neredeyse bir taraf seçmeye zorlanıyor bu durumda sancılı dönemi devam etmeyen devlet kalmıyor.

    tıpkı pire tozu konusunda ciddi ilerleme alan kenya’nın yine çekirge istilası gibi olaylara açık kalması adeta bölge devletlerinin topyekün bir mücadele altında kalması durumu özetler nitelikte.

    kenya lideri orijininde amerikancı kalmaya devam edecek dostlarım. çin aldığı yaranın rusya ise siyasi açmazlarında boğulurken en değerli yerler tek tek ellerinden kayıp gidiyor. rusya sahada güçlü görünen devlet gibi olsa da emin olun sahada güçleriyle olan devlet zayıflar. tıpkı amerika gibi. rusya elinde tuttuğu suriye rejimi kalsın diyerek gittikçe suriye’de kayıp veriyor. siyasi sorunlar yaşıyor. oysa amerika başında şahin kanattan bir siyasetçi olmasına rağmen daha çekimser kalarak taşeron güçlerin ne elde ederse onu değerlendirme politikasıyla kaybı azaltıyor.

    günümüzde sağlık tarım ve bilişim savaşlarının gittikçe daha da yaygınlaşacak döneminde kenya tarımsal çin sağlık savaşlarına örnek, bilişim için de amerika’yı örnek gösterebiliriz.

    ağır kehanetlerde bulunmak için erken kenya konusunda. ülkede laik eğilimli yasalar amerikancı tutumlu politikalar ilgi görüyor 2010 referandumunda bu açıkça görüldü. devamında eğer ki yaşanacak dolaylı olmadan net bir saldırıda alacağı tavrı tek bir ülke bazından değil genel ticari bölge ülkeleri ile birlikte değerlendirmek gerekir. neticede birlik üyeleri olanlar o birliklerinden sapacak adımlar atmıyor.

    benim değerlendirmem ya da bir sürpriz diyerek afrika birliğinin değil de bölgeki kenya tanzanya etiyopya somali gibi ülkelerin ortak bir birlik kurması yönünde buna da kenya’nın liderlik etmesi şeklinde olacaktır. özellikle bağımsızlık kazandırılan güney sudan’ın yaşaması kenya’ya bağlıdır. uganda etiyopya arasındaki demir ağı da kenya aktarması ile kendine uluslarası pazar bulur. kısacası ben bölgenin özel bir birliğe zorlanıp yeniden ortak adımlarla yönlendirilen bir yapıda olacağı inancındayım. ancak bu bu birlik sağlandığında ortak bir çıkarım yapmamızın mümkün olacağını düşünüyorum. comesa ticaretten ileride daha özel ve daha siyasi bir kimlik kazandırılacaktır özetle.

    ve bir hatırlatma. o yeni birlik uzak bir zamanda değildir.

    sağlıcakla kalın...
  • dikkate değer gelir kaynaklarından biri başkalarının paperlarını, tezlerini yazmak olan ülke.
  • ülke ismini "beyaz dağ" denilen kere-nyaga; kenya dağ'ından almış. hint okyanus'una karşı 500 km'lik sahil şeridi bulunmakta.

    nüfusun bm kaynağına göre 53 milyon olduğu (sadece % 27'si şehirlerde yaşayan), yaklaşık 580.000 km2’lik yüzölçümünde toplam kurulu enerji gücünün sadece 2.4 gwe civarında olduğu, bu enerjininde büyük kısmını jeotermal ve hidroelektrikte sağladığı, wb’a göre halkının en az % 30' unun elektriğe erişiminin olmadığı ülkedir. ülkede enerji ihtiyacını sağlamak için pv'ye dayalı off-grid enerji sistemleri kurulma projesi kapsamında çok daha fazla insanın elektriğe kavuşması beklenmektir.

    temiz su kaynaklarına diğer sahra altı ülkelerine göre daha fazla erişimi vardır.

    doğu afrika rifti kapsamındaki volkanik alanların müthiş jeotermal kaynaklara sahip olduğu, doğu afrika ülkesidir. jeotermal enerji konusundaki girişimlerini şevkle izlediğim ülkedir.
hesabın var mı? giriş yap