• seçim tekrarı aldırmak için son çıkış yoludur. çünkü ysk’nın bununla ilgili çok fazla emsal kararı var.
    “bir seçim bölgesinde oy kullanamayacak olanların sayısı oy farkından fazla ise seçim iptal edilir”
    peki kimler oy kullanamaz;
    silah altında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları, askeri öğrenciler, kamu hizmetinden yasaklı olanlar, kısıtlı olanlar (vesayet altındaki akıl hastalığı veya akıl zayıflığı alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı olanlar) ile cezaevindeki hükümlüler oy kullanamazlar.

    normal şartlarda seçmen kütüğünden bunların düşmesi gerekirken, ysk ile içişleri bakanlığının koordinasyon eksikliği nedeniyle bu gibi kısıtlı vatandaşlar seçmen listesinden düşmemiş olabiliyor. işte bu şekilde kullanılan oy sayısı oy farkından fazla ise seçim tekrarı kaçınılmaz.

    şimdi istanbul seçimleri için akp’nin itirazı tam olarak bu değil, onlar kısıtlı seçmen oy kullandı demiyorlar; “seçmen listelerinde usulsüz kaydırma yapıldı” diyorlar. ysk’nın bu gibi durumlar için seçim tekrarı kararı vermişliği yok.
  • istanbul'da 13 bin kısıtlı seçmen bulabilirler mi emin değilim. ama yeni haftanın gündeminin 'kısıtlı seçmen' olacağı söyleniyor. akp'nin kendi adına meşruiyet krizi yaratmadan istanbul seçimlerini iptal ettirebilmesinin tek yolu bu gibi görünüyor. tüm oyalama taktiklerinin sağladığı zamanı, harıl harıl kısıtlı seçmen arayışıyla geçiriyorlardır muhtemelen.
  • kısıtlı seçmen üzerinden seçim iptali ilk kez 2004 senesinde gerçekleşmişti. akp'nin itirazı ile yüksek seçim kurulu, çorum ili uğurludağ ilçesi’nde yapılan ve bir oy
    farkla dyp adayının kazandığı belediye başkanlığı seçimini iptal etmişti. sonrasında bu karar emsal teşkil edilerek bir çok yerel seçimde akp'nin itirazları ile seçimlerin iptal edilmesinde sebep oldu. ilginç olan ise akp nin bu kısıtlı seçmenleri seçimden sonra nokta atışı yapar gibi hemen bulması. oysa seçimden bir kaç ay önce seçmen kayıt listeleri askıya çıkıyor. ve bu kısıtlı seçmenlerde bu listede görünüyor. ve bu listelere bir itiraz süresi var. bu süre içerisinde yapılmayan itirazlar. seçimden sonra az oy farkıyla kaybedilmişse yapılıyor. yani ortada ciddi bir suistimal var. buna bir örnekte 2014 yerel seçimlerinde yalova'da seçimin kısıtlı seçmen üzerinden iptal edilmesi. 7 adet kısıtlı seçmen üzerinden yapılan itiraz kabul edildi. oysa kısıtlı seçmenlerden bir tanesi akp nin üyesi olan ve seçimde sandık kurulu başkanlığı yapmış birisiydi. kısıtlı seçmen kendisinin nasıl seçmen olarak listelere kaydedildiğini bilmediğini söyledi. yani akp kısıtlı seçmen üzerinden seçim iptal ettirmeyi kendisine görev edinmiş gibi görünüyor. ancak malesef ysk da buradaki kötü niyeti görmezlikten geliyor.
  • aradaki oy farkı kadar kısıtlı seçmen bulunur ise maalesef seçimi iptal edebilirler maltepe de yaşananlar da kısıtlı seçmen bulmak için süre kazanmak amacı ile yapılmış olabilir muhtemelen mahkemelerden vasi atananlar, milli savunma bakanlığından askerde olupta oy günü izinli olanlar , adalet bakanlığından hükümlüler vs. iktidar gücü ile eldeki imkanlarla listelenecek ve sandık sandık oy kullanıp kullanmadıkları tespit edilerek iptal istenecek iptal edilen yerlerin seçmen sayısı düşük olduğundan tespit nispeten kolay olmasına rağmen istanbul'da ancak çok özel bir çalışma ile bulunabilir ama iptal edilen yerlerdeki kısıtlı sayılarını orantılarsak istanbul içinde aradaki fark kadar kısıtlı çıkması yüksek ihtimal ama mesele bunların hepsi bulunabilir ve ispatlanabilir mi ?
  • akp'nin sarıyer'de 200 çatalca'da 152 usulsüz olarak oy kullandığını iddia ettiği yapılan tahkikatta sarıyer ve çatalca'da hiç oy kullanmadığı tespit edilen seçmen türü.
    *
hesabın var mı? giriş yap