• 1940 yılında japonya'nın fukuoka bölgesinde doğan tanaka, küçük yaşlarında savaş sanatları eğitimi almaya başladı.

    judo, jukendo, kılıç, karate, kung fu gibi sanatları öğrenen tanaka, daha sonra hiko ryu taijutsu olarak anılacak olan kendi tarzını oluşturdu.

    japon savaş sanatları ustası, 1984 yılında japonya'daki hayatını bir kenara bırakarak afganistan'a gitme ve sovyetler birliği'ne karşı savaşa katılma kararı aldı.

    afganistan'a gittiği tarihte, hayatında hiçbir askeri tecrübesi olmayan tanaka, kısa süre içerisinde askeri eğitim alıp sahada operasyonlara ve çeşitli çatışmalara katıldı.

    sovyet güçlerine karşı antipatisi onu bu savaşa iten nedenlerden biriydi. sovyetlerin japonya'ya karşı da bir tehdit arz etmesi, ancak japonya'nın 2. dünya savaşı ardından pasifist bir politika izleyerek bir orduya sahip olmaması, yolunu afganistan'a çıkarmıştı.

    koshiro tanaka, afganistan'da mücahit güçlerden önemli bir kısmına karate ve savaş sanatları eğitimi verdi.

    japon hükümeti tanaka'nın afganistan'da bulunmasından rahatsızlığını birçok kere iletse de tanaka tutumundan vazgeçmedi. koshiro tanaka, japon hükümetini sovyetler birliği'ne karşı durmamak ve kuril adaları'nı geri almaya çalışmamakla suçladı.

    birçok kere japonya'ya giderek, afganistan'da savaşan mücahit gruplar için yardım toplayarak tekrar afganistan'a geri döndü. en az 6 sefer iki ülke arasında gidip geldi.

    burhaneddin rabbani'nin liderliğindeki cemaat-i islami içerisinde faaliyet gösteren tanaka, kabil'deki sovyet yanlısı hükümetin de hedefindeydi.

    hükümet, birçok defa tanaka'nın öldürüldüğünü ileri sürse de, bu iddialar hiçbir zaman doğru çıkmadı.

    tanaka, savaşın sonlarına doğru ülkeden ayrılırken, geride oldukça renkli bir öykü bıraktı.

    yıllar sonra, bir belgeselde şu ifadeleri kullanmıştı: "her zaman iki el bombası taşırdım. biri karşımdan gelen düşmanı, diğeri de kendimi hava uçurmak için."

    japon savaş sanatları ustası, halen ülkesinde bir salon işletmeye devam ediyor.
  • judo, jukendo, kılıç, karate, kung fu gibi sanatları öğrenen tanaka, daha sonra hiko ryu taijutsu olarak anılacak olan kendi tarzını oluşturdu.

    japonya'nın en azından kültürel topraklarını korumak için savaşması gerektiğine inanıyordu. 1980'lerde, artan sovyet varlığını ülkesine varoluşsal bir tehdit olarak gördü. japonya'nın askeri değil, yalnızca 250.000 kişilik bir savunma gücü olduğundan, tanaka olası bir sovyet işgalinin sonucundan korkuyordu. "japonya şimdi bir savaşa başlarsa, 50 milyon japon ölür" demişti. tanaka'ya göre sovyetler barış istemiyor, toprak istiyorlardı.

    tanaka, afganlarla birlikte savaşmasına rağmen, islam'ın ilkelerini benimsemedi. aksine, bir samurayın zihniyetiyle savaşa girdi. tanaka, iki kültür arasında bazı yakınlıklar sezmişti. bir mücahit savaşçı kutsal savaşta şehitlik yoluyla cennette bir yer kazanabilirken tanaka, eski samuray savaşçıları gibi savaşta şan ve şeref aradı. "ölüm zamanı geldiğinde samuray ruhuna sahip olacağımı umuyorum" diyordu. hatta yakalanma utancını yaşamaktansa kendini öldürmek etmek için her zaman fazladan bir el bombası taşıyordu.

    tanaka'nın afganistan'daki ilk savaş deneyimi tam bir kaostu. kabil'in 25 mil doğusundaki jadladak yakınlarındaki komünist bir afgan hükümet karakoluna düzenlenen mücahit baskınına eşlik etti. o anları "nasıl savaşacağımı, nasıl hareket edeceğimi bilmiyordum, kulaklarımdan bir kurşunun geçtiğini hissettim. bir doz adrenalin aldım." sözleriyle anlatıyordu.
    bu deneyimden sonra tanaka, karatede kullandığı aynı disiplini bir kalaşnikof ile nasıl savaşılacağını öğrenmek için uyguladı. yabancı bir savaşçı olarak ün kazandı ve hatta afgan hükümeti kendisi hakkında defalarca öldüğüne dair propaganda ilanları dağıttı. afganistan'da geçirdiği süre boyunca tanaka, sıtma, sarılık, böbrek taşları ve kırık bir ayak kemiğine katlandı.

    tanaka'nın afganistan'daki savaşı 1989'da sovyetlerin geri çekilmesiyle sona erdi. karate'ye geri döndü ve pakistan, afganistan, tunus, hawaii ve almanya'da ders verdi.
hesabın var mı? giriş yap