• eşiyle beraber geldiği balkonumuza 2 adet yumurta bırakan ve her gün bunların üzerinde kuluçkaya yatan kumrunun yaptığı olay. yumurtalardan birinden yavru çıkması ise doğanın mucizesi olsa gerek. ikinci yumurtayı beklemekteyiz pür dikkat.
  • anne kuşun yemek bulmak için yuvayı bırakıp gitmesini takiben, çocukların "aaa ne güzel yımırta baak" diye yuvaya dokunmamaları gerekir, sonra anne kuş gelir koklar "bir yanlışlık olacak benim değil bunlar" der, kalkar gider bir daha da geri gelmez. yumurtalar soğur, yavrular iptal olur, e çocuklar da üzülür haliyle. kuşu rahatsız etmeyelim diye püfür püfür balkonun onca zamandır kullanılmamasına da yazık olmuş olur, ne gerek vardır ellemeyin işte.
  • çok dikkat edilmesi gereken husus.zira bu kuşlar sizi anlıyor,küsüp gidebiliyor.yaklaşık üç yıldır her yumurtlama dönemlerinde bizim balkona uğrarlardı.artık son çift yerini yapmaya başlamış çalı çırpılar toplanmıştı.her şey hazır bir gün göz ucuyla rahatsız etmeden yumurtları gördüm.iki gün sonra baktım yumurtalar fayansın üstünde sarı sarı. anneme sorduğumda balkona çıkıp yüzlerine "yeter artık gelmeyin buraya başka yuva yapacak yer mi kalmadı "demiş. ondan mı oldu acaba dedi.yuh ama artık demiştim anneme. o gün bugündür.balkona kumru falan uğramıyor.annem de yazık her yere buğday döküyor vicdan azabından. aman dikkat edin .rahatsız oluyorsanız da ilk geldiklerinde rahatsız edin uğramazlar bir daha oraya.
  • kullanmadığımız eski bi masa vardı altı dolaplı olanlardan. balkona koymuştuk, biraz eğimli durduğu için kapakları açılmış masanın. geçen baktık kuş yuvası var dolabın içinde. kumru mu güvercin mi hala bilmiyorum tabi * ama yumurtanın, anacıllığın fonksiyonu değişmez bu durumda. 3-5 çöp getirip yuva yapmış bizi görünce korkup uçtu hayvan. sonra odamıza gidip rahatsız etmedik, ara ara kontrol ettik gizliden, iki yumurtası vardı bugün kırılmış ki yavru kuşları ilk bugün gördük. analarıyla baş başa bıraktık, naapılır ki sözlük?

    nizam-ı edit: anneyi korkutursanız gidip dönmeyebilir. dönmez ise; tahıl veya buğdayı kuru olarak dövün, ne un kadar ince ne de bulgur kadar büyük olmayacak şekle getirin. az sulandırın, iki saat kadar bekleyin. küçük ağızlı bir enjektör yardımı ile kuşlara yedirin. (cumaya giden domates ve nickin ne yabanci ya teşekkürler)
  • 0
  • benim penceredeki durum. 2011 yazından beri her sene gelip pencereye yuva yaparlar. ilk olarak son olaysız geçen 2011'in 1 mayıs'ında odamın penceresini açık bırakıp taksim'e gittim. döndüğümde odadaki elbise dolabının üstüne çalı çırpı doldurup yuva yapmaya başlamışlardı. ben girince odaya korkup kaçtılar tabii. sonra kumruları kovmaya içim elvermediğinden pencerenin kenarına kenarını kestiğim ayakkabı kutusunu sabitledim ve çalıları içine koydum. o zamandan beridir her yaz üç, dört defa yavrularlar. yavrular uçtultan sonra kirli ayakkabı kutusunu değiştirip yenisini koyuyorum mecburen. hatta yazdan sonra sonbaharda yumurtlarlarsa havanın soğumasına rağmen pencereyi kapatamıyorum. gece kapatsam da sabah erkenden kalkıp açıyorum. biraz zahmetli belki ama başka bir canlının haytını sürdürmesine yardımcı olamak huzur veriyor.
  • işyerinin deposundaki koliere yuva yapmışlar: anne kuluçkada, baba çöp topluyor, biz korkulu gözlerle izliyoruz. yere bu kadar yakın yuva yapılır mı? kedisi var, köpeği var.

    yuvanın olduğu koliyi biraz yükseltsek yanlış mı yaparız acaba?
  • ne yazık ki balkonun bitlenmesine sebep olabilirler. üzücü olsa da, yuvanın bozulması ya da yumurtaların alınması, kuşun başka bir yere yuva yapmasına yarayacaktır. en makulü budur.
  • yuvasini bozanin yuvasi yikilir derler.
    benden uyarmasi.
    tanim: berekettir, ellenmemesi sabirla beklenmesi gerekir.
hesabın var mı? giriş yap