• "izmir’in işgali yıllarında “anadolu’nun işgali ingiliz emperyalizminin bir oyunudur” ve “kardeşime kurşun sıkmam” dedikleri için inciraltı’nda yunan krallığı’nca kurşuna dizilen 200 yunan sosyalist askeri, ölümlerinin 94. yıl dönümünde katledildikleri yerde barış şiirleri okunarak ve ege denizi’ne karanfiller bırakılarak anılacak."

    "anadolu’nun işgali ile sonuçlanan emperyalist savaşa hayır dedikleri için katledilen sosyalist yunan askerlerini yazan şair tuğrul keskin, son kitabı zito i epanastasis’i (yaşasın isyan) öldürülen askerlere ithaf etmişti.

    ilk kez anılacaklar

    1921 yılının ocak ayının birinci günü gerçekleşen katliam, 4 ocak 2015 pazar günü bir şiir etkinliği ile ilk kez anılacak. 4 ocak’ta barış şiirini yanına alan izmirli şairleri ve yürekli insanları beklediklerini ifade eden tuğrul keskin, “kardeşime kurşun sıkmam dedikleri için öldürülen askerler, iki ülke arasındaki kardeşliğin defne dalıdır. tarihimizde yer alan bu trajik olayı yeniden hatırlatarak, ege’nin iki kıyısı arasındaki dostluğu daha da güçlendireceğimize ve günümüzdeki pek çok kavram kargaşasına da ışık tutacağımıza inanıyorum. bunun için 4 ocak pazar günü saat 13.00’da inciraltı sahili’ndeki barış manço köprüsü’nde buluşarak, bu güzel insanlara şiirler okuyalım istiyoruz ve bütün izmirlileri o gün, saat 13.00’da barış manço köprüsü’ne bekliyoruz” dedi. "

    http://haber.sol.org.tr/…ra-ilk-kez-anilacak-104189

    (bkz: zito i epanastasis)
  • "1919 yılının 14 mayısında ingiltere ve fransa destekli yunan donanması izmir’i işgal etmek için pire limanından hareket etti..
    kruvazörler ege’nin dalgalarını aşarken, bir grup sosyalist yunan askeri gemilerde gizli gizli bir bildiriye imza atıyordu..
    bildiri savaşa karşı olan yunanistan komünist partisi’nin manifestosuydu..
    özetle şöyle deniliyordu manifestoda..
    “anadolu’nun işgali britanya emperyalizminin bir oyundur..britanya mazlumların kanıyla yeni sınırlar çiziyor..biz bu oyuna alet olmayacağız..anadolu halkı bizim kardeşimiz.. biz onları öldürmeyeceğiz”
    yaklaşık 200 yunan astsubay ve askeri anadolu’nun işgaline karşı çıkmış ve manifestoyu imzalamıştı..
    liderleri mustafa kemal gibi selanikliydi..adı, yomaganis’ti.
    örgüt hücresi mihaili ikonomu, miltiyadi zaferiyadi ve niko banano’dan oluşuyordu.
    manifesto sadeca yunan donanmasında değil. atina’da da imzalanıyordu."

    15 mayıs 1919 sabahı ingiliz ve fransızlar’ın desteğiyle yunan donanması izmir’e çıkmıştı..
    küçüklüğünden beri türk düşmanlığıyla yoğrulan yunan askerleri izmir’e ayak basar basmaz milli duygularla çoşarak katliama başlamıştı..
    “anadolu halkı bizim kardeşimiz, biz savaşmayacağız” diye silah bırakan 200 sosyalist yunan askeri ise tutuklanmıştı..
    *. *. *
    anadolu’nun işgaline karşı çıkarak yunan krallığına başkaldıran 200 sosyalist yunan askeri izmir’de aylarca cezaevinde tutuldu, işkencelerden geçirildi..
    hiç biri imzasını geri çekmedi..
    aylar süren sözde mahkemelerden sonra ölüm fermanları verildi..
    1921 yılının ilk günü izmir’in balçova (balçıklıova) semtinin inciraltı sahilindeki işgal kuvvetleri komutanlığı karargahında kurşuna dizildiler..
    infaz mangası nişan aldığında, gözleri bağlı olan isyancı sosyalist yunanlılar son sözlerini söyledi.
    manolis “yaşasın halkların kardeşliği” diye bağırdı..
    stelios, “kahrolsun britanya emperyalizmi” diye haykırdı..
    “bizler fakiriz, buradayız” dedi hristos, sonra ekledi..
    “zenginlerin ve güçlülerin asker olmamak gibi yolları var, bizim yok“
    haris alçak bir sesle ve tane tane konuştu.
    “artık bize özgürlükten söz etmeyin. çünkü köleliğimizi dayanılmaz şekilde hissetmekteyiz. artık bize vatanlardan ve eski düzeni yeniden kurmaktan söz etmeyin“
    yunanlı komutan ateş emrini verdiğinde 200 isyancı sosyalist hep bir ağızdan bağırdı.
    “zito i epanastasis” (yaşasın isyan)
    sonra birer birer..
    ege’nin berrak sularına gömüldüler.
    aynı günlerde anadolu’nun işgaline yunanistan’da karşı çıkan 117 yunanlı da sosyalist de atina’da kurşuna dizildi..
    onlar da son nefeslerinde aynı şeyi söylediler.
    “yaşasın isyan“
    onların başlattıği isyan ateşi nedeniyle binlerce yunanlı sokaklara dökülürken, yunan ordusundan firar edenlerin sayısı 90 bine ulaşmıştı.."

    http://sedatinadresi.wordpress.com/…ulan-bir-tarih/
  • böyle insanların var olması, insanlığın ulaştığı en yüksek noktadır. ötesi yoktur. acaba bizim içimizden çıkmış mıdır böyleleri. bu sene geç öğrendim, seneye işlerimi ayarlayıp ben de gideceğim anma törenine. hatırlayan, hatırlatan ve bizi haberdar edenlere de minnettarım.
  • işgal kuvvetleriyle işbirliğine giren kurtuluş mücadelesine karşı duran kanıbozuklarla kıyaslandığında anlaşılmazlık mertebesine ulaşan direniş.
  • hatalı başlıktır. hem de çok önemli bir hataya sahiptir. linkteki haberde "yunan askeri" değil "sosyalist yunan askeri" vurgusu temeldir. düzeltmek lazım.
  • (bkz: #47691508)

    foti benlisoy için geçenlerde şunları yazmıştım. kendisi hemen hemen bir kaç hafta önce çıkan kitabında, yunan komünistlerinin, kurtuluş savaşı yıllarındaki anılarını anlatıyor. kitabı henüz alamadım ama bu onurlu insanların hikayelerini hep merak etmişimdir.

    izmir'de yapılan anma, bu minvalde çok önemli ve umarım sürekliliği olur bunun. yunan komünistlerinin dağıttığı bildiriler, yunan komünist partisinin örgütlediği grevler ve savaşı emperyalizm çizgisinde ele almaları yunan komünistlerine zaten yeter kadar onur bahşediyor. bunu taçlandırmak ve yaymak gerekiyor.

    foti'nin çıkan kitabı için,

    http://www.pandora.com.tr/…nda-grev-ve-isyan/393257

    edit,

    kitabın içeriğine ilişkin,

    "bu kitap, türkiye’de milli mücadele ya da kurtuluş savaşı, yunanistan’da ise küçük asya seferi veya küçük asya felaketi olarak adlandırılan savaş esnasında yunan askerlerinin çoğu zaman örtük ve dolaylı, kimi zamansa açık bir hal alan savaş karşıtı direnişlerine dair.

    çalışmada, 1919-1922 yılları arasındaki savaşın sonunu tayin eden faktörlerden biri olan “asker grevi” ve o grevin tetiklediği “terhis isyanı” ele alınıyor. bu iki başlığın gerisinde, bu çalışmanın eksenini oluşturan bir soru var: cephede komünist askerlerin yürüttüğü savaş karşıtı propaganda ve faaliyet, askerlerin cephedeki grev ve isyanını mümkün kılmakta ne derece etkili oldu? başka bir deyişle, yunan komünist askerlerin savaş karşıtı eylemlerinin türk-yunan harbinin sonucunu tayin etmede rolü neydi?"
  • yurtsever askerlerdir. yunanistan komünist partisi üyesi olan bu askerler emperyalizmin işgal planlarına ortak olmayacaklarını duyurmuşlardır.

    sadece izmir'de değil seslerini atina'da da yükseltmişlerdir.
hesabın var mı? giriş yap