• kullandırdığı krediye karşılık ipotek tesis etmiş olan bankaların sıklıkla karşılaştığı yasak. borçlu bizzat gelip; "alın bu ipotekli taşınmaz sizin olsun, borcumdan düşün" dese dahi, alacak henüz muaccel hale gelmeden, ipotekli taşınmazın ipotek alacaklısına devri hukuken mümkün değildir.
  • yüksek lisans ders dönemimde hazırladığım ödev konularından birisi, özetle üzerinde rehin kurulan şeyin alacak ödenmediğinde rehin alacaklısına geçeceğinin kararlaştırılamamasıdır.
  • alacak muaccel olmadan yapılan, bu yasak kapsamındaki sözleşmeler de geçersiz olur.
  • roma hukukundan gelmektedir. borç vadesinde ödenmesse, alacaklıya rehin olarak verilen malın mülkiyetinin, rehin verılene malik olmasını düzenleyen her turlu sart gecersizdir. mk m.873 f.2 tasınmazlar icin, mk m.949 tasınırlar icin duzenleme getirmektedir.
  • asılı lex commissoria yasağıdır. alacaklıya rehin olarak verilen malın mülkiyetinin , borç eğer vadesinde ödenmediği takdirde rehinli alacaklıya geçmesini önleyen yasaktır. alacaklı bu halde malı icra yoluyla sattırarak alacağını almaya çalışır. ancak bu yasak, alacaklının icra yoluyla yapılan açık artırma ihalesine girerek malı satın almasına engel teşkil etmez. yalnızca borç ödenmediğinde malın doğrudan alacaklı bünyesine geçmesine engeldir.
  • rehin hakkı içinde düzenlenmiştir. rehine konu olan eşya üzerinde borçlunun borcunu ödeyemediği taktirde alacaklıya geçeceğine dair bir sözleşme yapamazlar yapsalar dahi butlan ile hükümsüzdür. ne yapılacak peki? eşya açık arttırma ile satılacak. rehin kadar bedel alacaklıya verilecek. adaletin keskin kılıcı kısa saplı gladius keser o eli keser. lex diye ses çıkar kestiği yerden
  • "mürtehinin merhunu temellük yasağı" olarak da ifade edilir.
  • edinme yasağı olarak literatürümüzde mevcuttur.
  • lex commisoria yasağı olarak karşımıza çıkar.

    bir borç karşılığa rehin alınmışsa ve borç ödenmezse, kural olarak rehinli malın mülkiyeti alacaklıya geçmez, mal satılır, parası verilir.
    işte yasak olan rehinli malın mülkiyetinin geçirilmesidir.

    bazıları lex commisoria, yani malın mülkiyetini kazanmak ister.
  • diyelim ki ben senden 100 bin borç aldım, karşılığında 300 bin liralık aracımı rehin verdim.
    aramızdaki sözleşme ben borcumu ödemediğim takdirde, rehinli aracımın mülkiyetinin sana geçmesi ise bu duruma lex commissoria anlaşması denir.
    verilen örnekte alacaklı 100 bin liralık alacağa karşılık 300 bin liralık mülkiyete çökmüş olur.
    +200 bin bizim hukuka göre sebepsiz zenginleşme yani haksız/hukuksuz sayılıyor.

    yani bu sözleşme yasaktır.
hesabın var mı? giriş yap