• herkes selfisini çekti ve bitti gitti.
  • kolay yoldan para kazanmak için ortaya çıkmış bir çakallık ürünüdür lokma.
    yüksek karlılık oranı ve hazırlanışının kolay olması girişim için çok uygun imkanlar sağlıyordu. ayrıca sosyal medyanın popülerliği ile göze hoş gelen sunumlar dehşet etkileşimler sağlıyordu. ancak insanlar bir kere lokma yedikten sonra bir ikinciye gerek duymadı. çünkü hevesi alındıktan sonra tekrar tekrar tercih edilecek bir tatlı değil.

    şimdi ise bu çılgınlık yerini helvacılara bıraktı. afiyet olsun.
  • klasik lokma efendi efendi yoluna devam ederken dandik çikolata basılmış lokmacılar yavaş yavaş dökülmekteler.
    taklitler aslını yaşatır.
  • 20 yıldan fazladir ticaret yapıyorum. bir defa bile bu tip furyalara yatırım yapmayı düşünmedim. her hiyarim var diyene bir avuç tuzla koşanlar her zaman hayalkırıklığı yaşamaya mahkumdur.. 20 senede 4 ise yatırım yaptım dördü de zevkli, kolay, sürdürülebilir ve hiçbir krizden etkilenmeyen islerdi. her zaman basit görünen ama sıcak paranın aralıksız döndüğü işler ilgimi çekti. böyle furyalarin gazına gelip yatırım yapanlarla çiftlikbanka para yatıranlar aynı hevesli, algı körü insanlar.

    geçen buradan biriyle iş kurma sohbeti ettim. büyük bir ilde yaşıyor ve çalıştığı iş yeri o ilin ana caddesinde. eve yürüyerek gelip gidiyor. yani o caddede geçiyor ömrü. 3 iş öner bana dedi önerdim. üçünü de ciddiye almadı. aklı dönerci, lokmaci, yeni nesil kahvecideydi. on gün sonra falan mesaj atmış. onerdigim 3 işten toplam beş mağazanın o caddede var olduğunu,en yenisinin 5 senelik çoğunun 10 seneden eski oldugunu, aylık kiralarının 15 binle 30 bin arasında oldugunu, her birinde az 3 en çok 7-8 personel çalıştıgını, bu on günde takip ettiği kadarıyla günün her saati içlerinin dolu olduğunu, kasada genelde kuyruk olduğunu, ürünlerin 10-20 tl aralığında satıldığını, araştırdığında en az yüzde yüz elli ama genellikle yüzde 200 civarı kar marjiyla çalıştıklarını, bankaların bile zaman zaman taşındığı , dükkan kapattığı bir caddede bu mağazaların yıllardır sürekli iş yapıp, istihdam sağlayıp ayakta kaldığını, bazılarının şubeleri de olduğunu ve apaçık bu gerçeklere rağmen yıllardır önünden geçip gittiği ve en basitinin günde 4-5 bin tl satış yaptığını gözlemlediği bu işyerlerini ilk defa bu on günlük süreçte fark ettiğini, aynı caddede sadece son bir yılda beş altı tane dönerci ve lokmacınin açılıp kapandığını,buna rağmen aklının hep o işlerde olduğunu, bunun tam bir algı yanılgısı olduğunu yazmış.

    tek cümlelik bir cevap yazdım;

    başka söze gerek yok!

    edit:) yıllardır bu entryi okuyan herkes tek cümlelik aynı mesajı atıyor. o üç sektör neydi? söyleyince de küçümser bir ifadeyle gidiyorlar. sanıyorlar ki para kazandıran bir sektörün ismini öğrenmek yeterli ya da o sektörün ismi alanı mutlaka etiket içeren bişey olmalı.
  • bir iş insanları derneğindeyim. o kadar aptal adamlar para kazanıyor ki aklınız durur... biz her şeyin riskini hesaplayıp fizibilite yaparken adamlar dereyi görmeden paçayı sıyırmaya başlıyor...

    daha geçen ay bir tanesi lokma arabası aldı lokma satmaya başladı ve satışları da iyi gidiyor... 20 bin liraya arabayı almış 2 de eleman koydu arabaya yatırımımı çıkardım diyor...

    her şeyi o kadar ileriye bakıp düşünürseniz. sonuç sıfır oluyor gibi bir algı oluşmaya başladı bende...
  • türk girişimciliği: abi lokmacı açacaksın her yerde açıyorlar.
    hoop her yer lokmacı, kar marjı düşer ve ilk fikir sahibi de dahil hepsi batar serüven biter. bu ülkede start-up denen olgu çok zayıf. ha yapan çıksa da hayvani şekilde taklit edildiği için yapan da zarar görüyor.
  • ekonomide niş diye bir kavram vardır. bir boşluktur niş, fırsat pozisyonudur. bu çikolatalı lokmacıyı açan ilk yatırımcı bu nişi doldurdu ve güzel para kazandı. bu ilk arkadaşı tebrik ederim güzel bir fırsat görmüş ve bunu kullanmış, amma velakin:

    iktisat dünyasında biz türklerin en önemli özelliği, en kolay para riske atan toplumlardan biri oluşumuzdur. sırf bu tarz yatırımlar için de değil; sülün osman, çitlik bank, jet fadıl, vb. "birader bir yatırım buldum, bir koyup on alıyorsun!" ile başlayan muhabbetlerle en çok para batıran toplum biziz. kısa yoldan, kafa yormadan, fırsatları, şartları araştırmadan yatırım yaparak para kazanmak diye bir şey olamaz. şans bir kez yüzüne güler, iki kez güler ama üçüncüde batarsın. eline 3-5 para geçiren yüzlerce sözde yatırımcı, kolay doyacak piyasaya aynı anda yüzlerce mekan açarsa ne olur? ekonomide buna balon kavramı adı verilir.

    bir ürün alındığında, verilen paraya değmesi gerekir. varille çin'den toptan aldığın çikolata sosu ve un, şeker, yağdan oluşan lokmanın üretim maliyeti ne kadardır? 8 tane lokmayı, retro-futuristik/hipster tasarımlı lokmata, lokmacho, vb. adlı mekanında 20-25 tl'ye satarsan ne olacağını sanıyordun? müşterilerinin ilk dalgasının %60'ını oluşturan instagram kaşarı edanaz, snapchat abazası berketuğ mekanına gelirler, fotoğraf çekip yüklerler, sonra da bu olayın popüleritesi azalınca da bir daha uğramazlar. bu ürünün tadını gerçekten sevenler de yok mudur? vardır elbet. mesela ben. harbiden sevdim bu çikolatalı kremalı lokmanın tadını, ama ben ve benim gibi lokma sevenler gidip de kiloyla satılan lokmanın 8 topuna 25 tl verecek kadar enayi değiliz. bir kez yeriz, iki kez yeriz, sonra da yemeyiz.

    nihayetinde ne mi olur? bu balon patlar. hiçkimse bu mekanlara uğramaz ve fiyatlar dibe çakılır. ama fiyatlar dibe çakılmadı. çakal yatırımcı kimsenin almadığı lokmasını hâlâ 25 tl'ye satmaya çalışıyor. o zaman ne mi olur? toplu iflas... bunun gümbür gümbür geldiğini anlamak için iktisat mezunu ya da müneccim olmaya gerek yok. bu mekanlar ilk patladığında bu tespiti yapmıştım ve ne yazık ki pek çok insan iflas etti.

    bundan ders çıkarılır mı? kesinlikle ve kesinlikle hayır. insanlar bu işlere yine para kaptıracaklar. o yüzden bir öngörüm daha var, enayi yatırımcılarımı bekliyorum: dildo kafe. kafelerin adlarını da patentliyorum: dildota, dildocho. müşteri bu mekana gelince, 25 tl karşılığında götüne dildo sokuyoruz, ama normal dildo değil, çikolatalı dildo. saçma sapan "youtuber"lara mesela enes batur falan para verip iki video çektiriyoruz "aynı anda 5 dildo challenge" falan diye. sosyal medyaya reklam veriyoruz "ne? sen hâlâ dildocuya gitmedin mi? eziiik!". instagram kaşarı rânânur ve snapchat abazası tuğberkcan gidip selfie çektirecekler mekanda "arkadaşlarla dildo qeyfi :-dd" diye. sonra bu mekan popülerleşince yüzlerce türk yatırımcı bu kafenin muadillerini açacaklar: dildon't, na ni na dildo, vb. bu işin patlayıp zirve yaptığı noktada tüm hisselerimizi satıp hooop yeni yatırıma geçiyoruz. bir süre sonra bu konsept popülerliğini yitirince yeni nesil dildodan sıkılıp götüne sokacak başka malzemelere merak salacak başka "challenge"lar bulacak; geride kalan enayi yatırımcılar da topluca iflas edecekler.

    genç yatırımcıları bekliyorum şu iban hesabına 100.000$ yollayın, geri kalanını bana bırakın: tr15 0000 0001 6004 5774 8995 3131 69
  • çok rahatlıkla fark edilebilen bir gelişme. en popüler lokmacıların önünden geçtim ve içeride en fazla 3-5 kişi falan vardı.
    (bkz: yeni nesil lokma tatlıcısı furyası)
  • kapanan çok lokmacı dükkanı görüyorum cadde tarafında.

    doğru bir tespittir.
  • herkes lokma makinasını satışa çıkarmış 250 küsür ilan var fdasfdsfs.
hesabın var mı? giriş yap