• yapısı hakkında kısa bilgiler içeren bir bbc haberi; http://www.bbc.co.uk/…/article/art20150415093742710
  • maaş almadıkları kısmen doğrudur. durum şöyledir: maaş almazlar fakat kamarada geçirdikleri her gün için 150 - 300 pound gibi bir ücret talep edebilirler. etmeyebilirler de. yine bu kamara bulunan üyelerden özel görevi olanlar (komite başkanı, komite sözcüsü vb.) maaş alırlar.
  • lordlar kamarasına ben geldim.
  • günümüzde luzumsuz ingiliz icadıdır. coğu toplantılara bile katılmıyormuş, maaş almıyorlarmış filan falan. avam kamarası ile dolaylı yoldan bir sürtüsmeleri olunca, kraliçe elizabeth avam kamarası sakinlerinden yana tavır koymuş. biraz masal gibi oldu ama yıl 2018 kim takar lordu-soyluyu oralarda. adamlara 40 milyon dolara düğün yapip 1.5 milyar dolar gelir elde ediyorlar. lordun da kamaraninda alası sterlin.
  • bizde toprak mulkiyeti son derece sınırlıydı haliyle klasik donemde bir lord olmadigi icin kamarası da olabilemedi. devlet otoritesinin zayifladigi yuz yillik surecte olur gibi oldu onlari da son ayan bukucu 2. mahmut aksam yemegine diye cagirip ipe gonderdi. 1876 da meclisi ayan burokratlardan 61 de cumhuriyet senatosu teknokratlardan olusacakti bu sebepten. ingilizin akil kalp teoriside ki akil bizde hep devlet akli olarak sure geldi. iyi mi kotu mu bilemiyorum iyi diyemem cunku devlet vesayetinde aktorleri sinirlanan bir sinif ve onun surukledigi gelisim pek mumkun degil ote yandan bu devlet akli olmasaydi 1918-20 araliginda bize muhtemelen soykirim yaparlardi.
  • birleşik krallığın bir üst parlamentosu niteliğindedir. 700 - 800 civarında halk tarafından seçilmeyen üyesi vardır. üyeleri genelde yaşını başını almış variyetli insanlardır. avam kamarasında alınan kararları bozma yetkisine sahip anti demokratik bir yapıdır. ancak pek avam kamarası ile çatışma yaşamazlar. belkide derin devletinin kendisini meşrulaştırdığı ete kemiğe büründürdüğü bir mecradır. geçmişte ülkedeki monarşi ile çatıştığı zamanlar olmuştur, ancak şuan monarşinin istikrarının teminatı gibi görünüyor.
  • birleşik krallık parlamentosunun en üst kamarası. öyle de kadim bir tarihe sahip.

    düşünün daha osmanlı devleti resmen kurulmadan önce, orta çağ'da kurulmuş bir yapı. şövalyeler ve zengin kimseler oluşturuyordu bu kamarayı. günümüzde bu kamaranın bütün üyeleri lord ünvanını taşır.

    bu aralar çokça gündeme gelen bu mahkemenin bir zamanlar cadı oldukları gerekçesiyle insanları idam ettirdiklerini, bizlerin şimdi karayip korsanları'nda gördüğümüz o efsanevî yaratıkların vaktiyle gerçek olduklarına inanıp yüzlerce korsanı sürgüne, o yaratıklarla mücadeleye gönderdiklerini düşünün. ingiltere'nin iyi kötü tarihini bir şekilde belki temsili bile olsa koruyor olması çok güzel bence.

    14. yüzyıldan sonra ise lordlar kamarası ve avamlar kamarası olarak ikiye ayrılmışlardır. din adamlarının yanı sıra kral tarafından çağrılan soylular oluşturuyordu lordlar kamarasını.
    o zamanlar günümüzdeki gibi 1000 civarı üyesi yoktu tabii. harbi asil insanlardı üyeleri ve sayıları 50 civarı idi.

    osmanlı imparatorluğu'nun buraya da etkisi oldu tabii. istanbul'un fethi ile birlikte avrupalılar o koca duvarların toplarla yıkılabileceğini görünce feodal sistem gittikçe zayıfladı ve soylular üzerindeki baskılar arttı. avam kamarası daha da güçlenmeye başladı.

    günümüzde 26 lord, ruhanî üye diye adlandırılır. işte bu adamlar harbi soyludur. bu kişilerin 12. yüzyılda yaşamış dedelerinin bile kim olduğu bilgisi mevcuttur ellerinde.

    çoğunun dedesi 15. yüzyılda gerçekleşen meşhur köylü ayaklanmasında öldürülmüştür muhtemelen ya da zar zor kurtulmuştur.

    günümüzde pek bir işe yaramasa da bir zamanlar birleşik krallık'ın krallıktan sonraki en yetkili kurumu idi burası.
    hâlâ kibirlidirler. bunu 2007 yılında avam kamarası tarafından oy çokluğuyla kabul edilen ve lordlar kamarası üyelerinin seçimle belirlenmesine yönelik yasa tasarısını reddedip kraliyet tarafından atanma usulüne devam etmelerinden de anlayabilirsiniz.
  • günümüzde pek bir işveli yoktur temsili olarak yetkileri vardır ama etkili değildir.
    (bkz: avam kamarası) daha etkindir.
  • yüksek istişare kurulunu hatırlatan ingiliz parlementosunun bir kanadı
  • house of lords dedikleri bu makam birleşik krallık parlamentosunun üst kamarasını oluşturur. üyeleri "lord" unvanını taşır. yani şöyle bir düşününce 21. yüzyılda tamamen saçmalık.

    evvelce üyeliği babadan oğula geçen asilzadelerden oluşan bu kurumda, şimdilerde şükür ki tamamen bu düzende yapılmamakta bir nevi çeşitlendirilmiş.
    üyelik çeşitli yollarla ve tarzlarda kraliçe veya partiler tarafından atanma yoluyla gerçekleşmektedir.
    kamara'nın 23 eylül 2020 itibarıyla 795 üyesi bulunmaktadır.
    bu sayı hâlen halk tarafından seçilmişlerin bir araya geldiği 650 üyeli avam kamarasının üzerindedir.

    lordlar kamarası içindeki en kalabalık grubu, -saçmalığa bak ki- 681 üye ile kraliçe tarafından ömür boyu süre ile atanmışlar (life peers) oluşturmaktadır.
    26 üyeye denk gelen "ruhani lordlar" (lords spiritual) grubu da yine kraliçe tarafından atanmış anglikan kilisesinin ileri gelenlerinden oluşur.
    75 lord, siyasi parti yönetimleri tarafından; 15 lord da lordlar kamarası üyelerinin oyuyla işbaşına getirilmişlerdir.
    yani neresinden bakarsanız bakın ingiltere gibi bir devlet için saçmalıkta zirvedir.
hesabın var mı? giriş yap