• belli bir ücret karşılığı kendisinden istenilen konuda yorum yazan, görüş bildiren, kamuoyu oluşturma konusunda kullanılan elemandır.

    medya organlarının görsel ve süreli yayın tekelindeki zamanlarda da kalemini ya da söylemini belli bir ücret karşılığı satan kişiler zaten vardı da, sosyal medyanın insan üzerindeki iletişim becerilerinin ne şekilde kullanılabildiğinin farkedilmesiyle birlikte artık sosyal medyada aktif vakit harcayan her birey devşirilebilir durumdadır.

    facebook, twitter ve ekşisözlük gibi mecralarda vakit geçiren bağımsız bireylerin popülasyonu içinde, bu maaşlı trollerin oranı gözle görülür bir biçimde artmıştır. ancak anonimlik ve mecralardaki her kişinin tikeldeki bağlantılarını farkedip ortaya çıkarmanın imkansız olması nedeniyle yönlendirme yapılmak istenen konunun ne olduğu çoğu zaman genel kitle tarafından anlaşılamamaktadır. bu dezenformasyona dayalı algı yönetim metodu da gün geçtikçe güçlenmekte, geniş kitleler tarafından farkedilemeden evrilmeye devam etmektedir.

    iktidar partisi'nin dijital türkiye ofisi çalışmaları, acun medya'nın çalışmaları, galatasaray camiası içindeki farklı kutupların birbirlerine karşı olan çalışmaları aklıma ilk gelen maaşlı troll mantığını kullanan yapılardır.

    montesquieu, kanunların ruhu ile ilk defa yasama, yürütme ve yargı erkinin neden birbirinden ayrılması gerektiğini, yetki ve sorumluluklarının nasıl düzenlenmesi gerektiğini ve erkler ayrımının sistemin kendisini denetleyici bir mekanizmayı doğuracağını yazdığında ortada medya diye bir güç yoktu. bugün egemen güçlerin yani devletin, şirketlerin, çeşitli tüzel kişiliklerin kuralsız ve kontrolsüz bir şekilde medyayı kullanarak belli bi' amaçsallık dahilinde yaptıkları yönlendirmenin özünde etik ve ahlaki kaygılar bulunmamaktadır. amaca giden yolda her şeyin mübah olmasının medya sayesindeki yıkıcı etkileri nedeniyle bugün sistemi oluşturan üç erk işlevsiz hale getirilmiştir. hasılı; fiili durumun vardığı noktanın farkında olmamak üzerine bir akıl tutulması sürecinin içindeyiz.

    anladığım o ki, bu sistem çökme emareleri göstermekte ve piramidin en tepesindeki karar alıcı mekanizmalar da bu durumun farkında olarak küreyi yeni bir sisteme geçiş sürecine hazırlamaktadırlar. dikkat edilirse yeni sistem geliyor demedim, nihayetinde geçiş sürecinin ne kadar süreceği ve ne tip bir yıkımın olacağı konusunda bir emare yok. yalnızca entropinin gereği olarak bu sistemin sona ermesi demek, bir yıkım olacağınının ve geçiş sürecinin bitmesiyle beraber yeni sistemin kurulacağının emaresidir.

    özetle şerh olsun.
  • dünya şekerleri şirinlik muskalari...
  • nereden başvuruyoruz gençler bi yeşillendirin :)
  • doktorların tıp fakültesi mezunu olması saçmalığı ve benzeri başlıkların altına yazanlar olduğu sürece devam edecek iş. bu başlık trollük bile değil; tamamen anlamsız.
  • son yıllarda pr çalışması yapan ünlülerce popülerleşen, her mecrada çok sayıda tutulan eleman. bir nevi sanal faşizm aracı.
hesabın var mı? giriş yap