• boğaziçi üniversitesi lgbti çalışmaları kulübü'nün facebook grubundaki paylaşım vesilesiyle haberdar olduğum; kötücül, cahil, lümpen, avam, tahammülsüz akp türkiyesi gerçeğini suratıma bir kez daha çarpmış olan elim olay. kulübün sayfasında anlatıldığı şekliyle olayı aşağıya kopyalıyorum. olayla kişisel bir bağlantım olmadığı için sorularınızı yanıtlayamayabilirim.

    ***

    boğaziçi üniversitesi'nin bir öğrencisinin sevgilisiyle dün gece maçka parkı'nda maruz kaldığı güvenlik şiddetini ifşa ediyoruz. bu faşist ve ahlakçı fobik saldırının ifşasını yaygınlaştırmanız, duyurmanız, haberleştirmeniz dileğiyle...

    bizler olayın takipçisi olduğumuzu, maçka parkı'ndaki ibb'ye bağlı güvenliğin yargılanması için arkadaşımızın yanında olduğumuzu duyuruyoruz. bu lgbti+ düşmanı faşist şiddeti kınıyoruz.

    "25 mayıs 2017 perşembe akşamı saat 10 buçuk civarında maçka parkı'nda bir köşede bir erkek arkadaşımla öpüşürken birinin "napıyorsunuz orada?" diye seslendiğini duyduk ve arkamızı döndüğümüzde köpekli bir güvenlik görevlisi gördük. ben adamın gay bir çift görmekten rahatsız olduğunu anladım ve sorun çıkarmamak için "gidiyoruz şimdi." deyip toplanmaya başladıysam da güvenlik görevlisi bize "beklesenize biraz." dedi. bunun üzerine arkadaşım "niye bekliyoruz, yanlış bir şey yapmadık ki?" dediğinde görevli yanındaki telsiz ile üç güvenlik görevlisini daha parkın o kısmına çağırdı. ardından etrafımızı insanların görmesinin çok zor olduğu bir yerde dört erkek güvenlik görevlisi sarmış oldu. güvenlik görevlilerinden biri "hepimizi niye çağırdın? dikkat çekeceğiz." dedi. görevliler ne olduğunu sorunca bizi ilk gören güvenlik görevlisi "bu gençler öpüşüyordu." dedi. bunu duyan görevlilerden biri bana nefret dolu gözlerle bakarak sert bir tokat attı, sonra arkadaşıma da tokat atmaya çalıştı ancak arkadaşıma yeterince sert vuramadığı için biz ayrılmaya çalışırken arkadaşıma arkasından tekme attı ve "bir daha bu parkta görmeyeyim sizi, pezevenkler!" diye bağırdı. köpekli güvenlik görevlisi köpeğiyle arkamızdan gelmeye devam etti ve köpeği bize karşı vahşice havladı. kanunen suç olmayan bir eylem yüzünden hem ben hem arkadaşım maçka parkı gibi özellikle lgbti'ler ve diğer özgürlükçü kesimler için buluşma noktası olan bir yerde fiziksel ve sözlü şiddete maruz kaldık ve bize bunu yapan güvenlik görevlileri böyle bir yetkileri olmadığını bildikleri için özellikle etraftaki insanların dikkatini çekmeden o köşede keyfi hareket ettiler."

    ***

    medeni bir ülkede bu güvenliklerin anında işten çıkarılmaları ve haklarında hukuki işlem başlatılmaları gerekir. ama eminim ki hâlâ işbaşı yapıyorlardır bu sığırlar.
  • kadınların varlığından korkmamayı başaramamış bir coğrafyada lgbt bireylerin darp edilmesine hatta öldürülmelerine gereken kamuoyu ilgisinin henüz oluşmayacağını düşünüyorum üzülerek. darp raporu ya da başka bir kanıtları var ise dişe dokunur bir karar çıkmama ihtimalinin yüksekliğine karşın, suya bir taş atıp hareket sağlamak adına yasal yollardan haklarını ararlar umarım.
  • eger hikaye gercekse dikkat cekilmesi lazim. keske bir video ya da en azindan ses kaydi vs cekseydiniz arkadaslar. ya da bir gun topluca macka parkina gidilip, o guvenlikler bulunup videoya alinarak neden boyle bir sey yaptiklari sorulabilir. bir itiraf videosu cekilebilir, adamlar egitilebilir.
  • orada ikisi kavga ediyor olsaydı aynı güvenlik görevlisi ya "bana bulaşmasınlar şimdi, kavga ederler giderler" diyerek olayı görmezden gelirdi, ya da en fazla yanlarına gider ve "kavga etmeyin" derdi.

    ama kendi kararlarını verebilecek olgunlukla iki reşit insan çok kötü bir şey yapmışlar "öpüşmüşler" bu durumda yapılması gereken diğer güvenlik görevlilerini çağırıp bu öpüşme eylemini gerçekleştirenlere şiddet uygulamaktır.

    kapanmak özgürlük ise, iki kişinin birbirine sevgi gösterisinde bulunması daha da önemli bir özgürlüktür.
  • "hadi şaşırmış gibi yapalım da adet yerini bulsun" dediğim olaydır.
  • türkiye gibi bir ülkede, hele insanlar bu kadar gaza gelmişken, güvenliklere değil de öpüşen çifte şaşırdığım haberdir.

    hele ramazan ayında, verilmiş sadakaları varmış meydan dayağı yememişler. güvenlik görevlilerinin davranışının kabul edilebilir bir yanı yok ama arkadaşları biraz realist olmaya davet ediyorum, insanlar daha hazır değil böyle görüntüler görmeye.

    darp edilen arkadaşlara geçmiş olsun diyorum. ama maalesef türkiye gerçeği.
  • güvenlik görevlilerinin ibnelik yaptığı olay.
  • olayın vehametiyle dalga geçen şeref yoksunlarını bir kenara bırakırsak 2017 türkiyesinde maalesef şaşırmadığım olaydır.

    kesinlikle normal değildir ancak şaşırtıcı da değildir. bu ülkede, çocuk tecavüzcülerinin ve kadın katillerinin üzerini örtenler, birbirini seven iki yetişkin insanın bu sevgiyi birbirlerine göstermesinden ölesiye rahatsız olurlar. "cezayı" kendileri keserler.

    lgbti bireyler için ışığın bu ülkede hala çok uzakta olduğunun yeni bir kanıtıdır.
  • olaydaki ibnenin eşcinsel arkadaşlar olmadığını düşündüğüm hadise.
  • verilen tepkiyi katiyen doğru bulmadığım haber, ancak bir de şöyle düşünmek lazım. nasıl bir yerde, ülkede, toplumun içinde yaşadığınızı biliyorsunuz, ve hangi eylemleri yaparsanız nasıl sonuçlar alacağınızı da az çok hatta gayet iyi biliyorsunuz. dolayısıyla bazı durumlarda bu doğrultuda hareket etmek daha sağlıklı olacaktır. burası avrupa değil, her yerden, her kesimden hoşgörü beklemek şu anda ütopya olacaktır.

    bu demek olmuyor ki herkes istediği gibi yaşamak için kendinden taviz versin, hayır kesinlikle. fakat tutup da parkta milletin gözüne sokarak yapmayıverin be kardeşim. bak ben rahatsız oluyorum demiyorum. ama bu toplum böyle. iki iki dört eder, zorlamaya gerek yok. illa "kanunlarda yasaklı değil bize bunu yapamazsınız her yerde öpüşürüm" diye bir de karşılık verirseniz, daha çok tepki görürsünüz. burası tür ki ye. ateşe barutla yaklaşmanın alemi yok durduk yere.
hesabın var mı? giriş yap