• trolloc savaşları zamanında tamamen yok edilen bir ulus-şehir. savaşçılarının ve krallarının kahramanlıkları karanlık varlıkı çileden çıkarmış, yıkımlarını getirmiştir.
    (bkz: the wheel of time)
  • robert jordan'ın the wheel of time serisinde ten nations adı altında anılan ve maalesef trolloc savaşı sırasında yok olan ülkelerden biri. andor ve ghealdan'ın tamamı ile amadicia ve tarabon'un belirli kısımlarına üzerine kurulmuştur. almoth bölgesi de sınırları dahilindedir. karanlık varlığa karşı en sert şekilde direnenlerin ülkesidir manetheren.

    yıkımına neden olan saldırıyı bizzat ba'alzamon yönetir ve kral aemon al caar al thorin yönetimindeki orduyu bugün emond field olarak anılan bölgeye kadar sürer. gölge ordularının toplam 800.000 civarındaki sayısı karşısında aemon'un yanında 140.000'e yakın asker ve manetheren halkı vardır. kral aemon liderliğindeki 500 civarı band of the red hand üyesi yakın korumaları emond meydanında ölen son kişilerdir. savaş sırasında manetheren'e destek gelmemesinin sebebi amyrlin olan kızıl aes sedai tetsuan'ın kraliçe edrene'e olan kıskançlığı sebebiyle yardımları engellemesidir. 2 haftaya yakın süren bu savaş boyunca manetheren halkı yardım bekler, tetsuan sayesinde gerçekleşen ihaneti bilmeden. aemon'un ölümü sonrasında aynı zamanda bir aes sedai olan eldrene ay ellan ay carlan tek güç kullanarak kendisinin ölümüne neden olacak kadar çok tek güç çeker, gölgedölleri ve manetheren yok olur.

    günümüzde iki nehir halkı manetherenli atalarını utandırmayacak şekilde karanlık varlığın karşısında dikilmeye devam ederler. moiraine damodred manetheren'in hikayesini anlatırken manetheren'in karanlığın varlığın ayağının altındaki bir diken olduğunu dile getirir. matrim cauthon'a nereden olduğu sorulduğunda verdiği cevaptır manetheren. mat'in dile getirdiği gibi bitirelim “carai an ellisande! al ellisande! mordero daghain pas duente cuebiyar! al ellisande!” -for the honor of the rose of the sun! the rose of the sun! fear of death holds not my heart! the rose of the sun!-.
hesabın var mı? giriş yap