• buenos aires'in 400km guneyinde, balikcilik ve plajlariyla bilinen pek leziz arjantin kiyi $ehri. 1961'e kadar adi pueblo balcarce idi.

    http://www.mardelplata.gov.ar/
  • rekabetten ziyade seçilmiş uluslararası filmlerin gösterimini ön planda tutan "mar del plata film festivali"ne ev sahipliği yapan bir arjantin şehri. fiapf'ın a sınıfı festivaller kategorisinde gösterdiği "mar del plata film festivali"nin ismi yer yer international cinematographic festival*olarak da geçmekte.

    1954'deki kuruluşundan yetmişlere kadar bir kaç defa erteleme ya da düzenlenmeme gibi aksaklıklarla karşılaşsa da, festival bu zaman diliminde paul newman, alberto sordi, pier paolo pasolini, vittorio gassman, toshiro mifune, françois truffaut, karel reisz, catherine deneuve, juan antonio bardem, anthony perkins, jean-paul belmondo, maria callas, cantinflas, andrzej wajda, jacques tati, lee strasberg, george hamilton gibi ünlü isimleri mar del plata'da ağırlamış. 1970'de iptal edilen festival'in tekrardan düzenlenmeye başlaması 25 seneyi bulmuş ve tekrardan faaliyete ancak 1996'da geçebilmiştir.
  • astor piazzolla'nin dogdugu kenti olup, ayni zamanda sehrin havalimanina kendisinin ismi verilmistir.
  • arjantin'in bodrum'u. yaz aylarında zengin ve orta yüksek kesimin akın ettiği tatil beldesi.
  • korona yüzünden gidemedim ama sular biraz durulur ve bu virüs ortadan kalktığı zaman en az 3 ay kalacağım yer.
  • arjantin'in güney atlas okyanusu kıyısında bulunan şehri.

    sosyal olarak çok canlı bir şehir. şehrin nüfusunu çok azaldığı kış aylarında bile bir-iki haftada bir organizasyon eksik olmuyor.

    şehrin merkezindeki evlerin tamamına yakını marttan aralığa kadar dönemlik kiralanır. bu evler hep eşyalı kiralanır. banliyö tarzı yerlerde eşyasız kiralık evlere de rastlanılıyor. aralık-mart aylarında ise günlük, haftalık gibi süreçlerde kiralanır. kış döneminde kafanızı kaldırıp kafanızı baktığınızda evlerin büyük çoğunluğunun panjurları kapalıdır. geceleyin 100 daireli bir apartmanda sadece 4-5 dairenin ışıklarının yandığını görebilirsiniz.

    arjantin genelinde olduğu gibi burada da şehir merkezindeki apartmanlarda çamaşır makinesi bulmak imkansıza yakındır. bunun için mutfakta ekstra geniş ve çukurca bir lavabo olur. mutfakta yoksa ortak bir kullanım alanında aynı yıkama teknelerinden var. niye böyle diye sorduğumda zamanında ülke ekonomisi iyi olduğundan evlerdeki hizmetçiler yıkarmış çamaşırları.

    eski tarihte inşa edilen apartmanların mobilyaları inşa edildiği tarihten kalmadır. asansörler, fırınlar, kapı ve pencereler. hatta çatal, bıçak vs. bile antika denilebilecek kadar eskidir. gittiğim birkaç restoranttaki çatal ve bıçak dedemden kalma yaştaydı. keza tabaklar ve bardaklar da öyle.

    yukarıda bahsettiğim gibi sosyal olarak çok aktif bir şehir. merkezdeki kumarhanenin arkasındaki "rambla" dedikleri yerde yaz günleri 5-6 farklı yerde canlı müzik eşliğinde dans eden insan grupları var. bunun haricinde yine farklı noktalarda birçok performans sanatçılarını görmek de mümkün. film festivali, satranç turnuvası, kongreler, meslek örgütleri toplantıları, bisiklet ve koşu yarışları, farklı branşlardan çocuk ve gençlerin spor etkinlikleri diye gidiyor liste.

    şehir okyanus kıyısında olması nedeniyle rüzgarı eksik olmuyor. rüzgar bazı günlerde yürürken dengenizi bozacak kadar şiddetli esiyor. bu durum yaz kış aynı. yazın şehir merkezindeki plajda güneşlenirken üşüdüğümü, dişlerimin zangır zangır titrediğini biliyorum ama insanlar ilkbahar ve sonbahar aylarında bile güneşli günlerde denize girmekten kaçınmıyor. yani anlayacağınız burada yel durması diye bir olay yok sanırım.

    raffe diye bir zincir markette -ülkenin başka yerinde şubesi olup olmadığını bilmiyorum- kışın 790 pesoya kadar çıkan kıymanın fiyatı geçen hafta gelen son indirimle 480 pesoya kadar düştü. bu tarihte resmî olmayan blue dolar 300 peso bandında gidip geliyordu. bir koli yumurta ise zincir marketlerde son 800 peso civarındaydı. yaklaşık iki kilo kıyma fiyatına bir koli yumurta.

    kıta genelinde olduğu gibi burada da sokakta tezgah üzerinde satış yapan insanlar var. beni en çok şaşırtan ise sokakta baş sarımsak satan yaşlı bir amca ve altılı yumurta satan bir kadın oldu.

    edit: ekleme.
  • barselona gibi oldukça düzenli, planlı bir şehirdir.
hesabın var mı? giriş yap