• masif ahşap kullanılarak yapılan mobilyalar, mobilyaların şahıdır.
    dayanıklı olmasının yanı sıra şık ve kaliteli bir duruş sergiler.
    kullan at olmadıklarından fiyat olarak elbette daha pahalı olurlar.
    doğaldır, kokusu bile bi başkadır.

    bi de masif parke vardır, o da zemin kaplamasında sultandır. eskilerde çok kullanılmasına rağmen maliyetinden dolayı yerini önce lamine maalesef sonra da laminat parkelere bırakmıştır. yine de kalitenin farkının farkında olanların tercihidir.
  • plastik kaplamalı mdf, sunta türevi mobilyalardan nefret eden bünyemin huzur bulduğu mobilyaların hammaddesi.
    masif ahşap mobilyaların hikayeleri, hisleri oluyor hatta öyle ki ahşap masada yediğim yemeklerden yemeğin niteliğinden bağımsız olarak keyif alıyorum. umarım tekrardan yaygınlaşırlar.
  • son yıllarda özelikle masalarda tercih edilmeye başlanan malzeme türüdür. ham ağaçtan yapılan ve laminasyon yöntemiyle bir araya getirilen kerestelerden yapılan mobilyalar için de masif ahşap terimi kullanılır.

    edit:imla
  • (bkz: yekpare)
    (bkz: masif)
    (bkz: mdf)
    (bkz: sunta)
    (bkz: sıkıştırılmış kağıt)
  • estetik, sağlam ve dokunulması keyif veren ahşap panel.

    temelde kalite olarak üçe ayrılır. ab, bb, bc olarak sınıflandırılır. a en kalitelisi, c en kalitesizidir. üzerindeki oyuklar, lekeler arttıkça kalitesi düşer. a panellerde leke çatlak ve estetiği bozacak herhangi bir kusur olmaz. c paneller ise rezalettir ama fiyatı yarı yarıyadır.

    ab panel piyasada bulunan en kaliteli paneldir. bir yüzü a kalitesinde, diğer yüzü b kalitesindedir genelde masa, mutfak tezgahı yapımında tercih edilir. arkada kalan yüz görünmeyeceği için aa kaliteye gerek yoktur.

    bir diğer parametre ise birleştirme yöntemidir; solid ve ekli olmak üzere ikiye ayrılır. örnek veriyorum 1 metreye 1 metre solid panel 1 metre boyunda 20 cm eninde 5 adet kerestenin yan yana birleştirilmesiyle oluşur.
    1 metreye 1 metre ekli panel ise 20cm boyunda 5 cm eninde ufak ufak doğranmış kerestelerin birleştirilmesiyle oluşur. verdiğim rakamlar üreticeye göre değişebilir. ama değişmeyen şey; solid panelde boylamasına keresteler yan yana birleştirilir. daha bütün, daha ahenkli ve daha estetiktir. tabi ki daha pahalıdır.

    ekli masifler ise yüzlerce minik keresteden oluşur. desen bütünlüğü olmaz, ahenk olmaz. verniklendikten sonra bir kısmının deseni çok olduğu için daha belirgin olur bir kısmının deseni az olduğunu için daha düz olur. hiç sevmem o görüntüyü. parke döşemiş gibi bir görüntü olur. öğğk midem bulandı aq.

    haksız değilim. eğer bir şey söylüyorsam yıllar süren tecrübelerimin sonucudur.
    normalde görseller eklerim ama internetten bulduklarımın hepsinden filigran var reklam olmasın diye koymacağım. merak eden araştırıp bakabilir. kalite olarak temel standart bu şekilde. yani biri size 1. sınıf kalite diyorsa inanmayın. ekli mi solid mi diye sorun, aa mı ab mi bb mi diye sorun.

    sıra geldi ağaçlara. alemin en bilineni, en fiat egeası, en fiyat performans ağacı çamdır.
    ucuzdur, yumuşaktır, işlemesi renklendirmesi kolaydır. özgül ağırlığı 0,5 gr/cm^3 civarındadır. ama büyük işlerde kullanılacaksa götüm götüm kaçılmalıdır. çünkü atalet momenti denilen kavram yüzey alanıyla doğru orantılıdır ve çam yumuşak bir ahşaptır. eğilecektir. ortası bombelenecektir. bunun asla ve asla kaçarı yoktur. isterse iyi fırınlansın isterse sibirya çamı olsun farketmez. 2 metreye 1 metre bir masa yapılacaksa çamdan kaçınılmalıdır. he, ben altına demir destek atarım yerçekimi etkisini homojenize ederim diyen varsa o ayrı. ben çinko karbon sıradan vatandaşlara önermiyorum. ladin de aynı şekilde. o da yumuşak ve riskli bir ağaç büyük işlerde kullanmak için.

    kayın: piyasanın reno megane'ı. sağlam, üzmez, ekonomiktir ve dokusu hoştur. en çok tercih edilen ağaçtır. meşeye göre hafif çama göre ağırdır. özgül ağırlığı 0,65 civarındadır. 0.65 ney? elma mı armut mu dinar mı? tabiki de gr/cm^3 ya da kg/dm3 aynı şey. severim böyle temel mühendislik hesaplarını. neyse, devam edelim.

    meşe: piyasanın vw passatıdır. şekilse şekil sağlamlıksa sağlamlıktır. özgül ağırlığı 0,86'dır. kayından daha sağlamdır. daha pahalıdır. daha estetiktir. eğilmez bükülmez cillop gibidir. mutfak tezgahı, masa gibi işlerde bir numaradır. her türlü yağ, vernik kabul eder. renkleri çok hoş olur.

    ceviz: meşeden kalitelidir. audi a6'dır. fiyatları yüksektir. ben babadan gerçek zenginleri ceviz tercihinden tanırım. sonradan zengin adam iroko kullanır. ama ceviz sofistike entel işidir, aileden gelme bir kültür işidir.

    iroko: bmw 5'dir. iyidir hoştur kalitelidir. 0,8-0,9 civarı özgül ağırlığı vardır. ama ceviz kadar güzel değildir bence.

    sapelli: mercedes e'dir. onun olduğu yerde diğerleri sönük kalır. piyasa ahşaplarının en iyisidir.

    bir de alfa romeo giulia quadrifoglio gibi ağaçlar vardır. egzotik ağaçlardır. parası olan adam bile alamaz, bulamaz, anlamaz. tam profesyonellerin işidir. brezilya gül ağacı gibi.

    bu entyrden sonra temel masif bilgisine sahip olunduğunu kabul ediyorum. keresteciler, marangozlar adamına göre fiyat veren esnaflardır. benim metrekaresini bin liraya aldığım masifi başkası 5000 liraya alınca ucuz aldım diye sevinebilir. böyle bir oynak piyasadır. müşteri öpmeyi severler. dikkat edilmeli farklı yerlerden fiyat alınmalıdır. devir internet devri bebeğim, yok öyle tekel esnafa mahrum kalmak.
    hadi kolay gelsin.

    edit: kendi çalışma ortamımda karaağaç tercih ediyorum genelde. kaliteli bir karaağaç meşe gibidir, ama meşeden daha estetiktir bence. desenleri inanılmaz güzeldir. hafif ve dayanıklıdır. kolay bulunmaz. benim gibi 90 x 180 hayvan oğlu hayvan gibi çalışma masası kullanacaklara hem mukavemet hem estetik konusunda buldukları yerde kaçırmamalarını öneririm.
hesabın var mı? giriş yap