• maya takviminde de görmek mümkündür. bu sistemde basamak olarak kabul edilebilecek kareler ve alt alta dizilen sayı grupları kullanılır. onluk sayı sisteminden çok farklıdır.

    en alttaki basamağa bir nokta konulduğunda bu birdir ve bu noktalardan en fazla dort adet konulabilir. beş yazmak için altına doğru bir çizgi çekilir. çizgiler ise en fazla üç tane olabilir. bu durumda noktalar bir çizgiler beştir. hesaplandığında (3 çizgi = 15) + (4 nokta = 4) = 19 olabilir en fazla.

    ikinci basamak olarak üstüne bir kutu daha çizilir ve bunda bir nokta 20 sayısını ifade eder. bir çizgi ise 100 olur. bu hanede en fazla kullanılabilecek rakam; (3 cizgi = 300) + (4 nokta = 80) = 380 olacaktır.

    üçüncü basamakta gene mantık aynı şekilde devam eder. noktalar dörtyüz çizgiler ikibin eder toplam degeri 7600 olur. böyle süreer gider.

    maya toplumunun dini(pagan durumların puta dönmüş halidir ki fena) törenlerinde insanlık tarihinin en fazla insanını kurban ettikleri, salak saçma işler yaptıkları bilinir fakat matematikte ve astronomideki başarıları tartışılmaz. bu sayı sistemi de mantık açısından fevkaladeninde fevkindedir.

    (bkz: mayalar)
    (bkz: işini bilen mayalar mel gibsona kayalar)
hesabın var mı? giriş yap