• 1 kişinin alınacağı bu pozisyona 2500 kişi başvurmuş. başka sözüm yok hakim bey.
  • inşaat mühendisliği denen bölüme ayt'de 8 matematik, 6 fen netiyle girilebiliyor ki 300.000 başarı sırasına kadar tercih edilebiliyor. yani neredeyse barajı geçen adamı aliyorlar. hal böyleyken bu işe yüzlerce mühendisin başvurmasında şaşıracak bir durum yok. adam "en azından unvanım mühendis olacak" diye düşünüyor.
  • ilan yetiştirilmek üzere personel alımı için açılmış. işi basit bir iş olarak görmeyin. çok fazla hırsızlığın döndüğü bir nokta. firmanın böyle bir iş için tanıdık olmayan birisine bir mühendise işi vermesi en mantıklısı. ileriye dönük olarak da personele muhtemelen satınalma gibi bir görev verecekler.

    buradaki tek mantıksız olan konu maalesef maaş. fakat türkiye şartlarında maaşlar bu kadar düşük mühendisler için.
  • verilecek maaşı da yazmış. lutüf etmiş. böyle bir ilana başvuracak mühendisin aklına tüküreyim.
  • pompacılık yap daha çok kazan hiç değilse ne yaptığın belli
  • gayet düzgün bir ilana sahip firmadır. iş tanımı belli, görev belli, kariyer planlaması üç aşağı bes yukarı belli, maaş belli. kimseyi zorla ise almıyorlar yada zorla basvurdurmuyorlar, işi yada maaşı beğenmezsen basvurmazsin olur biter. inşaat muhendisine o maaş olur mu diyenler var. sanki boğaziçi, odtü mezunu diye yazmışlar. zaten düzgün bir inşaat muhendisi bu ilana basvurmaz, ama tabela bir universiteden liseden bozma eğitim ile 2.0 ortalama ile göt zoruyla mezun olup, işsiz bulamayan ana inşaat mühendisi diploması olan birisi için gayet güzel bir iş. kapasitesi varsa belki gerçekten mühendislik yapabileceği bir pozisyona da geçebilir. unutulmamalıdır ki ilk işi bulmak her zaman en zoru olmustur. bir kere bir işe girdikten sonra mezun olduğun alanda çalışıp çalışmama, çalıştığın okul vs pek önemli değildir, gerisi daha kolay gelir.
  • mevcudu 5000 kişilere ulaşan bir şantiyede çalışan birisi olarak, yerden göğe kadar haklılar diyebileceğim olay. bunun çeşitli nedenleri var:

    1) satınalma ve lojistik destek adı altında bir birim olur genelde şirketlerde ve bu birimin pratikte yaptığı sadece budur. büyük şantiyelerde büyük satın alımlar zaten yönetimdekiler, proje müdürleri ya da doğrudan firma sahipleri arasında olur. satınalma'daki bu mühendis arkadaşlar ise sadece ambar kayıtları kontrol ederler ya da ufak satın almaları gerçekleştirirler.

    2) şantiyede kimse büyük maldan çalmaz, küçükten çalar. mesela bir otoyol şantiyesinde kantarın başındaki adamın yeni bir ev aldığına şahit olabilirsiniz. ya da mazotun başındaki adam asıl soygunu yapabilir. kimse gidip de jeneratörden ya da satınalımı yapılan kamyondan çalmayı akıl edemez. elinde telefon olup, googlea ulaşabilen herkes zaten onların fiyatları hakkında bazı tahminlerde bulunabilir. şöyle anlatayım, mazot nakli yapan firma, bir tankerde 10 ton yakıtın olduğunu iddia edip 9 ton nakil yapabilir. bunun ispatı sadece kantardaki operatör ile sorumlu mühendis ya da çavuş adına her ne derseniz onunla olabilir. adamlar 9 ton yakıt getirip daha sonra iş makinalarının ve araçların fazla yakıt kullandığını bildirebilir. bu durumda geri dönüp bütün araçların, iş makinalarının ay içerisindeki görev emirlerini incelemek gerekir vs. bu da içinden çıkılmaz bir iş. bunun kaydının düzgün tutulması gerekir ve ben net söylüyorum türkiye'de bırakın çavuşu, görevliyi bunu beceremeyen excel kullanmayı bilmeyen teknikerlerle dolu. mecburen mühendis tercih etmek zorunda kalınıyor çoğu yerde. (benim şantiyemde bu lojistiği takip eden arkadaş odtü mezunuydu... o derece)

    3) olası hırsızlıkta, hele de kayıtların düzgün tutulmadığı yerlerde, vasıfsız elemanın peşine düşüp ona dava açmak beyhude bir çaba. oysa mühendislerin vs. odaları, meslek örgütleri var. ispatı yapılan yolsuzluk onların ilerideki bütün meslek hayatını etkileyeceği için, büyük sorumluluk büyük title gerektirdiği prensibi ile genelde tercih meslek erbabı olarak seçilir yetiştirilmek üzere alınan vasıfsız/mesleksiz çalışan yerine.

    yani konu bu tip şantiyelerde title/görev yerine, görevin önemi/title şeklinde gelişir. sahada işin takibini yapan mühendise nazaran şantiyenin ikmal hattında, yakıtının başında, araçlarından sorumlu kişinin görevinin önemi, inşaat mühendisinden fazla oluyor çoğu kez.
  • yılda 1 milyon mühendis mezun veriyor üniversiteler. illa ki o işi normalde mühendis olmaması gereken bu kişi yapacaktı.

    mülakatla, girilecek bölümle alakası olmayan sorularla öğrenci alınmaya devam edildiği sürece 2500 değil 500 liraya da mühendis alırlar.
  • bu ilana bile yok 2000 kişi başvurmuş yok 3000 kişi başvurmuş saçmalıklarını bırakın, trollemek için başvuruyor insanlar bu tür ilanlara. ben de başvurdum bu ilana, keşke arasalar.

    not: mühendis değilim.
  • bir inşaat mühendisi,zoraki nasıl hırsız yapılır !
hesabın var mı? giriş yap