• bu sene meb'in yurtdışına yüksek lisans/doktora amacıyla 1500 öğrenci göndermek için vereceği burs. belirli kriteleri vardır. les ve lisans not ortalaması bunların başında gelir. dönüşte öğrenim görülen sürenin 2 katı kadar hizmet mecburiyeti vardır. bu işsizlik ortamında daha ne olsun.
  • 2-3 sene öncesine kadar hiç bilinmezken, son yıllarda giderek popülerleşen, kaymağin kaymağı bir burs. kamu kurumlari şu şu konularda yurtdisinda eğitim görmüş adama ihtiyac var diye önce meb e bildiriyorlar. ozellikle ilk senelerde genelde tasra universitelerden katilim oldugu icin çok zor olmadığını düşündüğüm bir sinavı var; öncesinde de not ortalaması da gerekiyor. sinav sonrasında ise devlet herhangi bir üniversitede (abd ya da ab) y.lisans ya da doktora için ve talep ediyorsan yabancı dil icin sana yıllarca burs veriyor. karşılığında ise yapman gereken döndüğünde burslu sürenin iki katı kadar devlette mühendis olarak çalışman. milletin 98+kpss puanıyla atandigi kadrolar zorunlu hizmet oluyor yani. daha bitmedi. şimdi bursiyerlerin kariyer uzmanı olarak atanmaları mümkün olacak.
  • tek zor yanı okullardan kendiniz kabul almak zorundasınız. bir de kefil olacak bir memur olması lâzım. insanların anası babası bile o senetlere imza atmıyor.

    onun dışında bir zorluğu yok. adam gibi bir ales puanı yeterli. adamlar dil sınavı bile istemiyor. onun bile kursunu veriyorlar.

    mülakatlara seçeceklerinin 3 katı kadar kişi çağırıyorlar. yani mülakata gitmek seçilmek anlamına gelmiyor. mülakatlar nasıl oluyor bilmiyorum.

    iş bulmanın zor olduğunu düşünürsek beleşten yurtdışında okumak artı iş garantili bir olayın talibi çok olacaktır. her sene giderek artıyor.
  • konuyla ilgili bilenlerin, gidenlerin, tecrübe edenlerin yeşillendirmelerine talip olduğum burs olayıdır.
  • meb bursu ile şu anda yurtdışında, hırvatistan'da olan arkadaşım hem bursun teknik süreçlerini ve zorluklarını hem de yurtdışı tecrübesini anlattı.

    şuradan birinci bölümü izleyebilirsiniz.
    https://youtu.be/xpaovzkck5s

    ikinci bölümü de burada:
    https://youtu.be/s_fecjxpehs
  • torpilin ve tarikatlaşmanın alasının döndüğü yer.
  • yurtdışında yaşayan bir akademisyen olarak torpil döndüğünü düşündüğüm burstur. arada denk geliyor, bu bursla yüksek lisans / doktora yapmış islamcı tiplere rastlıyorum makale tararken. sonra bunların lisans eğitimlerinin hangi üniversiteden olduğuna bakıyorum. 3-5 matematik, 10-15 türkçe, 3-5 de fizik-kimya-biyoloji sorusuna doğru yanıt verip girilebilecek üniversitelerde eğitim almış olduklarını görüyorum. bazıları bu bilgiyi saklama gayretinde ama yemez bu bilgi çağında. (özgeçmişlerinde bulamıyorsunuz lisans eğitimi bilgisini.) akademisyen olarak becerebildikleri de en fazla dandik dergilerde makale bastırmak oluyor.

    burs şartlarını gerçekten bilmiyorum ama bunlar normalden daha uzun zaman için burs alabiliyorlar anladığım kadarıyla. örneğin bugün birine rastladım. 10 yıla yakın burs almış. (ben öss-öys döneminde ilk yüze girdiğimde dört yıl burs veriyordu meb, yanlış hatırlamıyorsam.) bir insan nasıl 10 yıl yurtdışı bursu alabilir ki?
hesabın var mı? giriş yap